Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Οι "φιέστες" τελείωσαν, τα προβλήματα οξύνονται και απαιτούν αγωνιστική απάντηση

Σωματεία, φορείς και αγροτικοί σύλλογοι
έδωσαν μαζική - μαχητική απάντηση
στις κυβερνητικές φιέστες
«Το συνέδριο τελείωσε, η κουστωδία της κυβέρνησης έφυγε, όμως τα προβλήματα παραμένουν εδώ και οδηγούν στο ξεκλήρισμα». Σε αυτήν τη φράση που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, περικλείεται το στίγμα που άφησε το «αναπτυξιακό συνέδριο» Θεσσαλίας και το «ταμείο» που κάνουν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της περιοχής.
Η διήμερη φιέστα που οργάνωσαν, από κοινού, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα, με την παρουσία του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, 17 υπουργών και υφυπουργών, γραμματέων και άλλων υπηρεσιακών στελεχών υπουργείων, σύσσωμης, σχεδόν, της Τοπικής Διοίκησης και εκπροσώπων επιχειρηματικών και άλλων τοπικών φορέων, όχι μόνο δεν έδωσε απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, αλλά αντίθετα επιβεβαίωσε ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη, για την οποία πασχίζει η κυβέρνηση, προϋποθέτει το διαρκές «μάτωμα» του λαού, την ένταση της εκμετάλλευσης, το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί επιχειρηματικών ομίλων και μεγαλοαγροτών. Σχεδιασμοί που, όπως τονίστηκε στο συνέδριο, έχουν στο επίκεντρό τους τη μετεξέλιξη της Θεσσαλίας σε «αγροτοβιομηχανικό κέντρο», προωθώντας επενδύσεις για την κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων, κυρίως στον κλάδο της παραγωγής, μεταποίησης και εξαγωγής αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.
Ταυτόχρονα, στο «αναπτυξιακό συνέδριο», «έβγαζε μάτι» η ουσιαστική σύμπλευση και σύμπραξη της ΝΔ με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό και την προώθηση αυτών των στόχων προς όφελος του κεφαλαίου και των μεγαλοαγροτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχε το σύνολο, σχεδόν, των παραγόντων της Τοπικής Διοίκησης που ανήκει στη ΝΔ, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσό, καθώς και πάρα πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων, στα ΔΣ των οποίων η ΝΔ έχει την πλειοψηφία, που συμμετείχαν ενεργά, ζητώντας και παίρνοντας το λόγο, για να καταθέσουν «εποικοδομητικές» προτάσεις. Οπως δεικτικά είπε ένας νεοδημοκράτης συνδαιτυμόνας του συνεδρίου, «αν δεν είμαστε εμείς εδώ να συνδράμουμε, οι καρέκλες στις αίθουσες του "Ιμπέριαλ" θα ήταν αδειανές».
Οπως χαρακτηριστικό είναι και ότι η ΝΔ, ως κόμμα, δεν είπε τίποτα ακόμα και για την ακύρωση της εκτροπής του Αχελώου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και τα μόνα που ειπώθηκαν για το συνέδριο από τη μεριά της ήταν κάποιες δηλώσεις των δυο βουλευτών της στη Λάρισα, που υποστήριξαν ότι ο Αλ. Τσίπρας «δεν πιστεύει αυτά που δηλώνει υπέρ της επιχειρηματικότητας».
Και, φυσικά, «πρώτος και καλύτερος» έδωσε το «παρών» στο συνέδριο ο δήμαρχος Λάρισας, Απ. Καλογιάννης (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ κ.λπ.) - ο μόνος δήμαρχος της πόλης που τάχθηκε κατά της εκτροπής του Αχελώου - ο οποίος, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Λαρισαίων, με την ομιλία του «έβαλε το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης του λαού της πόλης».
Η προθυμία συναίνεσης και συνέργειας για τον «κοινό σκοπό» από τη πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίστηκε επισήμως και εκτιμήθηκε δεόντως από την πλευρά των στελεχών της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαίνεσε, δημοσίως, τη στάση του περιφερειάρχη, συνδέοντάς την, μάλιστα, με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην καθιέρωση απλής αναλογικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Πολύτιμη η πείρα από την αγωνιστική απάντηση στη φιέστα
Απέναντι στην αντιλαϊκή «συμπαιγνία» στάθηκε το ΚΚΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις του οποίου οργάνωσαν καθημερινές πολιτικές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και τα χωριά της περιοχής, ενημερώνοντας το λαό για τους πραγματικούς σκοπούς της «δίκαιης ανάπτυξης» που διαλαλεί η κυβέρνηση και καλώντας τον να δώσει αγωνιστική απάντηση στην επιχείρηση αισχρής κοροϊδίας του.
Αγωνιστικά ενάντια στη φιέστα της λαϊκής εξαπάτησης αντέδρασαν το ταξικό εργατικό κίνημα και το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς στη Θεσσαλία.
Το μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, με τη συμμετοχή δεκάδων εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων, φοιτητικών και γυναικείων συλλόγων, συνταξιουχικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, έδωσε ηχηρή αγωνιστική απάντηση στη φιέστα της κυβέρνησης.
Σημαντική είναι η πείρα και από την προετοιμασία του συλλαλητηρίου: Οργανώθηκαν, ανά νομό, μαζικές συσκέψεις εργατικών σωματείων κι άλλων μαζικών φορέων, έγιναν περιοδείες και ομιλίες σε χώρους δουλειάς, βγήκε ενημερωτικό υλικό που μοιράστηκε μαζικά, δόθηκαν συνεντεύξεις Τύπου κ.ά. Ολη αυτή η δουλειά έπιασε τόπο, αν σκεφτεί κανείς ότι στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και δεκάδες τρακτέρ, σε μια χρονική περίοδο που οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται «στο φόρτε» τους και είναι πολύ δύσκολο στους μικρομεσαίους αγρότες να τις αφήσουν έστω και για λίγη ώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου