Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Τελειωτικό χτύπημα στους μικρομεσαίους αμπελουργούς

Αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης στη συζήτηση σχετικής Ερώτησης
Οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί δέχονται τη
μεγαλύτερη πίεση από τον άδικο
και εξοντωτικό φόρο
Το δίκαιο αίτημα των μικρομεσαίων αγροτών, αμπελουργών, για την κατάργηση εδώ και τώρα του άδικου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, καταθέτοντας σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, η οποία συζητήθηκε προχτές το βράδυ. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, φανέρωσε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την προσήλωση της κυβέρνησης στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και στην προκειμένη περίπτωση στους βιομήχανους της παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης του κρασιού.
Πιο συγκεκριμένα, ο Μανώλης Συντυχάκης κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, από την εφαρμογή του μέτρου, οι πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας έχουν μειωθεί. Από τις 60.000 αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που είναι καταγεγραμμένες στο αμπελουργικό μητρώο, μόνο οι 27.000, δηλαδή το 17%, προέβησαν σε ψηφιακή υποβολή δήλωσης συγκομιδής, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελουργικών Προϊόντων. Ανάλογη είναι η επίδραση και στα εκτιμώμενα έσοδα για το Δημόσιο, όπως παρατήρησε ο βουλευτής.
Πρόσθεσε, ακόμα, πως τα στοιχεία της ΚΕΟΣΕ που ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη συνέλευσή της, αναφέρουν ότι «εξαιτίας της ΚΑΠ ο ελληνικός αμπελώνας μειώθηκε κατά 20% περίπου το 2015. Η οινοπαραγωγή μειώθηκε κατά 30% περίπου τα τελευταία 25 χρόνια. Η κατανάλωση οίνου υποχώρησε τα τελευταία 20 χρόνια περίπου κατά 25%. Επίσης, η κατανάλωση ανά καταναλωτή έπεσε τα τελευταία 20 χρόνια κατά 25%».
Ο Τρ. Αλεξιάδης είπε ότι η κυβέρνηση «ήταν αναγκασμένη» να επιβάλει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης μετά τη συμφωνία που υπέγραψε και την ψήφιση του νόμου 4336 τον περσινό Αύγουστο, δηλαδή το μνημόνιο. Μάλιστα, εμφάνισε τον ΕΦΚ στο κρασί ως επίτευγμα, αφού με αυτόν η κυβέρνηση κατάφερε «να αντικαταστήσει στον ΦΠΑ στην Παιδεία», όπως είπε.
Προσπάθησε, επίσης, να καλλιεργήσει προσδοκίες στους αμπελουργούς, λέγοντας ότι «και αυτός ο φόρος και μια σειρά από άλλους φόρους που αναγκαστήκαμε είτε να διατηρήσουμε είτε να νομοθετήσουμε αυτόν το χρόνο, θα επανεξεταστούν, προσπαθώντας να ξεφύγουμε από την εποπτεία και να πάμε σε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο». Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε, από την πλευρά του, ότι η κυβέρνηση ενεργεί «κατ' εντολήν των βιομηχάνων, οι οποίοι, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, θέλουν να ξεμπερδεύουν με τους μικρούς, για να συγκεντρώσουν στα χέρια τους και τη γη και την παραγωγή».

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Κάλεσμα στους αγρότες για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Στο κάλεσμα της αναφέρει:
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, μ’ αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να πάρουν, μαζικά και δυναμικά, μέρος στο συλλαλητήριο, μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συμμάχους μας στον κοινό αγώνα  κατά της πολιτικής που φτωχοποιεί το λαό  για να πολλαπλασιάζει τα κέρδη του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο τις ημέρες των μπλόκων τον περασμένο Φλεβάρη στην Αθήνα, στο οποίο τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ στάθηκαν αποφασιστικά δίπλα μας, και γενικότερα η πείρα μας στους αγώνες έδειξε και απέδειξε ότι η συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη μας. Αυτή η συμμαχία, η οποία μπορεί ν' ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας προς όφελος του λαού της με την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να ενισχυθεί.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 - 2020, (τεράστια αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, φορολογική επιδρομή, αύξηση του ΦΠΑ στο 24% για τα αγροτικά μέσα και εφόδια,  αποκλεισμοί από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις και άγριες περικοπές, ΕΝΦΙΑ και πολλά ειδικά αγροτικά χαράτσια κ.α), μας σπρώχνουν μια ώρα αρχύτερα, στο  ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Απάντηση σ’ αυτή την επίθεση θα δώσουμε στους δρόμους του αγώνα, σε συμμαχία  με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στρεφόμενοι όλοι μαζί  ενάντια στον πραγματικό κοινό αντίπαλο που είναι τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις τους.
Το αμέσως επόμενο αγωνιστικό ραντεβού μας είναι στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και θ’ ακολουθήσουν κι άλλα πολλά. Να ξέρει η κυβέρνηση ότι δεν θα ξεμπλέξει  εύκολα μ’ εμάς…

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη

Η πλούσια δράση θα κορυφωθεί με μεγάλη συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη
Από το περσινό συλλαλητήριο στη
Θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ
Με ανακοίνωση - κάλεσμα για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει μαζί με τους άλλους φορείς της κοινωνικής συμμαχίας, το ΠΑΜΕ απευθύνεται στα σωματεία και τους εργαζόμενους και τους καλεί σε πλατιά συμπόρευση. Οχι μόνο για να αποκρουστεί η νέα επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, αλλά και για να βρεθούν στο προσκήνιο της πάλης οι διεκδικήσεις για ανάκτηση των απωλειών και κατάργηση των αντεργατικών μέτρων, να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο.
***
Κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΕΕ στρώνουν το έδαφος της επόμενης λεηλασίας!
Καμιά συναίνεση στη συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων μας!
Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή!
Το ΠΑΜΕ απευθύνει στους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς αγρότες, στις γυναίκες και τους νέους κάλεσμα συμπόρευσης και ενίσχυσης των αγώνων, για αγωνιστική απάντηση και αντεπίθεση!
Οι φετινοί αγώνες ενίσχυσαν τα βήματα ενότητας και συμμαχίας των εργαζομένων με τους ελευθεροεπαγγελματίες, τους αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες. Με τις μεγάλες απεργίες, τα συλλαλητήρια, τα μπλόκα των αγροτών, το εργατικό - λαϊκό κίνημα έδειξε ότι είναι όρθιο, ζωντανό, μαχητικό, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και όσων υπερασπίζονται το σύστημα της εκμετάλλευσης. Αυτό το κίνημα μπορεί να ανασυνταχθεί, να γίνει πιο μαχητικό και ρωμαλέο, αμφισβητώντας την κυριαρχία των εκμεταλλευτών, των επιχειρηματικών ομίλων.
Να μη χαριστούμε σε κανέναν! Δεν πάει άλλο!
Κανένας κλάδος μόνος του, κανένα σωματείο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία κι οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μας θέλουν αιχμάλωτους στα ελάχιστα, χωρίς σταθερό μισθό, χωρίς ένσημα, ανασφάλιστους, για να μας έχουν του χεριού τους. Θέλουν να μας σκλαβώσουν και να μας περάσουν αλυσίδες, να μετατρέψουν τους τόπους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα. Είναι η ίδια η πολιτική του κεφαλαίου που οδηγεί στο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών, στο ασταμάτητο κύμα λουκέτων στους μικρούς επαγγελματίες.
Οχι στους φόρους και στη φοροληστεία, να πληρώσει τώρα η πλουτοκρατία!
Η συνεχής καταιγίδα των μέτρων σφαγιάζει δικαιώματα, επιδεινώνει τη ζωή μας! Ηδη η τσέπη χιλιάδων συνταξιούχων έχει αδειάσει από τον πρόσφατο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό που πέρασε η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα δυναμώνει η φοροληστεία με παλιά και νέα μέτρα και βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ κατασχέσεων και απειλών στο λαό για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αξιοποιώντας παλιούς και νέους εισπρακτικούς μηχανισμούς.
Eμείς δε ζούμε με 400 ευρώ!
Ο μέσος μισθωτός, πριν από τη φορολογία εισοδήματός του, έχει χάσει το 25% της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών που είχε το 2009. Με βάση τα άγρια φορολογικά μέτρα και τα χαράτσια, οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων φθάνουν ή και προσεγγίζουν το 50% την περίοδο της κρίσης.
Κανένας πλειστηριασμός! Κανένα σπίτι, χωράφι στα χέρια τραπεζίτη!
Να προστατέψουμε τη λαϊκή κατοικία από τα «κοράκια» που καραδοκούν!
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη!
Κανένας δεν μπορεί να δίνει χρόνο σε δήθεν «κόκκινες» γραμμές, να αποδέχεται την κοροϊδία, τις παροχές - ψίχουλα όταν μας τα έχουν πάρει όλα. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελιέται πως αυτή η κατηφόρα χωρίς φρένο είναι για το καλό μας! Να βάλουμε τέρμα στην ανοχή, στην κοροϊδία, να μην περιμένουμε σωτήρες και τη δήθεν καλή διάθεση των επιχειρηματιών.
`Η εμείς ή τα μονοπώλια!
Αυτή είναι η βασική διαχωριστική γραμμή που καθορίζει την οργάνωση της πάλης, την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης, την κλιμάκωση της επίθεσης. `Η με τις ανάγκες του λαού ή με τη χλιδή και τα πλούτη των μονοπωλίων. Η εργατική - λαϊκή οικογένεια έχει ήδη χρεοκοπήσει εξαιτίας της οξυμένης επίθεσης των επιχειρηματικών ομίλων στο δικαίωμα στη δουλειά, στους μισθούς και τις συντάξεις, στα δικαιώματα στην Υγεία και την Παιδεία.
Ανάπτυξη για το λαό, όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων!
Το νέο μοντέλο, της δήθεν «δίκαιης ανάπτυξης», που με θρασύτητα αναφέρουν, δεν είναι για εμάς. Η ανάπτυξή τους πατάει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», που επικαλείται ξανά και ξανά η κυβέρνηση, έχει επιβάλει στους εργαζόμενους κάθε χώρας εργασιακές συνθήκες ζούγκλας, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα.
Οχι στα νέα μέτρα πτώχευσης του λαού!
Τα νέα μέτρα που ακολουθούν στα Εργασιακά, στις απολύσεις, στο δικαίωμα στην απεργία, τα συνεχόμενα φορολογικά μέτρα που στριμώχνουν στον τοίχο την εργατική - λαϊκή οικογένεια έχουν έναν και μόνο κερδισμένο: Τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την προστασία και τον πολλαπλασιασμό των κερδών του μονοπωλιακού κεφαλαίου σε κάθε κλάδο.
Ετοιμάζουν νέα πλήγματα, αν δεν αντισταθούμε, αν δεν διεκδικήσουμε!
Να δυναμώσουμε την πάλη μας για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για την κάλυψη των απωλειών μας, όλα όσα μας έκλεψαν, μας αφαίρεσαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας με βάση τον πλούτο που παράγουμε και τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Εδώ και τώρα να γίνει καθολικό αίτημα των εργαζομένων η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των Κλαδικών Συμβάσεων με το πλαίσιο του ταξικού κινήματος, με καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα.
Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην απεργία!
Να απαντήσουμε αγωνιστικά στην ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας!
Εχουν στο στόχαστρο το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών, το δικαίωμα στην απεργία! Μαζί με τα νέα βάρβαρα μέτρα επιδιώκουν να θάψουν το δικαίωμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας με αγώνες, με κινητοποιήσεις, με αντίσταση. Χτυπούν τα σωματεία που παραμένουν, παρά τα προβλήματα που έχουν, δύναμη των εργατικών - συνδικαλιστικών αγώνων.
Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!
Συσπείρωση με το ΠΑΜΕ! Οργάνωση στα σωματεία μας!
Συνεχίζουμε πιο δυναμικά, διευρύνουμε τη λαϊκή συμμαχία!
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους. Να μην παραιτηθούν από το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή, στη σταθερή εργασία, στην Ασφάλιση. Να δυναμώσουν την οργάνωσή τους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Να αλλάξουν τους αρνητικούς συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα απομονώνοντας τους ανθρώπους της εργοδοσίας που βρίσκονται στις γραμμές της εργατικής τάξης. Να ηττηθεί η στρατηγική του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Είναι γραμμή ήττας, ενσωμάτωσης, υποταγής!
Η λύση και η δύναμη βρίσκεται στον οργανωμένο ταξικό αγώνα, στη συμμαχία, στην πάλη για την υπεράσπιση του δίκιου μας, για την αναπλήρωση των απωλειών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Η πραγματική ελπίδα βρίσκεται στη σύγκρουση με όσους μας στερούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή, μας θέλουν στην ανέχεια, στη ζωή με ψίχουλα, στη σύγχρονη σκλαβιά!
Πίστεψε στη δύναμή σου, φέρε τα πάνω κάτω!
Εμείς παράγουμε τον πλούτο, είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία, εμείς έχουμε τη δύναμη! Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να σηκώσουν ψηλά τη σημαία του αγώνα για τα δικά τους συμφέροντα. Με ενιαίο μέτωπο αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, σε ΕΕ - ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις τους, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για άλλη προοπτική, προς όφελος του λαού, με το λαό αφέντη!
Για να υπερασπιστούμε το σήμερα και το αύριο της ζωής μας, για να χτίσουμε τη δική μας συμμαχία, που θα φέρει νικηφόρα αποτελέσματα για τη ζωή και τα συμφέροντά μας.

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Σφίγγουν τη θηλιά των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας

«Ο αποχαρακτηρισμός του δανειολήπτη ως συνεργάσιμου μπορεί να έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του από ειδικές ευεργετικές διατάξεις της νομοθεσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον αναθεωρημένο «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών, που καταρτίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας και τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Αυγούστου, μετά τη δημοσίευσή του στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Σε κάθε περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμη και για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, καθώς «ο αποχαρακτηρισμός του δανειολήπτη ως συνεργάσιμου», σύμφωνα με τον νέο Κώδικα,«μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηριασμό της κύριας κατοικίας του». Ταυτόχρονα και παράλληλα, σφίγγει ακόμη περισσότερο η θηλιά των εκβιασμών και των απειλών απέναντι στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, που εξαναγκάζονται να προσέλθουν στις τράπεζες για να συμφωνήσουν, επί της ουσίας, σε εξατομικευμένα μνημόνια συνεργασίας, έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων και των μεγαλομετόχων τους.
Πρόκειται για μια ακόμη παρέμβαση στο πλαίσιο της εφαρμογής των «προαπαιτούμενων» μέτρων του 3ου μνημονίου, η οποία έρχεται να «κουμπώσει» με τις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με κατεύθυνση την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Με βάση τον «Κώδικα», πέρα από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οικονομικώς ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να τύχουν δικαστικής προστασίας, όπου αυτή προβλέπεται, πρέπει να έχουν, με τη βούλα των τραπεζών, το χαρακτηρισμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Σε διαφορετική περίπτωση, τα δικαστήρια θα απορρίπτουν την αίτηση, με ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο των πλειστηριασμών.
Στις τραπεζικές «λύσεις διευθέτησης» για τα λαϊκά νοικοκυριά συγκαταλέγονται και τα παρακάτω:
  • Πώληση και ενοικίαση του ακινήτου. Ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα και στη συνέχεια μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου, «για μια ελάχιστη περίοδο». Με το συγκεκριμένο μέτρο στηρίζονται οι ισολογισμοί των τραπεζών, στις οποίες θα ανήκει η ακίνητη ιδιοκτησία των πελατών τους.
  • «Εθελοντική παράδοση» του ακινήτου. Ο δανειολήπτης που αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος, μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα και στη συνέχεια, σε συμφωνία με την τράπεζα, «διατυπώνεται σαφώς ο τρόπος διευθέτησης» για τυχόν υπολειπόμενα ποσά.
  • «Εθελοντική εκποίηση ακινήτου». Ο δανειολήπτης προχωρά «οικειοθελώς» στην πώληση του ακινήτου σε τρίτους, μετά από τη σύμφωνη γνώμη της τράπεζας. Σε περίπτωση που το τίμημα πώλησης είναι χαμηλότερο από την οφειλή, η τράπεζα προχωρά σε «διαγραφή» του υπολειπόμενου ποσού.
  • Υπό προϋποθέσεις προβλέπονται ρυθμίσεις όπως αυτές που ήδη εφαρμόζουν οι τράπεζες (χρονική μετακύλιση, μείωση επιτοκίων κ.ά.).
Επιπλέον, στην «τυποποιημένη κατάσταση οικονομικής πληροφόρησης», που ο οφειλέτης θα υποβάλλει υποχρεωτικά στην τράπεζα, μεταξύ άλλων, πρέπει να αναγράφει σε ειδικές λίστες:
  • Την αξία της ακίνητης περιουσίας και μάλιστα αναλυτικά για κάθε τεμάχιο γης (ποσοστό συνιδιοκτησίας, είδος εμπράγματου δικαιώματος).
  • Τα ποσά από τις μεικτές και καθαρές αποδοχές από μισθούς και συντάξεις, τα επιδόματα από φορείς του Δημοσίου (π.χ. ανεργίας, ΕΚΑΣ), τα ποσά βοήθειας από ιδιώτες (π.χ. από οικογενειακά πρόσωπα), καθώς και το σύνολο του εισοδήματος από κάθε πηγή προέλευσης.
  • Τις κάθε είδους δαπάνες για την καθημερινή διαβίωση, όπως για στέγαση, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, βασικές καταναλωτικές δαπάνες (διατροφή) κ.ά.
Επί της ουσίας, πρόκειται για φακέλωμα των λαϊκών νοικοκυριών, στη βάση του οποίου προσδιορίζεται η περιβόητη «μέγιστη ικανότητα αποπληρωμής».
Αναδιαρθρώσεις με όχημα τα "κόκκινα" δάνεια
Την ίδια ώρα, η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ανοίγει το δρόμο για μαζικές αναδιαρθρώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, αλλά και κλάδων της οικονομίας και της παραγωγής που χαρακτηρίζονται για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Σε αυτό το επίπεδο, ο «Κώδικας Δεοντολογίας» προβλέπει:
«Λειτουργική αναδιάρθρωση επιχείρησης». Μπορεί να περιλαμβάνει ενέργειες όπως η αλλαγή της διοίκησης, η πώληση περιουσιακών στοιχείων, ο περιορισμός του κόστους κ.ά.
Συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο, δηλαδή, συμμετοχή των τραπεζών στις επιχειρήσεις, ή και άλλων «επενδυτών» που θα εξαγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια.
Την ίδια ώρα, το «τεχνικό μνημόνιο» της συνεργασίας που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προδιαγράφει τη διαμόρφωση ειδικών κριτηρίων και στοχοθεσίας για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες.
Ανάμεσα σε άλλα:
  • Για βιώσιμες επιχειρήσεις - ανάλογα με την πολυπλοκότητα και το μέγεθος της υπόθεσης - θα καθορίζεται το περιεχόμενο των μέτρων αναδιάρθρωσης, όπως ανασχεδιασμός επιχειρηματικού πλάνου, διαγραφές οφειλών, μετοχοποίηση χρέους ή ένας συνδυασμός μέτρων. Είναι φανερό ότι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της «αναδιοργάνωσης» θα είναι οι εργαζόμενοι και τα εναπομείναντα δικαιώματά τους.
  • Ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης του χρέους θα απαιτεί από τον οφειλέτη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με όλα του τα χρέη, τα περιουσιακά στοιχεία και τις πηγές εισοδήματός του.
  • Προεδρικό Διάταγμα θα ρυθμίζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων. Το σύστημα θα απαιτεί μια δικτυακή πύλη για την παροχή δημοσιότητας για τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, «οι δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες οδήγησαν σε ονομαστικές περικοπές μισθών, στην αύξηση της ανεργίας, στην αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων σε θέσεις μερικής απασχόλησης και σε πιο ευέλικτες θέσεις εργασίας». Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων, τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια», νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στο τέλος του 2015 έφταναν στο 44,2% της συνολικής μάζας των δανείων και σε απόλυτα μεγέθη στα 108 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό από την ΤτΕ, στο επίπεδο των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων, το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ,δηλαδή κατά μέσον όρο η προβλεπόμενη μείωση φτάνει στα 13,5 δισ. το χρόνο για την ερχόμενη τριετία. Ο βασικός άξονας της διαχείρισης είναι η «επιτυχής αναδιάρθρωση των οφειλών», προκειμένου τα δάνεια αυτά να καταστούν «ενήμερα».
Την ίδια ώρα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σε συνεργασία με τη «McKinsey»,παρουσίασε μελέτη για τη διαχείριση των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Από την ανάλυση των δεδομένων, η προτεραιότητα δίνεται σε 5 κλάδους με συνολικά δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα. Οι πέντε ταξινομούμενοι κλάδοι στους οποίους καταλήγει η μελέτη και οι οποίοι φαίνεται ότι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για άμεση ανάληψη δράσης, είναι οι εξής:Τουρισμός, Τρόφιμα και Ποτά, Υγεία και Φάρμακα, Ιχθυοκαλλιέργειες και Μεταφορές.
"Εργα και ημέρες" στην υπηρεσία του κεφαλαίου
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη διεκπεραίωση των υποθέσεων του εγχώριου τραπεζικού κεφαλαίου και στο πλαίσιο της εφαρμογής του 3ου μνημονίου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μεταξύ άλλων, έχει προχωρήσει και στα παρακάτω:
Με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δόθηκε μια πρώτη διευκόλυνση στις τράπεζες για τη διενέργεια πλειστηριασμών (με τιμή την εμπορική αξία και όχι την κατά πολύ υψηλότερη που ίσχυε).
Με τον νέο νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, η θηλιά των πλειστηριασμών σφίγγει ακόμη περισσότερο γύρω από την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.
Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσω της δανειακής σύμβασης που συνοδεύει το 3ο μνημόνιο, στήριξαν το εγχώριο τραπεζικό κεφάλαιο. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, το γεγονός ότι η χασούρα ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων φορτώθηκε στο κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μέσω αυτού στους κρατικούς προϋπολογισμούς και των επόμενων ετών και βέβαια στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
«Ανοίγει» η δευτερογενής αγορά τραπεζικών δανείων (εξυπηρετούμενων και «κόκκινων»), με τη δυνατότητα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων να τα μεταβιβάζουν σε άλλους «επενδυτές». Ηδη οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, καθώς και «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας πάνω από 140.000 ευρώ και βέβαια όλων των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία.
Από το Γενάρη του 2018, «απελευθερώνεται» το σύνολο των δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ.
Νέοι "παίχτες" στο προσκήνιο
Χαρακτηριστική για τις συντελούμενες διεργασίες σχετικά με το ξαναμοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών είναι η συμφωνία που ανακοινώθηκε πρόσφατα μεταξύ των τραπεζικών ομίλων Alpha Bank, Eurobank και της αμερικανικής KKR, με την οποία θα συμπράξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που με τη σειρά της είναι σήμερα και μέτοχος των τραπεζικών ομίλων.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες και νέοι «επενδυτές» μπορούν να συμμετάσχουν και στα μετοχικά κεφάλαια «προβληματικών» επιχειρήσεων που κρίνονται «βιώσιμες». Και βέβαια, θα έχουν αποφασιστικό λόγο στη διαμόρφωση των επιχειρηματικών πλάνων, στον αριθμό των εργαζομένων και σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανάγκες της αναδιάρθρωσης, όπως και με τις ομαδικές απολύσεις, που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης «αξιολόγησης» του μνημονίου.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα «οφέλη» εστιάζονται σε παράγοντες όπως αποτελεσματική διαχείριση των «προβληματικών» δανείων, χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια, αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, επανακαθορισμός επιχειρηματικών στόχων.
Η ΚΚR, από την πλευρά της, διαχειρίζεται κεφάλαια που τοποθετούνται σε Ενέργεια, Υποδομές, ακίνητη περιουσία, αλλά και σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου και απόδοσης (hedge funds) κ.ά.

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Τα ζητούμενα του κεφαλαίου καθορίζουν τη στάση της εντός και εκτός της χώρας

Από συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών
στο Παρίσι
Με το στόχο να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία στην Ελλάδα, η κυβέρνηση κοιτάζει με το ένα «μάτι» στην ΕΕ και με το άλλο στο εσωτερικό της χώρας, επιδιώκοντας να επιδράσει σε παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν την πορεία επίτευξης του στόχου αυτού. Ετσι, αφενός διεκδικεί στο πλαίσιο της ΕΕ λιγότερη «λιτότητα», δηλαδή μεγαλύτερη γενναιοδωρία στη στήριξη του κεφαλαίου, αφετέρου στο εσωτερικό της χώρας πασχίζει να χειραγωγήσει το λαό στην αντιλαϊκή πολιτική, προσπαθώντας να εξασφαλίσει σιγή νεκροταφείου από το λαό και συνολικότερα συνθήκες πολιτικής σταθερότητας στο κεφάλαιο.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς της εντάσσεται η «εξωστρεφής» κινητικότητα της κυβέρνησης, στο φόντο πάντα της αβεβαιότητας που επικρατεί σε ΕΕ - Ευρωζώνη για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, της αναδιάταξης συμμαχιών και αξόνων καθ' υπαγόρευση των ιδιαίτερων συμφερόντων των μονοπωλίων κάθε κράτους - μέλους τους.
Ετσι, στις 28 του μήνα τα ζητήματα της ανάπτυξης αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σύνοδο των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι, την οποία θα παρακολουθήσει ο Αλ. Τσίπρας. Αλλά και στη σύνοδο που ο ίδιος συγκαλεί στην Αθήνα, στις 9 Σεπτέμβρη, των αρχηγών κρατών του ευρωπαϊκού Νότου. Παρότι δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες και ως τότε ενδέχεται πολλά να αλλάξουν, γύρω απ' το ίδιο τραπέζι ετοιμάζονται να κάτσουν ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μ. Ραχόι, ο Πορτογάλος ομόλογός του, Α. Κόστα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζ. Μούσκατ, και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης.
Διεργασίες υπέρ του κεφαλαίου
Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα θα συμβαδίζει με τη θεματολογία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις 16 Σεπτέμβρη, στην Μπρατισλάβα, και θα ασχοληθεί με το Brexit, το Προσφυγικό, την ανάπτυξη κ.λπ. Εντούτοις, κυβερνητικοί κύκλοι δεν κρύβουν τη φιλοδοξία η σύνοδος να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα συντονισμού γύρω απ' το κοινό αίτημα για «περισσότερη ανάπτυξη αντί για λιτότητα».
Εν ολίγοις, στο τραπέζι θα βρεθεί - παρότι επιχειρείται να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, καθώς το Βερολίνο φρόντισε ήδη να διαμηνύσει την εναντίωσή του - η αξίωση των αστικών τάξεων των κρατών αυτών για εμπλουτισμό του μείγματος διαχείρισης με περισσότερα επεκτατικά μέτρα και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα από τους κρατικούς «κορβανάδες» να συνδράμουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους με την αναγκαία για επενδύσεις κρατική χρηματοδότηση. Τα τεράστια ελλείμματα και χρέη των κρατών του Νότου, σε συνδυασμό με τους αυστηρούς δείκτες του Συμφώνου Σταθερότητας της ΟΝΕ, τους δυσκολεύουν και αναζητούν τρόπους χαλάρωσης.
Ηταν σαφής στα μέσα της βδομάδας ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Κ. Καλέντα, ο οποίος δήλωσε ότι επιδιώκεται μια νέα συμφωνία με την ΕΕ, ώστε να μπορέσει να δώσει ώθηση στην οικονομία της, με έναν επεκτατικό προϋπολογισμό για το 2017. «Το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει επικαιροποιημένα στοιχεία το Σεπτέμβριο. Δεν μπορώ να κρύψω το γεγονός ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά», δήλωσε στην εφημερίδα «La Stampa». «Συζητάμε με την Ευρώπη πώς να αντιμετωπίσουμε την απόλυτη ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ως απάντηση στην προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ρώμη θα πρέπει να σκληρύνει τη δημοσιονομική πολιτική της το επόμενο έτος. Η Κομισιόν έχει θέσει στην Ιταλία στόχο για το έλλειμμα στο 1,8% για το 2017, υποστηρίζοντας ότι αυτό το είδος της προσαρμογής είναι απαραίτητο για να αντιστραφεί η ανοδική τάση του μεγάλου χρέους της χώρας, το οποίο έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 2,25 τρισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνη.
«Προτιθέμεθα να τηρήσουμε τους κανόνες, αλλά ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για να τους αλλάξουμε», δήλωσε ο Καλέντα, δείχνοντας το ζόρι που έχει η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα ντόπια μονοπώλια και τους ανταγωνισμούς που διατηρούνται και οξύνονται στην ΕΕ. «Το σταθερό όριο είναι το χρέος, το οποίο δεν μπορεί να αυξηθεί. Εχουμε ήδη λάβει μεγάλη ευελιξία, σκοπεύουμε να ζητήσουμε περισσότερα, το μέγιστο δυνατό, αλλά πάντα σύμφωνα με τους κανόνες», είπε στη συνέχεια.
Μέτρα κατά του λαού
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι της για να ικανοποιήσει ζητούμενα του κεφαλαίου, παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα βαραίνουν όλο και περισσότερο στην πλάτη του λαού, διαμορφώνοντας μια δυσβάσταχτη πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό, της διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, δυνάμει απειλητικής για τις συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας που χρειάζεται το κεφάλαιο, λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τα κυβερνητικά επιτελεία και εντατικοποιούν τις προσπάθειες να χειραγωγήσουν το λαό και να διατηρήσουν τη δυσαρέσκειά του σε όρια ασφαλείας.
Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστεί στις πολυεπίπεδες διεργασίες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, με στόχο να διασφαλίσει το σύστημα σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας και ευρύτερες συναινέσεις στα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Την επιδίωξη αυτή υπηρετεί και ο νέος εκλογικός νόμος. Πέρα από τη μετατροπή του σε κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας και το συνεχές «άνοιγμα» σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν κρύβει τη συμπάθειά του και για ορισμένα στελέχη της ΝΔ, του λεγόμενου «καραμανλικού» στρατοπέδου, τα οποία προσπαθεί να διαχωρίσει από την πολιτική που ασκεί σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά να αθωώσει και την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρέτησαν και οι ίδιοι, όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή. Ετσι, σύμφωνα με συνέντευξη («ΣΚΑΪ») του Κ. Ζαχαριάδη, διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Καραμανλή «σε σειρά ζητημάτων είχε μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία από τη ΝΔ του Σαμαρά και τον σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη», ενώ διέγνωσε θετικά στοιχεία και στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη. Παρεμβαίνει εμμέσως στο εσωτερικό αυτών των κομμάτων, πασχίζοντας να τους εντείνει τις όποιες διαφορές εκφράζονται ανάμεσα σε διαφορετικές μερίδες τους, ως στοιχείο επίσης βολικό για την κυβερνητική δράση τώρα.
Παράλληλα, επιδίδεται σε έναν αγώνα να αποπροσανατολίσει, σηκώνοντας κουρνιαχτό στην ανούσια κόντρα με τη ΝΔ για ζητήματα ήσσονος σημασίας, όπως π.χ. οι πρόωρες εκλογές, ή ο ανασχηματισμός. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει αλλού τη συζήτηση δεν είναι άσχετη με την αγωνία της μπροστά σε ένα «καυτό» φθινόπωρο, με τη δεύτερη «αξιολόγηση» να εγκυμονεί νέα μέτρα και με ορατό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου κόφτη δαπανών.
Ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται και για την παρουσία του στη ΔΕΘ, στην οποία το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολλά σε ό,τι αφορά την απόσπαση ανοχής και χρόνου απ' το λαό. Αν και όλοι στην κυβέρνηση ομολογούν ότι περιθώριο παροχών δεν υπάρχει, εντούτοις είναι βέβαιο ότι θα στηθεί ξανά το γνωστό εμπόριο ελπίδας και θα γίνει προσπάθεια να παρουσιαστούν δράσεις διαχείρισης της ακραίας φτώχειας ως προανάκρουσμα της «δίκαιης ανάπτυξης» και παρεμβάσεις, όπως αυτή για το ξαναμοίρασμα της πίτας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ως νικηφόρα μάχη κατά της διαπλοκής. Περίοπτη θέση θα έχουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις, στην πραγματικότητα προσαρμογές στις ανάγκες του κεφαλαίου, όπως οι λεγόμενες θεσμικές.
Μια γεύση της απόπειρας να καλλιεργηθούν φρούδες προσδοκίες στο λαό και να τον σπρώξουν σε εφησυχασμό έδωσε π.χ. μέσα στη βδομάδα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, υποστηρίζοντας ότι «ο κόφτης δεν θα ενεργοποιηθεί. Το 2017 και το 2018 θα έχουμε ανάπτυξη της τάξης του 3% και σοβαρότατη μείωση της ανεργίας. Σε έναν χρόνο από τώρα, το καλοκαίρι του 2017, πιθανότατα η Ελλάδα, με ένα σχεδιασμό που έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να ξαναβγεί στις αγορές για να τεστάρει τα νερά. Το στοίχημα για την Ελλάδα και τους Ελληνες είναι το τρίτο Μνημόνιο να είναι και το τελευταίο και να επουλώσουμε τις πληγές που δημιούργησαν η κακή διακυβέρνηση επί μια δεκαετία και τα έξι χρόνια της σκληρής λιτότητας».
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παρουσίας στη ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας προγραμματίζει σειρά επαφών με υπουργούς τις επόμενες μέρες αλλά και σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, για το σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος, το οποίο περιλαμβάνει, πέραν της ΔΕΘ, συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 9 του Σεπτέμβρη, όπου το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει να διαφανούν οι εντυπώσεις απ' την έως τώρα πορεία υλοποίησης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και οι προθέσεις μπροστά στη δεύτερη «αξιολόγηση», αλλά και σε σχέση με την επιδίωξη για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διευθέτηση του χρέους κ.λπ.
Μέχρι και σε εντυπωσιοθηρία θα επιδοθεί ο πρωθυπουργός προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, την ώρα που θα του «ράβει» νέο αντιλαϊκό «κοστούμι». Πέραν των επιτροπών στήριξης του κυβερνητικού έργου κατά τόπους, που φημολογείται ότι θα ήθελε το Μαξίμου να συγκροτηθούν, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, το Σεπτέμβρη ο Αλ. Τσίπρας πρόκειται να ανακοινώσει ειδικά μέτρα στα νησιά σε όφελος τάχα των ανθρώπων του μόχθου, κατά την επίσκεψή του σε ένα μικρό νησί...

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Τα τρία μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης για το ΕΚΑΣ

Από παλιότερη κινητοποίηση, με τη συμμετοχή
και των συνταξιούχων
Μ ε μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα, η κυβέρνηση επιμένει στην προκλητική της προπαγάνδα γύρω από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, που σε πρώτη φάση, από φέτος, έριξε στον Καιάδα πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Ετσι, σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο υπουργός Εργασίας επανέρχεται στο ζήτημα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από χιλιάδες συνταξιούχους και όχι μόνο και επαναλαμβάνει τους ίδιους τετριμμένους ισχυρισμούς.
Ψέμα πρώτο: Το ΕΚΑΣ είναι επίδομα, δεν είναι σύνταξη
Να τι έλεγε στα τέλη του περασμένου Ιούνη ο υφυπουργός Εργασίας, Ανδ. Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή: «Το 1996 επινοήθηκε, θα έλεγα, το ΕΚΑΣ. Και αν δείτε τι ακολούθησε λίγο μετά, τον Αύγουστο του 1996, που εισήλθε αυτό προς ψήφιση, είχαμε εκλογές (...) Το ΕΚΑΣ ήταν επίδομα, δεν ήταν σύνταξη!».
Στη βάση αυτού του ισχυρισμού η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά και να απονομιμοποιήσει το δικαίωμα στη λήψη του, προσθέτοντας μάλιστα ότι με τον τρόπο που δινόταν προκαλούσε «στρεβλώσεις». Αλήθεια, όμως, τι διαφορά υπάρχει αν είναι επίδομα ή σύνταξη, από τη στιγμή που και τα δύο (επιδόματα και συντάξεις) περνούν από το μαχαίρι των περικοπών;
Σε κάθε περίπτωση, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης δεν στέκει, αφού το ΕΚΑΣ δόθηκε ως μια «κολοβή λύση» απέναντι στη διαρκή μείωση των συντάξεων, που άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του '90. Ηταν δηλαδή μια μερική αναπλήρωση συντάξεων που απομειώνονταν εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο να συγκρατηθεί η κατρακύλα χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων προς τα όρια της φτώχειας και κάτω από αυτά.
Συγκεκριμένα, το ΕΚΑΣ δόθηκε σε ορισμένους χαμηλοσυνταξιούχους, γιατί οι κυβερνήσεις μετά το 1990, αποσυνδέοντας τα κατώτερα όρια συντάξεων από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και μέσω του υψηλού πληθωρισμού, οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους σε καθεστώς φτώχειας.
Απέναντι στο πάγιο αίτημα των συνταξιούχων για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με την πορεία των μισθών, επιλέχθηκε η «λύση» - μπάλωμα του ΕΚΑΣ, που βέβαια μόνο εν μέρει ανταποκρινόταν στις διεκδικήσεις τους. Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός πως το ΕΚΑΣ ήταν επίδομα και όχι σύνταξη είναι άλλο ένα αποτυχημένο εύρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αποδεικνύει μόνο τη θρασύτητα του κλέφτη που «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη»..!
Ψέμα δεύτερο: Τα "αντισταθμιστικά" αναπληρώνουν εν μέρει τις απώλειες
Μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ και μπροστά στη διογκούμενη δυσαρέσκεια, η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιστρέψει την κατάσταση, επιστρατεύοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε ορισμένα μέτρα για όσους το έχασαν φέτος, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του 2019 να το χάσουν περίπου 370.000 δικαιούχοι.
Πάνω σε αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση στήνει τον ισχυρισμό ότι αυτά λειτουργούν αντισταθμιστικά και απαλύνουν την κατάσταση... Είναι όμως έτσι; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ημίμετρα με ημερομηνία λήξης, τα οποία μάλιστα, στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν αρχίσει να αποδίδονται ακόμα, αν και πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την εξαγγελία και τη νομοθέτησή τους (νόμος 4411/2016).
Τώρα, με νεότερες δηλώσεις, ο υπουργός παραπέμπει την εφαρμογή ορισμένων απ' αυτά για τον Οκτώβρη και προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, λέγοντας ότι θα έχουν αναδρομική ισχύ. Οι επείγουσες όμως ανάγκες των χαμηλοσυνταξιούχων δεν αναστέλλονται ούτε μπορούν να τις διαχειρίζονται «αναδρομικά». Ας δούμε, όμως, τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τι πραγματικά ισχύει:
  • Η απαλλαγή από τη συμμετοχή 10% στη φαρμακευτική δαπάνη αφορά μόνο στα φάρμακα που συνταγογραφούνται και όχι σε όσα έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι.
  • Η απαλλαγή από το 6% στην εισφορά Υγείας εξαιρεί μια μεγάλη ομάδα που λάμβανε το ΕΚΑΣ, αυτή των 30 ευρώ το μήνα.
  • Η κάρτα σίτισης δίνεται και αυτή μόνο στις κατηγορίες που λάμβαναν ΕΚΑΣ από 115 ευρώ και άνω και άρα εξαιρείται ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων που το έχασαν και θα το χάσουν τα επόμενα χρόνια, ενώ το ποσό της κάρτας θα αντιστοιχεί μόλις στο 1/3 της απώλειας που έχουν.
  • Το ΕΚΑΣ θα συνεχίσουν να παίρνουν, προσωρινά, μόνο οι δικαιούχοι με αναπηρία άνω του 80%, που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας θα το χάσουν και αυτοί.
  • Η προσωρινή απόδοση ολόκληρου του ποσού του ΕΚΑΣ γίνεται μόνο στην περίπτωση που η απώλεια αφορούσε ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων που το έχασαν και οι δύο, αλλά και εδώ η απόδοση θα αφορά αυτόν με το μικρότερο ποσό.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι και στην περίπτωση αυτή, δηλαδή όταν το ΕΚΑΣ το στερήθηκαν και οι δύο, από το ζευγάρι των συνταξιούχων, το ΚΚΕ στη Βουλή απαίτησε να υπάρξει μια ειδική αντιμετώπιση, αλλά οι κυβερνητικοί παρίσταναν τους κουφούς. Οταν βρέθηκαν μπροστά στη γενική κατακραυγή για το ΕΚΑΣ, έσπευσαν να ανακοινώσουν «ισοδύναμα» και να καλύψουν την πληγή με προπαγανδιστικά κουρέλια.
Αλλά και τα παραπάνω ημίμετρα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα πάψουν να εφαρμόζονται και αυτά το 2018, ενώ, όπως ο ίδιος ομολόγησε, μέρος των παρεμβάσεων αυτών έχουν εξασφαλιστεί μόνο μέχρι το τέλος του 2016 και «ευελπιστούν», όπως είπε, «να τα καταφέρουν και για τα επόμενα δύο έτη»! Ετσι, για φέτος, τα «αντισταθμιστικά» (αν και όταν εφαρμοστούν...) αναμένεται να κοστίσουν στην κυβέρνηση 50 - 60 εκατ. ευρώ, όταν το εισόδημα που πρόκειται να αφαιρέσει μέχρι το 2019 από τους χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, είναι 2,4 δισ. ευρώ! Αυτή είναι η αλήθεια για τα «ισοδύναμα» της κυβέρνησης και δεν μπορεί να κρυφτεί.
Ψέμα τρίτο: Μετά το 2018, η "εθνική σύνταξη" θα καλύψει τη χασούρα του ΕΚΑΣ
Επειδή όμως οι συνταξιούχοι, βιώνοντας τη δική τους σκληρή πραγματικότητα, γνωρίζουν την «αξία» των ...«ισοδύναμων», η κυβέρνηση προβάλλει τις τελευταίες μέρες έναν ακόμα ισχυρισμό. Σύμφωνα με αυτόν, μετά το 2018, από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, θα καλυφθεί η χασούρα όσων τους κόπηκε το ΕΚΑΣ...
Το νέο παραμύθι είναι παραλλαγή του άλλου ισχυρισμού, που τις πρώτες μέρες μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ πρόβαλλε το υπουργείο Εργασίας, ότι η απώλειά του θα αντικατασταθεί με την «εθνική σύνταξη». Μόνο που το παραμύθι είχε μια εξόφθαλμη αδυναμία: Η «εθνική σύνταξη» αφορά τους νέους συνταξιούχους και σε κάθε περίπτωση μέχρι να επανυπολογιστούν όλες οι παλιές συντάξεις με το νέο σύστημα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που ήδη έχασαν το ΕΚΑΣ και αυτοί που θα το χάσουν την επόμενη τριετία, έτσι και αλλιώς δεν θα λάβουν καμία «εθνική σύνταξη»!
Την εξόφθαλμη αυτή απάτη περί αποκατάστασης του ΕΚΑΣ από την «εθνική σύνταξη» έρχεται τώρα να «βελτιώσει» η ανακοίνωση ότι μετά το 2018 και με τον νέο τρόπο υπολογισμού και των παλιών συντάξεων, θα καλυφθεί η απώλεια του ΕΚΑΣ. Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το άθροισμα «εθνικής» και «ανταποδοτικής» σύνταξης, που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων μετά το 2018, θα είναι μεγαλύτερο από το μέρος της σύνταξης που συνεχίζει να αποδίδεται στους σημερινούς χαμηλοσυνταξιούχους, μετά την αφαίρεση του ΕΚΑΣ.
Πρόκειται για μια νέα έκδοση της ίδιας κυβερνητικής εξαπάτησης. Πρώτον, καμιά από τις συντάξεις που θα επανυπολογιστούν δεν πρόκειται να καλύψει το σύνολο του ποσού που έχασαν και θα χάσουν χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι με την απώλεια του ΕΚΑΣ. Αν οι συντάξεις επανέρχονταν στο ύψος που ήταν πριν από την περικοπή του ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση δεν θα λογάριαζε την «εξοικονόμηση» 2,4 δισ. ευρώ από την οριστική κατάργησή του το 2019.
Επομένως, αυτό που θα συμβεί πραγματικά, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων (αν όχι όλες), παλιές και νέες, θα είναι πολύ μικρότερες υπολογιζόμενες με το νέο τρόπο σε σχέση με το παλιό σύστημα υπολογισμού. Επομένως, οι συνταξιούχοι που έπαιρναν έως σήμερα το ΕΚΑΣ, δεν πρόκειται να δουν καμιά αύξηση στις συντάξεις τους (αν δεν τις δουν να μειώνονται κι άλλο), πόσο μάλλον αναπλήρωση του ποσού που λάμβαναν πριν από την κατάργησή του.
Αλλά και σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις συνταξιούχων, με πολύ μικρές συντάξεις, πάνω στις οποίες αθροίζονταν έως τώρα το ΕΚΑΣ, αν υπάρξουν μικρές αυξήσεις μετά τον επανυπολογισμό τους, αυτές, σύμφωνα με το νόμο (4387/2016) θα αποδοθούν σε βάθος πενταετίας (!) και όχι μετά το 2018 που λέει η κυβέρνηση. Ολα αυτά η κυβέρνηση τα γνωρίζει πολύ καλά, γι' αυτό πετάει το μπαλάκι στο μέλλον, δυο χρόνια μπροστά. Τότε μόνο οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν στην πράξη το νέο ψέμα της και έως τότε προσπαθεί να αποσπάσει την ανοχή τους και να κερδίσει χρόνο.
Ο ταξικός αγώνας το μόνο ισοδύναμο
Η αλήθεια είναι ότι όλη η ιστορία με τα «ισοδύναμα» που εμπνεύστηκε η κυβέρνηση, όλη η φιλολογία ότι στο μέλλον, μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου, η κατάσταση θα βελτιωθεί και οι απώλειες θα αποκατασταθούν δεν έχουν την παραμικρή αξία. Οπως ακριβώς δεν άλλαξε τίποτα από τις περικοπές που έγιναν με το 1ο και το 2ο μνημόνιο, έτσι θα συμβεί και με το 3ο μνημόνιο. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που σταδιακά άρχισε φέτος, θα επιφέρει στους χαμηλοσυνταξιούχους απώλειες στην τετραετία 2016 - 2019 ύψους 2,393 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση λοιπόν κατάργησε το ΕΚΑΣ και στη θέση του δεν μπαίνει τίποτα.
Οσο για τα ισοδύναμα..; Το μόνο ισοδύναμο για συνταξιούχους και εργαζόμενους είναι ο κοινός και σκληρός αγώνας τους για την ανάκτηση των απωλειών και η διεκδίκηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες αυτών και των οικογενειών τους. Ο αγώνας αυτός γίνεται ακόμα πιο επιτακτικός καθώς η υπόθεση του Ασφαλιστικού και των συντάξεων παραμένει ένα ανοιχτό κεφάλαιο και θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η επίθεση από το αστικό κράτος, τις κυβερνήσεις του και την εργοδοσία θα σταματήσει εδώ.

Το νέο χαράτσι θα πλήξει βαριά και τη μικρομεσαία αγροτιά

Προστίθεται στα ασήκωτα βάρη που έχουν φορτώσει στους αγρότες με την πολιτική τους η κυβέρνηση και η ΕΕ
Το νέο χαράτσι κάνει ακόμα πιο
 "τσουχτερό" για τους αγρότες το
πότισμα της παραγωγής τους
Ε να ακόμα βαρύ χαράτσι φορτώνει στα λαϊκά νοικοκυριά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος» που επιβάλλεται από το 2017 σε όλους τους λογαριασμούς ύδρευσης και άρδευσης.
Το νέο χαράτσι, το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την τιμολόγηση του νερού ύδρευσης και άρδευσης (αναρτήθηκε προχτές για διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος), θα υπολογίζει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και θα το γνωστοποιεί έως τις 31 Οκτώβρη κάθε έτους στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος (στις ΔΕΥΑ για το νερό ύδρευσης και στους ΤΟΕΒ για το νερό άρδευσης), καθώς και στους δήμους.
Οι πάροχοι θα το εισπράττουν από τους καταναλωτές και θα το αποδίδουν σε ειδικό λογαριασμό στο λεγόμενο «Πράσινο Ταμείο», παρακρατώντας για δικό τους λογαριασμό το 2,5%.
Ιδιαίτερα θα επιβαρυνθούν οι αγρότες, καθώς το νέο τέλος προστίθεται σ' εκείνο που ήδη πληρώνουν για την άρδευση. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η τιμολόγηση του νερού που καταναλώνουν οι αγρότες για άρδευση θα γίνεται βάσει ενός μικτού συστήματος χρέωσης, το οποίο αποτελείται από δυο μέρη: Ενα σταθερό τέλος που καθορίζεται ανά στρέμμα καλλιέργειας κι ένα μεταβλητό που υπολογίζεται ανά κυβικό μέτρο νερού κατανάλωσης.
Σε όσους αγρότες δεν είναι εφικτή η καταμέτρηση της κατανάλωσης νερού επειδή δεν έχουν υδρομετρητές στις πομώνες, η ποσότητα του νερού που καταναλώθηκε θα υπολογίζεται είτε κατά έκταση γης και είδος καλλιέργειας είτε κατά το χρόνο χρήσης του νερού. Το νέο χαράτσι θα πληρώνουν και οι αγρότες που ποτίζουν από γεωτρήσεις, οι οποίες είναι ενταγμένες σε οργανωμένα συλλογικά δίκτυα, και εκείνοι που ποτίζουν από ιδιωτικές γεωτρήσεις.
Φαίνεται, μάλιστα, ότι το «περιβαλλοντικό χαράτσι» θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, καθώς στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι «τα προβλεπόμενα περιβαλλοντικά τέλη επιβάλλονται στους τελικούς χρήστες για πρώτη φορά από την πρώτη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης και, σε αρχικό στάδιο, κλιμακωτά μέχρι τη δεύτερη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης, με βασικό κριτήριο την αποτροπή της απότομης και υπερβολικής επιβάρυνσης των χρηστών, ώστε να μην επέρχεται αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών».
Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν να εξαιρούνται από τα περιβαλλοντικά τέλη αγρότες οι οποίοι εφαρμόζουν διαχείριση του νερού, ευπαθείς ομάδες, καλλιεργητές γης με γεωμορφολογικές ιδιομορφίες ή λόγω ακραίων κλιματικών συνθηκών. Η νέα επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί στα πολλά κι ασήκωτα βάρη που έχουν φορτωθεί οι μικρομεσαίοι αγρότες από τα απανωτά μέτρα σε βάρος τους που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 - 2020.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Καμπανάκι κινδύνου από την υποβάθμιση της πρόληψης

Η εμπλοκή ιδιωτών στην καταπολέμηση των κουνουπιών και η ανεπάρκεια των κρατικών δομών Υγείας είναι η αιτία για την εμφάνιση της νόσου
Οι απαραίτητοι ψεκασμοί για τα κουνούπια είτε δεν
γίνονται είτε καθυστερούν και γι' αυτό είναι
αναποτελεσματικοί
Κ ρούσματα ελονοσίας έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ενώ 12 δήμοι έχουν μπει σε «καραντίνα» και αποκλείστηκαν προσωρινά (και προληπτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας) από οποιαδήποτε αιμοδοσία. Σύμφωνα με έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, έως τις 11/8/2016 έχουν καταγραφεί 65 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 61 χαρακτηρίζονται εισαγόμενα - δηλαδή, οι ασθενείς προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού.
Από αυτά, τα 50 αφορούσαν μετανάστες από ενδημικές χώρες (Ινδική Χερσόνησο και χώρες της Αφρικής) και μάλιστα 8 καταγράφηκαν σε κέντρα κράτησης μεταναστών σε νησιά του Β. Αιγαίου. Τα 11 (από τα 61) αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημική χώρα της Αφρικής. Συνολικά 4 κρούσματα έχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης και συγκεκριμένα 2, με πιθανό τόπο έκθεσης έναν οικισμό στο Δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ένα στο Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης του Νομού Ηλείας και ένα στο Νομό Αχαΐας.
Για την περίοδο αυτή, ως «επηρεαζόμενες» από ελονοσία περιοχές έχουν χαρακτηρισθεί από τις υγειονομικές αρχές και άρα έχουν τεθεί σε περιορισμούς αναφορικά με την αιμοδοσία, περιοχές των Δήμων Φαρκαδόνας και Τρικκαίων (Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων), Παλαμά (ΠΕ Καρδίτσας), Ευρώτα (ΠΕ Λακωνίας), Χαλκιδέων (ΠΕ Ευβοίας), Θηβαίων (ΠΕ Βοιωτίας), Τεμπών (ΠΕ Λάρισας), Μαραθώνος (ΠΕ Ανατολικής Αττικής), Δυτικής Αχαΐας (ΠΕ Αχαΐας), Ανδραβίδας - Κυλλήνης (ΠΕ Ηλείας) και Λαγκαδά και Πυλαίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης).
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2015 είχαν καταγραφεί 85 κρούσματα ελονοσίας (79 εισαγόμενα - 6 εγχώριας μετάδοσης), το 2014 38 κρούσματα (όλα εισαγόμενα), το 2013 25 κρούσματα (22 εισαγόμενα - 3 εγχώριας μετάδοσης), το 2012 93 κρούσματα (73 εισαγόμενα - 20 εγχώριας μετάδοσης), το 2011 96 κρούσματα (54 εισαγόμενα - 42 εγχώριας μετάδοσης).
Η ελονοσία, όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974. Μέχρι και το 2008 καταγράφονταν στην Ελλάδα περίπου 20 - 25 κρούσματα ετησίως που σχετίζονταν κυρίως με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα. Ωστόσο, από το 2009 και μετά, κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης καταγράφονται σχεδόν κάθε έτος, σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως ως σποραδικά κρούσματα, αλλά και σε συρροές (τα έτη 2011 και 2012).
Μακριά από την ουσία του προβλήματος, το θέμα αποτέλεσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και την κυβέρνηση, με τη ΝΔ να χαρακτηρίζει «ζοφερή» την «εικόνα για τη χώρα μας» και να αναρωτιέται: «Υπάρχει κυβέρνηση; Τι κάνει ο πρωθυπουργός;». Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γ. Πατούλης, ζητά σε ανακοίνωσή του την παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ι. Μπασκόζου.
Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για «υπερβολική δημοσιότητα και αναίτια διόγκωση του υπαρκτού αλλά ελεγχόμενου προβλήματος», ενώ διαβεβαιώνει γενικόλογα ότι «έχει προβεί εγκαίρως σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η δημόσια υγεία».
Η πραγματική διάσταση του προβλήματος
Την πραγματική διάσταση του ζητήματος που προέκυψε με τα κρούσματα της ελονοσίας δίνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, η οποία σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Στους αυξανόμενους κινδύνους με τα κρούσματα ελονοσίας, η απάντηση είναι μία: Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έγκαιρα όλο το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών».
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι «τα αρμόδια υπουργεία τηρούν "σιγήν ιχθύος" τόσο για τα αίτια και τους κινδύνους της δημόσιας υγείας, όσο και για τα λειψά μέτρα πρόληψης που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε ανεπαρκή θωράκιση από τα λοιμώδη νοσήματα (...)
Οι περιφερειακές αρχές, από τη μεριά τους, έχοντας την ευθύνη εκτέλεσης προγραμμάτων προστασίας της δημόσιας υγείας και εφαρμόζοντας την πολιτική που τους αναθέτει το αστικό κράτος, "προσποιούνται" πως αντιμετωπίζουν τους κινδύνους από τα κουνούπια (ελονοσία κ.λπ.), οργανώνοντας προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, που όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων απέχουν κατά πολύ από τις ανάγκες που υπάρχουν, "μοιράζοντας" ταυτόχρονα χρήμα σε μεγάλες και μικρές ιδιωτικές εταιρείες...
Το γεγονός ότι δεν έχουν συγκροτημένες υπηρεσίες, στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό, που θα σχεδιάζει, θα οργανώνει και θα υλοποιεί με μόνιμα συνεργεία ψεκασμούς, έγκαιρα, όπου και όποτε χρειάζεται, οδηγεί στη σημερινή κατάσταση, να "αναθέτουν" την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών σε ιδιωτικές εταιρείες (...) με μειοδοτικούς διαγωνισμούς, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι "διεθνείς".
Αυτή η διαδικασία κάθε χρόνο ξεκινάει αφού πρώτα εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, οι οποίες κυρίως προέρχονται από τους πενιχρούς ΚΑΠ και από το κουτσουρεμένο ΠΔΕ και ολοκληρώνεται με την υπογραφή συμβάσεων αρχές καλοκαιριού ή στην καλύτερη των περιπτώσεων Απρίλη - Μάη, πάντως πολύ αργότερα από την εποχή που χρειάζεται να παρέμβουν τα κατάλληλα συνεργεία ψεκασμού στα στάσιμα νερά για να καταπολεμήσουν τις προνύμφες των κουνουπιών, αφού η περίοδος για την αναπαραγωγή των κουνουπιών ξεκινά πολύ νωρίτερα.
Υπογράφουν συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ για ψεκασμούς, που ξεκινούν καθυστερημένα και για "σημεία", που πιθανολογούν ότι θα έχουν στάσιμο νερό, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες! Και αυτά βέβαια ισχύουν στις περιπτώσεις εκείνες που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα υποβάλουν προσφορές και δεν θα γίνουν ενστάσεις και θα υπογραφούν συμβάσεις... Γιατί έχουμε και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαγωνισμοί κηρύσσονται "άγονοι" ή "μπλοκάρουν" λόγω ενστάσεων, όπως έγινε φέτος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου εμφανίστηκαν και δύο κρούσματα ελονοσίας σε Ηλεία και Αχαΐα.
Με λίγα λόγια, βλέπουμε και στην περίπτωση αυτή πως για να ασκήσουν μια αρμοδιότητά τους οι περιφερειακές αρχές και οι δημόσιοι φορείς γενικότερα πρέπει να "συμπράξουν" υποχρεωτικά με τις διαθέσεις και τις προθέσεις των επιχειρηματιών!
(...) Και ενώ όλοι βλέπουν την πραγματικότητα και τα προβλήματα που δημιουργούνται, κυβέρνηση και περιφερειάρχες αρνούνται να οργανώσουν υπηρεσίες ικανές να αντιμετωπίσουν τους υπαρκτούς κινδύνους, που σχετίζονται με τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια και τις οχλήσεις που προκαλούνται στον άνθρωπο. Προωθούν σταθερά τη λογική του μικρότερου κράτους, των αναθέσεων και των εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων και των περικοπών κοινωνικών δαπανών.
Στο όνομα του "εκσυγχρονισμού" και της "ελεύθερης αγοράς" αρνούνται ακόμα και να αξιοποιήσουν την εμπειρία από τον "ανθελονοσιακό αγώνα" των Υγειονομικών Υπηρεσιών την περίοδο πριν από το 1974, που οδήγησε στην εκρίζωση της ελονοσίας από την Ελλάδα».

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Προπέτασμα καπνού ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα Εργασιακά

Ψέματα και αποπροσανατολισμός από το υπουργείο Εργασίας, για να συγκαλύψει τις ανατροπές που σχεδιάζουν μαζί με το κουαρτέτο
Το νέο χτύπημα στα εναπομείναντα
δικαιώματα των εργαζομένων
υπαγορεύεται από τα συμφέροντα του
κεφαλαίου και αυτό προσπαθεί να
κρύψει η κυβέρνηση
Π ροπέτασμα καπνού για τα σχέδια και τις πραγματικές της προθέσεις σηκώνει με κάθε αφορμή η κυβέρνηση, ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα Εργασιακά, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά για όσα έχει συμφωνήσει με το κουαρτέτο, αλλά και για να κρύψει τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της, αφού τα μέτρα που σχεδιάζει να νομοθετήσει είναι πρώτα απ' όλα αξιώσεις των βιομηχάνων και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας.
Τις διαθέσεις της, άλλωστε, απέναντι στους εργαζόμενους και τα εναπομείναντα δικαιώματά τους τις έχει δείξει η κυβέρνηση τόσο με τον αντιασφαλιστικό νόμο που ψήφισε πρόσφατα, όσο και με το γεγονός ότι στην πολύμηνη θητεία της δεν έχει καταργήσει ούτε έναν από τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τις συνεντεύξεις που δίνει εντατικά το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εργασίας, με πιο πρόσφατες αυτές στην «ΕΡΤ1» χτες το πρωί και στην εφημερίδα «Real News» την Κυριακή που μας πέρασε.
Θολώνουν σκόπιμα τα νερά
Στη συνέντευξη στην «ΕΡΤ1», ο Γ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι οι προϋποθέσεις για να πετύχει η διαπραγμάτευση είναι να συγκροτηθεί ένα «αρραγές εθνικό μέτωπο» και να ενισχυθούν «τα διεθνή και ευρωπαϊκά στηρίγματα». Οπως είπε, η κυβέρνηση έχει κάνει «συστηματική δουλειά και στα δυο αυτά επίπεδα», κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην «κοινή δήλωση» των κοινωνικών εταίρων.
Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ξανά «κόκκινη γραμμή» το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και για να παρουσιάσει ότι η κυβέρνηση δίνει τάχα μάχη για τα εργατικά συμφέροντα, είπε: «(Στη διαπραγμάτευση) δεν πάμε να αποκρούσουμε τις απαιτήσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ, που είναι ο σκληρός παίχτης, αλλά για πρώτη φορά έχουμε βάλει εμείς θέματα για να αναστρέψουμε την εργασιακή απορρύθμιση».
Για να το πετύχει αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση αναζητάει στήριγμα και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, ο οποίος, σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, θα μελετήσει το πόρισμα της «Επιτροπής ειδικών» και θα γνωμοδοτήσει για το κατά πόσο «είναι σύμφωνο με τις διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι «το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» πρέπει να σταθεί «απέναντι στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού» και πρόσθεσε ψευδόμενος ότι «μόνο το ΔΝΤ ζητάει να αλλάξει η νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις, δεν το ζητούν οι εργοδότες στη χώρα μας».
Στο ίδιο πνεύμα, συνέχισε λέγοντας ότι «οι ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις του ΔΝΤ δεν έχουν έδαφος στην Ευρώπη» και ότι «υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο το οποίο είναι γενετικά ασύμβατο με απόψεις να μην έχουμε ουσιαστική προστασία της εργασίας, όπως θέλουν οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι».
Το κεφάλαιο θέτει την ατζέντα
Κάθε αράδα απ' όσα είπε ο Γ. Κατρούγκαλος στη συνέντευξη, περιέχει και ένα μικρό ή μεγαλύτερο ψέμα. Η «κοινή δήλωση» των κοινωνικών εταίρων είναι μια κόλλα χαρτί στην οποία κυβέρνηση - εργοδοσία και κουαρτέτο πάνε να τυλίξουν τους εργαζόμενους, με την υπογραφή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, προκειμένου να μην αντιδράσουν σε ό,τι ετοιμάζουν σε βάρος τους στο παρασκήνιο.
Αλλωστε, αμέσως μετά την υπογραφή τους στην «κοινή δήλωση», ο ΣΕΒ και οι άλλες ενώσεις των εργοδοτών παρέθεσαν δημόσια το σύνολο των θέσεών τους για τις ομαδικές απολύσεις, τους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και το συνδικαλιστικό νόμο, δείχνοντας τα δόντια τους στους εργαζόμενους.
Ούτε βέβαια ισχύει ότι οι εργοδότες στην Ελλάδα δεν θέλουν αλλαγή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις, αφού ο ΣΕΒ ευθαρσώς έχει ζητήσει την πλήρη εναρμόνιση της νομοθεσίας με τη σχετική οδηγία της ΕΕ, ενώ ανάλογες δηλώσεις έχει κάνει και η αρμόδια για την Απασχόληση επίτροπος της ΕΕ. Επομένως, παραπλανά η κυβέρνηση όταν διαδίδει ότι το ΔΝΤ είναι το μόνο που θέτει «ακραίες» απαιτήσεις στη διαπραγμάτευση, επειδή αυτές τίθενται πρώτ' απ' όλα από τις ίδιες τις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τα οποία η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι υπηρετεί με συνέπεια.
Οσο για το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», και μόνο η επίκλησή του είναι πρόκληση, αν αναλογιστεί κανείς τους αντεργατικούς νόμους που πέρασε πρόσφατα η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Γαλλίας, τον καθορισμό του κατώτερου μισθού με νόμο του κράτους, που ισχύει στην πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ, τη γενίκευση των ελαστικών και ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως αποκάλυψε την Κυριακή ο «Ριζοσπάστης», και άλλα παρόμοια.
Πουκάμισο αδειανό οι "εγγυήσεις" τους
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Γ. Κατρούγκαλος έδωσε «εγγυήσεις» και για το δικαίωμα στην απεργία, λέγοντας ότι «είναι ιερό». Στη «Real News», μάλιστα, πήγε ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι «η απεργία είναι το έσχατο όπλο των εργαζομένων. Θα το υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος. Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε να μην είναι δυνατό να αμύνονται και να διεκδικούν οι εργαζόμενοι, πολύ περισσότερο στο σημερινό περιβάλλον της εργασιακής ζούγκλας που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αναστρέψουμε».
Οι διαβεβαιώσεις που δίνει ο Γ. Κατρούγκαλος για το δικαίωμα στην απεργία είναι πουκάμισο αδειανό. Αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση, μαζί με το κουαρτέτο, είναι η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για να κηρύξει απεργία μια συνδικαλιστική οργάνωση, με το πρόσχημα μάλιστα ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις χρειάζεται να αποφασίζονται από περισσότερους εργαζόμενους, για να είναι η απόφαση πιο δημοκρατική.
Για παράδειγμα, έχει πέσει στο τραπέζι το μέτρο να αποφασίζεται η απεργία από το 50%+1 των εργαζομένων μιας επιχείρησης ή των μελών ενός σωματείου, πράγμα που καθιστά σχεδόν αδύνατη την κήρυξη της απεργίας από ένα κλαδικό ή ένα μεγάλο επιχειρησιακό συνδικάτο.
Από την άλλη, όπως είχε γράψει και στο υπόμνημα που παρέδωσε στην «Επιτροπή σοφών» το υπουργείο Εργασίας, η σημερινή νομοθεσία επαρκεί για να κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές η πλειοψηφία των απεργιών που αποφασίζονται. Ετσι οι εργοδότες δείχνουν να προτιμούν την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ακόμα και έναντι μιας πιθανής επιλογής να εφαρμόσουν το «lock out».
Επομένως, οι «εγγυήσεις» και οι διαβεβαιώσεις που δίνει ο Γ. Κατρούγκαλος ότι η κυβέρνηση θα διεξάγει μια «πετυχημένη διαπραγμάτευση», πρέπει να σημάνουν συναγερμό στους εργαζόμενους, για να αποκρούσουν την επίθεση που ετοιμάζουν σε βάρος τους, αλλά και την προπαγάνδα με την οποία θα επιχειρήσουν να επιβάλουν και να νομιμοποιήσουν τα νέα μέτρα και η οποία, όπως δείχνει η συνέντευξη Κατρούγκαλου, θα είναι αδίστακτη.
Οικονομικός στραγγαλισμός των συνδικάτων
Για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε στην «ΕΡΤ1» ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταστήσει τα συνδικάτα «ανεξάρτητα από το κράτος, αυτοδύναμα και δυνατά», λέγοντας ψευδώς ότι έως σήμερα αυτά χρηματοδοτούνται από το κράτος και γι' αυτό εκμαυλίζονται.
Στο ίδιο πνεύμα, μίλησε για «βαθμιαία και σταδιακή μετάβαση στην αυτοχρηματοδότηση μετά το 2017», ύστερα από διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει κρατική χρηματοδότηση τις εισφορές που εισπράττει από τους εργαζόμενους ο ΟΑΕΔ (μέσω παρακράτησης από το ΙΚΑ) «χωρίς να ερωτηθούν» και αποδίδονται στη συνέχεια στα συνδικάτα. Οπως αποκάλυψε, πρόταση της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί μέσων των συλλογικών συμβάσεων ότι «ένας εργαζόμενος που θέλει την προστασία του συνδικάτου θα δίνει μια καθορισμένη συνδρομή».
Στη συνέντευξη στη «Real News» είπε για το ίδιο θέμα ότι «πολλές φορές το δημόσιο χρήμα αποτελεί εργαλείο πολιτικού εκμαυλισμού και δημιουργίας εργατικών αριστοκρατιών, που καμία σχέση δεν έχουν με τους αγώνες των εργαζομένων». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «γι' αυτόν το λόγο επέλεξα να είναι εκτός συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και για φέτος να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς χρηματοδότησης».
Τα λεφτά της πρώην Εργατικής Εστίας, που αποδίδονται στα συνδικάτα (όταν αποδίδονται, μιας και το ΙΚΑ χρωστάει τεράστια ποσά στον ΟΑΕΔ απ' αυτό το κονδύλι), είναι εισφορές των εργαζομένων και κανένα λόγο δεν έχει η κυβέρνηση στη διαχείρισή τους. Αλλωστε, ο πόνος για το αν αυτά τα χρήματα εισπράττονται με τη σύμφωνη γνώμη τους ή όχι είναι υποκριτικός, ενώ όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, πέρα από αυτή την εισφορά, χρηματοδοτούνται και από τις άμεσες συνδρομές των μελών τους.
Με την κατάσταση που επικρατεί, όμως, σήμερα στους χώρους δουλειάς, την τρομοκρατία και τις διώξεις, είναι φανερό ότι προτάσεις όπως αυτές της κυβέρνησης θα πλήξουν κυρίως εκείνες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Αλλωστε, τα φαινόμενα εκφυλισμού που επικαλείται προσχηματικά ο υπουργός, παρουσιάζονται αποκλειστικά στα σωματεία όπου πλειοψηφεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός και διαχειρίζονται ευρωπαϊκά και άλλα κονδύλια για προγράμματα κατάρτισης και άλλα παρόμοια.
Αυτός είναι πράγματι ένας μηχανισμός εξαγοράς και εκμαυλισμού συνειδήσεων, που συνειδητά χρησιμοποιεί το κράτος, μέσω και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι μηχανισμοί αυτοί, όμως, θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανεξάρτητα από το πότε και πώς θα διαμορφωθεί ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των σωματείων, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα αποσκοπεί στον παραπέρα οικονομικό στραγγαλισμό τους.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων εντός και εκτός μνημονίων

"Πολεμικό" χρονοδιάγραμμα, ενόψει και της δεύτερης "αξιολόγησης"
Η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στην Μπρατισλάβα,
 στις 9 Σεπτέμβρη, θα σημάνει και τυπικά την έναρξη
 του επόμενου γύρου των συνεννοήσεων κυβέρνησης –
κουαρτέτου για τα αντιλαϊκά μέτρα που περιμένουν να
πάρουν σειρά
«Η επιτυχία απαιτεί την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος από τις ελληνικές αρχές. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μέτρα που μπορούν να το καταστήσουν κατάλληλο για το σκοπό αυτό, καθώς οι συνθήκες αλλάζουνΗ κυβέρνηση δεσμεύεται να διαβουλεύεται και να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για όλες τις δράσεις σχετικά με την επίτευξη των στόχων του μνημονίου κατανόησης».
Αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά στο «συμπληρωματικό μνημόνιο συνεργασίας»(«Supplemental Memorandum of Understanding»), που συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Την ίδια ώρα, το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο συνοδεύεται από το «τεχνικό μνημόνιο», με αιχμές τα ζητήματα που αφορούν στην εξειδίκευση και στο «ακόνισμα» του αυτόματου δημοσιονομικού «κόφτη», το μπαράζ τωνκατασχέσεων και των πλειστηριασμών για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, την προικοδότηση του νέου υπερ-ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις, με την ένταξη σε αυτό και νέας φουρνιάς επιχειρήσεων υπό κρατικό έλεγχο. Το αντιλαϊκό φόντο της επόμενης περιόδου συμπληρώνεται από το ζήτημα τηςδιαχείρισης των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, που θα μπει στο επίκεντρο της αντιλαϊκής επίθεσης.
«Προ των πυλών» εμφανίζονται τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενόψει του κλεισίματος των «εκκρεμών» ζητημάτων της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου και των προετοιμασιών για τον επόμενο κύκλο, που περιλαμβάνει και τα νέα χτυπήματα στις εργασιακές σχέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που αναμένεται να συνεδριάσει στα τέλη Αυγούστου, ενόψει και της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στην Μπρατισλάβα, στις 9 Σεπτέμβρη, όπου θα συζητηθεί η πορεία του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα με φόντο και την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η οποία συνδέεται με την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου.
Σε αυτό το φόντο, τα αντιλαϊκά μέτρα, νέας και παλαιότερης κοπής, θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτώβρη.
Σύμφωνα με τον τρέχοντα κυβερνητικό προγραμματισμό, προς τα τέλη του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, για την περίοδο 2017 - 2020, με «αβάντα» δύο ετών σε σχέση με την τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, που προδιαγράφεται για το 2018. Σε κάθε περίπτωση, σχετικά και απόλυτα, ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ, εξέλιξη που θα αφήσει το αποτύπωμά της και στην ελληνική οικονομία.
Κλιμάκωση με "πολεμικό" χρονοδιάγραμμα
Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πέρα και πάνω από τα νέα χτυπήματα στις εργασιακές σχέσεις, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω:
-- Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών Υγείας. Ενδεχομένως, η πρόβλεψη αυτή να ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των χαμηλότερων ποσοστών συμμετοχής που ισχύουν σήμερα για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και περίθαλψη.
-- Η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», που είναι παροχές - ψίχουλα και μόνο για τους απόλυτα εξαθλιωμένους, για τις οποίες φαίνεται να σχεδιάζεται και νέο «σφαγείο». Στο στόχαστρο βρίσκεται μέχρι και το επίδομα θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας. Την ίδια ώρα, δρομολογείται η καρατόμηση επιδομάτων για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε κάθε περίπτωση, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, είτε με το πρόσχημα της καθολικής εφαρμογής του λεγόμενου Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης είτε και χωρίς αυτό, αναζητούν το μείγμα των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, προκειμένου να επιτευχθούν πρόσθετες «εξοικονομήσεις», που φτάνουν στο 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και αντιστοιχούν σε αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 900 εκατ. ευρώ το χρόνο (βλέπε αναλυτικά και στη σελίδα 12).
-- Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρεται στο«επιχειρησιακό σχέδιο για το 2016», πρόκειται να επανεξετάσει τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν ακόμη για «φυσικά πρόσωπα». Παράλληλα, μέχρι τις 30 Νοέμβρη, θα υποβάλει εισήγηση για την αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων. Στρατηγικοί στόχοι του σχεδίου είναι η μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων, η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, η «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
-- Αναμορφώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ζήτημα που βάζει σταθερά στο τραπέζι και η πλευρά του ΣΕΒ, με κατεύθυνση τη μείωση του λεγόμενου «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων.
-- Ολοκληρώνονται η συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και οκανονισμός λειτουργίας του. Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση και την «προικοδότηση» του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Στο υπερ-ταμείο θα μεταφερθεί το Σεπτέμβρη η συμμετοχή του κράτους σε ακόμη 8 εταιρείες και συγκεκριμένα στις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές), ΕΛΒΟ, «Αττικό Μετρό», ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ενδεχομένως η ΕΑΒ. Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα (σε συνέχεια των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ), ενώ στη συνέχεια και μέχρι το Δεκέμβρη η λίστα θα συμπληρωθεί και με νέες επιχειρήσεις υπό κρατική διαχείριση.
-- Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση σε ιδιώτες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τιςμακροχρόνιες συμβάσεις για την Εγνατία Οδό.
-- Κατατίθεται προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της έκτασης του πρώηναεροδρομίου του Ελληνικού.
-- Το «πάγωμα» της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων στους εργαζόμενους στο Δημόσιο με ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, πανεπιστημιακοί και άλλες κατηγορίες) προϋποθέτει «ισοδύναμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» που θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί μέχρι τις 30/9/2016. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογούνται «ισοδύναμες» αντιλαϊκές παρεμβάσεις, από την πλευρά της περαιτέρω περιστολής των κρατικών δαπανών.
Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με όχημα τα "κόκκινα" δάνεια
Τα παραπάνω συνδέονται και με την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων που ήδη ψηφίστηκαν, αλλά απαιτούν νέες κανονιστικές ρυθμίσεις.
Ανάμεσα σε αυτά και το νευραλγικό, για το κεφάλαιο, ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, το χρονοδιάγραμμα και η στοχοθέτηση της απομείωσης των «κόκκινων» δανείων ανά τραπεζικό όμιλο, αλλά και το ζήτημα της αξιολόγησης των διοικήσεών τους, γύρω από το οποίο ήδη εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί των τμημάτων του κεφαλαίου και των μεγαλομετόχων.
Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση και το νέο «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών, ανοίγει ο δρόμος για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμη και για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, καθώς «ο αποχαρακτηρισμός του δανειολήπτη ως συνεργάσιμου», σύμφωνα με το νέο Κώδικα, «μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηριασμό της κύριας κατοικίας του». Ταυτόχρονα και παράλληλα, σφίγγει ακόμη περισσότερο η θηλιά των εκβιασμών και των απειλών απέναντι στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, που εξαναγκάζονται να προσέλθουν στις τράπεζες για να συμφωνήσουν, επί της ουσίας, σε εξατομικευμένα μνημόνια συνεργασίας, έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων και των μεγαλομετόχων τους.
Το «τεχνικό μνημόνιο» προδιαγράφει τη διαμόρφωση ειδικών κριτηρίων και στοχοθεσίας για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες. Ανάμεσα σε άλλα:
  • Για βιώσιμες επιχειρήσεις - ανάλογα με την πολυπλοκότητα και το μέγεθος της υπόθεσης - θα καθορίζεται το περιεχόμενο των μέτρων αναδιάρθρωσης, όπως ανασχεδιασμός επιχειρηματικού πλάνου, διαγραφές οφειλών, μετοχοποίηση χρέους ή ένας συνδυασμός μέτρων.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες και νέοι «επενδυτές» μπορούν να συμμετάσχουν και στα μετοχικά κεφάλαια «προβληματικών» επιχειρήσεων που κρίνονται «βιώσιμες». Βέβαια, θα έχουν αποφασιστικό λόγο στη διαμόρφωση των επιχειρηματικών πλάνων, στον αριθμό των εργαζομένων και σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανάγκες της αναδιάρθρωσης, όπως και με τις ομαδικές απολύσεις, που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα «οφέλη» εστιάζονται σε παράγοντες όπως αποτελεσματική διαχείριση των «προβληματικών» δανείων, χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια, αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, επανακαθορισμός επιχειρηματικών στόχων.
  • Ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης του χρέους θα απαιτεί από τον οφειλέτη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με όλα του τα χρέη, τα περιουσιακά στοιχεία και τις πηγές εισοδήματός του.
  • Προεδρικό Διάταγμα θα ρυθμίζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων. Το σύστημα θα απαιτεί μια δικτυακή πύλη για την παροχή δημοσιότητας για τους πλειστηριασμούς.
  • Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το νόμο της συγκυβέρνησης, «ψήνεται» το «άνοιγμα» της δευτερογενούς αγοράς τραπεζικών δανείων (εξυπηρετούμενων και «κόκκινων»), με τη δυνατότητα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων να τα μεταβιβάζουν σε άλλους «επενδυτές», ενώ από το Γενάρη του 2018«απελευθερώνεται» το σύνολο των δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό από την Τράπεζα της Ελλάδας, σε επίπεδο τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων προβλέπεται ότι το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο η προβλεπόμενη μείωση φτάνει στα 13,5 δισ. το χρόνο για την ερχόμενη τριετία. Ο βασικός άξονας της διαχείρισης είναι η «επιτυχής αναδιάρθρωση των οφειλών», προκειμένου τα δάνεια αυτά να καταστούν «ενήμερα».