Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

"Αποφασισμένοι να παλέψουμε ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα"

Συνέντευξη με τον Κώστα Τζέλλα, γγ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
-- Για αύριο Δευτέρα, έχουν προγραμματιστεί συντονισμένα συλλαλητήρια, με τρακτέρ, στις πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων και των Φαρσάλων. Τι είναι αυτό που κάνει και πάλι τους αγρότες να βγαίνουν στο δρόμο, στη Θεσσαλία, αλλά και σ' όλη τη χώρα;
-- Αγώνες γίνονταν και θα γίνονται όσο θα υπάρχουν προβλήματα και θα διογκώνονται. Αυτό που φαίνεται στις συσκέψεις των Αγροτικών Συλλόγων στα χωριά και φάνηκε πολύ έντονα στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε, με νύχια και με δόντια, για να μην περάσουν οι πολιτικές που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες και στην ερημοποίηση των χωριών μας. Να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστούν μέτρα που οδηγούν εμάς και τα παιδιά μας στην ανεργία και στη μετανάστευση. Η απάντησή μας θα δοθεί στα συλλαλητήρια στις 5 Δεκέμβρη στη Θεσσαλία και με τα μπλόκα από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο στις αρχές του ερχόμενου έτους.
-- Κάποιοι κατηγορούν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ότι ζητάει πολλά, θέτει αιτήματα μαξιμαλιστικά και, μάλιστα, σε μια περίοδο «δύσκολη», που «τρέχουν» μνημόνιο και «δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια». Τι απαντάτε;
-- Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και τις Επιτροπές Αγώνα σ΄ όλη τη χώρα. Αυτό καθορίζει και ιεραρχεί τα αιτήματα με βάση τις ανάγκες επιβίωσης του αγροτικού κόσμου και την ελπίδα για «ένα καλύτερο αύριο», για μια άλλη αγροτική οικονομία και ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει επάρκεια και ποιότητα αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων για τον ελληνικό λαό.
Ταυτόχρονα, με αυτόν τον συνολικότερο αγώνα, διεκδικούμε λύσεις που μπορούν να ανακουφίσουν κάπως τους μικρομεσαίους αγρότες σήμερα, να δώσουν μια ανάσα ζωής. Επιπλέον, παράλληλα με τα κεντρικά αιτήματα, κάθε Αγροτικός Σύλλογος, κάθε Ομοσπονδία, ανάλογα με την περιοχή και τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που παράγει, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, προσαρμόζει ανάλογα τις διεκδικήσεις του.
Κι ύστερα, οι αγρότες φταίμε για τα «χρέη» και τα «μνημόνια», ή η πλουτοκρατία που, επί πολλά χρόνια, «μασούσε και με τις δυο μπούκες», και οι κυβερνήσεις που φρόντιζαν να την ταΐζουν με κάθε τρόπο;
Το κράτος δεν δίνει στο λαό, αλλά συνεχίζει και μέσα στην κρίση να ταΐζει την πλουτοκρατία. Ομως, εμείς δεν το αποδεχόμαστε αυτό και παλεύουμε να το ανατρέψουμε. Αυτοί που μας κατηγορούν για «μαξιμαλιστικά» αιτήματα, στην ουσία θέλουν να μην βγαίνει κανείς στους δρόμους και να εφαρμόζονται οι αντιλαϊκές πολιτικές «χωρίς να κουνιέται φύλλο».
Η αλήθεια για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό των αγροτών
-- Λέτε ότι με το Ασφαλιστικό - Φορολογικό η κυβέρνηση και η ΕΕ πλήττουν άγρια τους μικρομεσαίους αγρότες. Ομως βγήκαν στα μέσα της βδομάδας που πέρασε, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου και είπαν ότι το 90% των αγροτών όχι μόνο δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο, αλλά θα πάρει και επιστροφή. Ετσι είναι;
-- Θα μου φαινόταν περίεργο αν δεν τα άκουγα αυτά από υπουργικά χείλη σε μια περίοδο που ξεκινούν αγροτικοί αγώνες. Ψεύδονται ασυστόλως εν γνώσει τους. Η αλήθεια είναι ότι κανένας αγρότης δεν θα γλιτώσει από το φόρο αφού ισχύσουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Ετσι, ακόμα κι αν κάποιος έχει μηδαμινό εισόδημα, αν έχει ένα σπίτι στο χωριό, ένα αυτοκίνητο κι ένα παιδί - κι όλοι οι αγρότες έχουμε - «τον πιάνουν» τα τεκμήρια και θα πληρώσει φόρο. Βεβαίως, υπάρχει και για μας το αφορολόγητο, το οποίο κερδίσαμε με τον 40ήμερο αγώνα μας στα μπλόκα τον περασμένο χειμώνα, αλλά και χαμηλό είναι και, στην ουσία, καταργείται με τα τεκμήρια διαβίωσης. Γι' αυτό ζητάμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί κι από κει και πάνω να υπάρχει προοδευτική φορολόγηση με συντελεστή έως και 45% για τα μεγάλα εισοδήματα.
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, πρόκειται για αισχρή αρπαγή και πραγματική ληστεία, αφού τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, όταν, μάλιστα, το 50% και πάνω των αγροτών δεν μπορούν να πληρώσουν τα τωρινά ασφάλιστρα. Να πω μόνο ότι ακόμα και να μην έχεις καθόλου εισόδημα μια χρονιά, είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις ασφάλιστρα 1.450 ευρώ τουλάχιστον κι άλλα τόσα για ν' ασφαλιστεί η γυναίκα σου, αν είναι αγρότισσα. Για δε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κυβέρνηση υπαναχώρησε από την υπόσχεσή της να πληρώσουμε σταδιακά την αύξηση και θα την πληρώσουμε όλη μαζί, αμέσως, δηλαδή το 6,95% του εισοδήματος.
-- Πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των αιτημάτων έχετε φέτος το θέμα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Απασχολεί πολλούς αγρότες;
-- Στη Θεσσαλία, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, υπάρχουν φέτος πολύ μεγάλες ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και άλλες αιτίες, από παγετό, χαλάζι, πλημμύρες, πυρκαγιές, αρρώστιες κ.ά. Πολλοί αγρότες έχουν πάθει τέτοια ζημιά που θα χρειαστούν και 5 χρόνια για να ορθοποδήσουν.
Ομως η κυβέρνηση, επικαλούμενη τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ και την οικονομική δυσπραγία του κράτους, δεν μας δίνει αποζημιώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Καρδίτσας για τις πλημμύρες του περασμένου Μάη, ακόμη δεν έγιναν εκτιμήσεις των ζημιών. Ζητάμε ν' αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να υπάρχει κάλυψη όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες που θα αποζημιώνονται στο 100% και να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση από το κράτος.
Μόνο με αγώνα, οργάνωση και συμμαχία με τους εργαζόμενους μπορούμε να κερδίσουμε
-- Και στη Θεσσαλία, όπως σ' όλη τη χώρα, «καλλιεργείται» πολύ, τελευταία, η «άποψη» πως «τελικά, οι αγρότες δεν κέρδισαν τίποτα με τους αγώνες». Ποιοι και γιατί τα «σπέρνουν» αυτά;
-- Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Οι αγρότες, ειδικά, αυτό το μάθαμε καλά κι έχουμε χειροπιαστά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι μόνο με τον αγώνα κερδίζεις κάτι.
Με τα μπλόκα του περασμένου χειμώνα κερδίσαμε, όπως προανέφερα, το αφορολόγητο, αλλά κι άλλα, όπως το να πάει κλιμακωτά η εφαρμογή του Ασφαλιστικού, να μην πληρώνουμε τέλος επιτηδεύματος για τα πρώτα 5 χρόνια, να σταματήσουν τα "αγροτοδικεία" κ.λπ. Το αν όλα αυτά θα εξακολουθήσουν να ισχύουν είναι άλλο και θα εξαρτηθεί και από το αν το αγροτικό κίνημα θα είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να παρέμβει όπου κι όταν χρειαστεί. Επομένως, αυτοί που μιλούν για αναποτελεσματικούς αγώνες σκοπό έχουν να «σπείρουν» την απογοήτευση και να «καλλιεργήσουν» τη μοιρολατρία στον αγροτικό κόσμο, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα η πολιτική που εξοντώνει τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Εμείς, λοιπόν, δεν θα τους το επιτρέψουμε, θ' αντισταθούμε και στο τέλος, πιστεύω ότι θα κερδίσουμε.
-- Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες. Πώς το σχολιάζετε;
-- Πάλι η ίδια «καραμέλα». Ούτε σ' αυτά οι σημερινοί κυβερνώντες δεν διαφοροποιούνται από τους προηγούμενους. Ο κύριος Αποστόλου είναι «χρόνια στο κουρμπέτι» και ξέρει πολύ καλά ποιος και γιατί μας «υποκινεί» να βγούμε στους δρόμους. Είναι τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε, τα οποία οφείλονται την ΚΑΠ της ΕΕ, στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της σημερινής, και κάθε χρόνο γίνονται περισσότερα και πιο οξυμένα.
Οι αποφάσεις για την οργάνωση του αγώνα λαμβάνονται μέσα στο αγροτικό κίνημα, στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις Ομοσπονδίες, στις Επιτροπές Αγώνα, στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα υπάρχουν και δρουν στελέχη, μέλη και οπαδοί διαφόρων κομμάτων, που συντάσσονται με το πλαίσιο των αιτημάτων και πιστεύουν στην ανάγκη του οργανωμένου αγώνα. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τους αγρότες ανάλογα με το τι πιστεύουν πολιτικά και ποιο κόμμα ψηφίσουν, αλλά τους καλούμε όλους ν' αγωνιστούμε για το ψωμί και για το δίκιο μας.
Από κει και πέρα, με την ίδια τους την πείρα μέσα στους αγώνες, οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν και ξεχωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που στέκονται πάντα και παντού στο πλευρό τους, ποιοι στηρίζουν με κάθε τρόπο και μέσο τα δίκαια αιτήματά τους και τους αγώνες τους και ποιοι είναι αυτοί που βρίσκονται απέναντί τους.
-- Ποιοι είναι οι στόχοι που βάζετε για το αγροτικό κίνημα;
-- Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μαζικοποιήσουμε και να δυναμώσουμε τους Αγροτικούς Συλλόγους που υπάρχουν και να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν. Γιατί έχει αποδειχτεί πως για να μπορέσεις να οργανώσεις σωστά και με επιτυχία έναν αγώνα χρειάζεται να έχεις Αγροτικό Σύλλογο που να δουλεύει. Το τελευταίο διάστημα πετύχαμε αρκετά προς αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργήθηκαν νέοι Αγροτικοί Σύλλογοι, ακόμα και Ομοσπονδίες, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά.
Ταυτόχρονα, η πείρα και η εμπειρία μάς έδειξαν ότι δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας δίνει η συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οσες φορές ενώσαμε την πάλη μας με τα ταξικά συνδικάτα, γίναμε πολύ πιο δυνατοί. Το συμπέρασμα που έχουμε βγάλει είναι ότι μόνο μ΄ αυτή τη συμμαχία μπορούμε ν' ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας αφανίζουν. Καλό αγώνα, λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου