Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ενισχυμένο το ΚΚΕ στον Παλαμά Καρδίτσας

Μια βδομάδα πέρασε από την ολοκλήρωση της σκληρής εκλογικής μάχης που έδωσαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος σε ολόκληρη την Ελλάδα, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές που ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στους αγρότες. Με τα συμπεράσματα της Ανακοίνωσης της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα να συζητιούνται ήδη σε συσκέψεις, εξορμήσεις κ.α., επιβεβαιώνονται μια σειρά θετικά βήματα που καταγράφονται στη ζωή και δράση των Κομματικών Οργανώσεων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσέγγισαν σε αυτήν τη μάχη το Κόμμα για πρώτη φορά, το εμπιστεύτηκαν, στρατεύτηκαν μαζί του. Κυρίως εκτίμησαν τη συνέπεια και τη σταθερότητά του, την ικανότητά του στις πιο σύνθετες συνθήκες να πρωτοστατεί στην εργατική - λαϊκή πάλη. Νέοι ψηφοφόροι που εμπιστεύονται το ΚΚΕ, βλέποντάς το να επιβεβαιώνεται στις εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης. Που εκτιμούν τη μαχητικότητα, την ανιδιοτελή προσφορά των κομμουνιστών στην πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού αγροτικού - λαϊκού κινήματος, για ανάκτηση των απωλειών σε σύγκρουση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Οι νέοι αυτοί ψηφοφόροι, σε μεγάλο βαθμό, έδωσαν στο Κόμμα την άνοδο σε ψήφους και ποσοστά σε περιοχές όπως ο Παλαμάς.

Χωρίς εφησυχασμό και μεγάλα λόγια, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και με τα συμπεράσματα από την εκλογική αναμέτρηση να γίνονται και αυτά όπλα στη μάχη για το κέρδισμα εργατόκοσμου, αγροτόκοσμου φτωχών λαϊκών στρωμάτων με το ΚΚΕ, αναλογιζόμαστε: Τι δείχνει η πείρα των Οργανώσεων; Πώς έγινε κατορθωτό να εκφραστεί αυτή η θετική τάση συσπείρωσης δυνάμεων στο Κόμμα σε συνθήκες οξύτατης πόλωσης και μάλιστα οπισθοχώρησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος;

Εκατοντάδες εργάτες, άνεργοι, φτωχοί αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, συνταξιούχοι, νέοι των σπουδών και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, που συναντήθηκαν με τους κομμουνιστές στα μετερίζια των λαϊκών αγώνων, έκαναν «το βήμα παραπάνω», εγκαταλείποντας τα κόμματα που ψήφιζαν και επιλέγοντας να ενισχύσουν το ΚΚΕ.

Στα χωριά της Καρδίτσας -όπως, π.χ,. στο Καλλιφώνι, την Κρανιά, στο Φύλλο, στον Παλαμά- οι νέοι ψήφοι προς το ΚΚΕ είχαν το χαρακτήρα της αναγνώρισης εκ μέρους των αγροτών της μεγάλης προσφοράς του Κόμματος στους αγροτικούς αγώνες και της αποδοχής των πολιτικών θέσεων και προτάσεών του για το παρόν και το μέλλον της μικρομεσαίας αγροτιάς.

«Η εκλογική μας άνοδος στα συγκεκριμένα χωριά», λέει ο Γιάννης Τσιούτρας, Γραμματέας της ΤΕ Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στο νομό, «δεν οφείλεται μόνο στη συμμετοχή αυτών των χωριών στους αγροτικούς αγώνες αλλά και στο γεγονός ότι, ως Κόμμα, διατηρήσαμε τις επαφές και τους δεσμούς που αναπτύξαμε με τους αγρότες και τους άλλους κατοίκους τους. Διότι, αν, μετά το τέλος των κινητοποιήσεων, χαθείς μ' αυτούς τους ανθρώπους, δεν πρόκειται να τους βρεις και να τους πείσεις εύκολα στις εκλογές».

Με όλο αυτόν τον κόσμο, τις επόμενες μέρες, οι Κομματικές Οργανώσεις θα βρεθούν για να συζητήσουν τις εκτιμήσεις της ΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα και να χαράξουν τη συνέχεια της δράσης τους, την ένταξή τους στο πολιτικό άνοιγμα που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα και κυρίως στην οργάνωση και το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην ΕΕ, στα μνημόνια διαρκείας, στα μονοπώλια, στο κεφάλαιο και την εξουσία του, που παραμένουν παρόντα. Για να ανακτηθούν οι μεγάλες απώλειες των εργαζομένων την περίοδο της κρίσης, για την ανακούφιση των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, για την οργάνωση της πάλης για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες και την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα συγκρουστεί με τα μονοπώλια και την εξουσία τους και θα διεκδικήσει για λογαριασμό της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, την εξουσία.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Δεσμοί με διάρκεια, σφυρηλατημένοι στους αγώνες των εργαζομένων και της αγροτιάς

Η αναγνώριση της συμβολής των κομμουνιστών στην πάλη 
της μικρομεσαίας αγροτιάς, η διατήρηση των δεσμών 
με τις Οργανώσεις του Κόμματος και μετά τις κινητοποιήσεις, 
συνέβαλε στο θετικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ 
σε μια σειρά περιοχές της Θεσσαλίας
Οi δεσμοί που ανέπτυξε το ΚΚΕ με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα των πόλεων και των χωριών της Θεσσαλίας στη διάρκεια των λαϊκών κινητοποιήσεων που έγιναν στην περιοχή, αποτυπώθηκαν και στο εκλογικό αποτέλεσμα, οδήγησαν σε συσπείρωση νέων δυνάμεων γύρω από το Κόμμα, σε στήριξή του από ανθρώπους που το ψήφισαν για πρώτη φορά. Μάλιστα, αρκετοί από τους νέους ψηφοφόρους δεν αρκέστηκαν απλώς στο να δώσουν την ψήφο τους αλλά είχαν και ενεργή συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα, έτρεξαν από σπίτι σε σπίτι για να πείσουν συγγενείς, φίλους και γνωστούς να ψηφίσουν και αυτοί ΚΚΕ.
Εκατοντάδες επιπλέον άνθρωποι έκαναν "το παραπάνω βήμα", στήριξαν το ΚΚΕ
Εκατοντάδες εργάτες, άνεργοι, φτωχοί αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, συνταξιούχοι, νέοι των σπουδών και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, που συναντήθηκαν με τους κομμουνιστές στα μετερίζια των λαϊκών αγώνων, έκαναν «το βήμα παραπάνω», εγκαταλείποντας τα κόμματα που ψήφιζαν και επιλέγοντας να ενισχύσουν το ΚΚΕ.
Τα παραδείγματα χαρακτηριστικά:
- Στον Τύρναβο της Λάρισας, το ΚΚΕ πήρε 330 ψήφους παραπάνω σε σχέση με τις εκλογές του 2012 και το εκλογικό ποσοστό που έλαβε είναι από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Ενα σημαντικό κομμάτι από αυτούς (περίπου το 1/3 υπολογίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις) αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές δε στήριξαν το ΚΚΕ και τώρα επανέκαμψαν, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες είναι και οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αυτήν τη φορά ψήφισαν το Κόμμα.
«Σ' αυτή την προεκλογική περίοδο», λέει στον «Ρ» ο Νίκος Κούβελας, στέλεχος του ΚΚΕ στον Τύρναβο, «είδαμε περισσότερους φίλους και οπαδούς του Κόμματος να μπαίνουν στη μάχη με το ψηφοδέλτιο στο χέρι. Εκτιμάμε ότι στην εκλογική άνοδο συνέβαλλε η δουλειά της Κομματικής Οργάνωσης για την ανάπτυξη των επαφών και των δεσμών της με το λαό της περιοχής μας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και μετεκλογικά προς αυτή την κατεύθυνση. Σ' αυτό το πλαίσιο οργανώνουμε συσκέψεις με τη συμμετοχή φίλων και οπαδών του Κόμματος, στις οποίες θα συζητήσουμε τις εκτιμήσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα και, ταυτόχρονα, για το πώς θα διατηρήσουμε σε μόνιμη βάση τις επαφές και στις σχέσεις μας. Ηδη αποφασίσαμε να γίνει μια σύσκεψη τη Δευτέρα 2/2 και μία ακόμα την Παρασκευή 6/2».
Αναγνώριση της συμβολής των κομμουνιστών στους αγώνες της αγροτιάς
Από τη μαζική προεκλογική συγκέντρωση 
που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, 
με ομιλητή το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, 
Δ. Κουτσούμπα
- Πολλοί είναι οι αγρότες και, γενικότερα, οι κάτοικοι της υπαίθρου που σ' αυτές τις εκλογές ψήφισαν, για πρώτη φορά, το ΚΚΕ. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του δήμου Κιλελέρ Λάρισας: Αγρότες από χωριά, όπως Πλατύκαμπος, Γαλήνη, Αγιοι Ανάργυροι, Κυπάρισσος κ.ά., οι οποίοι συμμετείχαν στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν στην περιοχή, όχι μόνο δήλωναν ανοιχτά στα καφενεία ότι οι ίδιοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά ΚΚΕ αλλά καλούσαν και τους συγχωριανούς τους να το κάνουν, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που πάντα στέκεται στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς, υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά της, στηρίζει τους αγώνες της.
«Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας έβλεπε τους κομμουνιστές αγροτοσυνδικαλιστές -κάποιοι απ' αυτούς ήταν και υποψήφιοι βουλευτές- να πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις και ήταν αρκετοί αγρότες που αυτό δεν το ξέχασαν, το θυμήθηκαν και όταν μπήκαν στο εκλογικό παραβάν, ψηφίζοντας αναλόγως», λέει οΒασίλης Σταμουλάκης, δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ.
-- Ανάλογη είναι η εικόνα και στην επαρχία της Αγιάς, όπου πρώην οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποφάσισαν να φύγουν από τα κόμματα που με την πολιτική τους έφεραν την καταστροφή στον αγροτικό κόσμο και να πάνε στο ΚΚΕ, που αντιμάχεται αυτή την πολιτική. Υπάρχουν, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκαν, βγήκαν ανοιχτά και δήλωσαν την εκλογική προτίμησή τους στο ΚΚΕ, ενώ κάποιοι πέρασαν από τα τοπικά γραφεία του Κόμματος και πήραν ψηφοδέλτια για να τα μοιράσουν.
«Μαζί με όλους αυτούς οι οποίοι, εκτιμώντας τις πολιτικές θέσεις και τους αγώνες του Κόμματος, ψήφισαν για πρώτη φορά ΚΚΕ, θα συνεχίσουμε», λέει ο Τάσος Κωστούλας, Γραμματέας της ΚΟ Αγιάς και συνεχίζει:«Είπαμε προεκλογικά, το λέμε και μετεκλογικά, "καμιά ανοχή" στην αντιλαϊκή πολιτική, που και η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επί της ουσίας, θα εφαρμόσει. Οι αγρότες πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ που τους ξεκληρίζει και την οποία στηρίζει και η νέα κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Τρίτη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί και Συνεταιριστικοί Σύλλογοι Αγιάς οργανώνουν σύσκεψη, στην οποία θα συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πράσινου μήλου λόγω του εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία και θα ληφθούν αποφάσεις για την αγωνιστική αντίδραση των αγροτών».
Δεσμοί που δε μένουν μόνο στις κινητοποιήσεις
- Και χωριά της Καρδίτσας -όπως, π.χ,. στο Καλλιφώνι, την Κρανιά, στο Φύλλο, στον Παλαμά- οι νέοι ψήφοι προς το ΚΚΕ είχαν το χαρακτήρα της αναγνώρισης εκ μέρους των αγροτών της μεγάλης προσφοράς του Κόμματος στους αγροτικούς αγώνες και της αποδοχής των πολιτικών θέσεων και προτάσεών του για το παρόν και το μέλλον της μικρομεσαίας αγροτιάς.
«Η εκλογική μας άνοδος στα συγκεκριμένα χωριά», λέει ο Γιάννης Τσιούτρας, Γραμματέας της ΤΕ Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στο νομό, «δεν οφείλεται μόνο στη συμμετοχή αυτών των χωριών στους αγροτικούς αγώνες αλλά και στο γεγονός ότι, ως Κόμμα, διατηρήσαμε τις επαφές και τους δεσμούς που αναπτύξαμε με τους αγρότες και τους άλλους κατοίκους τους. Διότι, αν, μετά το τέλος των κινητοποιήσεων, χαθείς μ' αυτούς τους ανθρώπους, δεν πρόκειται να τους βρεις και να τους πείσεις εύκολα στις εκλογές».
- Η παρουσία του Κόμματος μέσα στο κόσμο της καθημερινής βιοπάλης λειτούργησε θετικά και για τα εκλογικά αποτελέσματα στην ύπαιθρο της Μαγνησίας, καθώς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων.
Στον Αλμυρό, η ιδιαίτερη δουλειά που έγινε με τις γυναίκες και στην προεκλογική περίοδο, είχε ως αποτέλεσμα αρκετά νέα κορίτσια της περιοχής να ψηφίσουν, για πρώτη φορά, ΚΚΕ. Στο Βελεστίνο, οι αγρότες εκτίμησαν και τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος του κομμουνιστή αγροτοσυνδικαλιστή ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και πρωταγωνίστησε στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Απτά εκλογικά αποτελέσματα είχαν και οι συχνές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις που έγιναν, με πρωτοβουλίες των τοπικών Κομματικών Οργανώσεων, στα νησιά και είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του ΚΚΕ στα εκλογικά τμήματα της Αλλοννήσου ήταν πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.
«Στις μετεκλογικές συσκέψεις και άλλες εκδηλώσεις που θα οργανώσουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα θα συναντηθούμε με όλους τους νέους συναγωνιστές μας, με τους οποίους μαζί δώσαμε την εκλογική μάχη και θα συζητήσουμε για το πώς θα οργανώσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα τους νέους αγώνες», λέει οΓιώργος Λούμας, Γραμματέας της ΤΕ Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Διαχείριση της φτώχειας και όχι πραγματική ανακούφιση

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς εννοούν την "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης"
Χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από τους απλήρωτους 
λογαριασμούς και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ
Από τον περασμένο Δεκέμβρη, «τρέχει» από την Περιφέρεια Αττικής το πρόγραμμα «Ηλεκτρικό Ρεύμα για όλους», με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου είχε πει ότι «κανείς πολίτης δεν μπορεί να στερείται αυτού του βασικού κοινωνικού αγαθού, ειδικά σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης».
Στην εφαρμογή του, επιβεβαιώνεται ότι το πρόγραμμα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ανακυκλώνει τη φτώχεια χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, που αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης κι από πάνω η ΔΕΗ τους κόβει το ρεύμα, λόγω συσσωρευμένων χρεών. Το πρόγραμμα δεν προσφέρει καν ανακούφιση για τα πιο φτωχά νοικοκυριά. Αντίθετα, μεταθέτει ένα ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα, όπως είναι αυτό της διακοπής του ρεύματος, μερικούς μήνες πιο πίσω.
Το πρόγραμμα της Περιφέρειας προβλέπει τη χρηματοδότηση της πρώτης δόσης του διακανονισμού που κάνει ο οφειλέτης με τη ΔΕΗ, προκειμένου να του επανασυνδέσει το ρεύμα. Το ποσό της επιδότησης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 360 ευρώ.
Για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα να έχει ρυθμίσει το χρέος του στη ΔΕΗ, να έχει δεσμευθεί δηλαδή σε ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του. Με άλλα λόγια, η ένταξη στο πρόγραμμα δε σημαίνει διαγραφή όλου ή μέρους του χρέους. Ούτε, όμως, εξασφαλίζει «ρεύμα για όλους», αφού μετά την επανασύνδεση, ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει κανονικά το χρέος του στη ΔΕΗ. Αρα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να του ξανακόψουν το ρεύμα, αν δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στους όρους του διακανονισμού.
Πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα
Σύμφωνα με την Περιφέρεια, μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε όλη την Αττική περίπου 150 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους» και έχουν εγκριθεί σχεδόν όλες. Οπως προέκυψε, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε αυτούς που ζουν στο σκοτάδι επειδή δεν έχουν να πληρώσουν την επανασύνδεση, αλλά σε εκείνα τα νοικοκυριά που τους κόπηκε το ρεύμα και έκαναν από μόνα τους επανασύνδεση, ενέργεια που αντιμετωπίζεται σαν ρευματοκλοπή από τη ΔΕΗ.
Στην κατηγορία αυτή, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ανήκουν περίπου 10.000 με 12.000 νοικοκυριά στην περιφέρεια της Αττικής, μιλώντας πάντα για την πρώτη κατοικία. Η διοίκηση της Περιφέρειας ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ, για να εντάξει και αυτή την κατηγορία στο πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους». Να σημειωθεί ότι τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 71 εκ. ευρώ για την περιφέρεια Αττικής και τα 150 εκ. πανελλαδικά. Στο σύνολο, από μεγάλους και μικρούς οφειλέτες, τα χρέη φτάνουν τα 2 δισ.
Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που ζητούνται από την Περιφέρεια είναι και η φορολογική δήλωση. Ωστόσο, οι αρμόδιοι ισχυρίζονται ότι σε καμιά από τις μέχρι τώρα αιτήσεις δεν πάρθηκαν υπόψη εισοδηματικά κριτήρια, πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις. Η Περιφέρεια ισχυρίζεται ακόμη ότι με το ποσό που καλύπτει, δηλαδή τα 360 ευρώ, ουσιαστικά «προπληρώνει» το ρεύμα που καταναλώνει ένα λαϊκό νοικοκυριό «με λιτή διαβίωση» (360/12 = 30 ευρώ το μήνα).
Πού να βρεθούν λεφτά για ρύθμιση...
Ας δούμε, όμως, ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το πρόγραμμα στην πράξη και αν πραγματικά μπορεί έστω και να ανακουφίσει τα πιο φτωχά από τα λαϊκά νοικοκυριά: Στο Πέραμα, όπου η ανεργία ξεπερνάει το 45%, μέχρι και χτες στις υπηρεσίες της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου είχαν κατατεθεί 50 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους».
Οι περισσότερες από αυτές τις αιτήσεις φαίνεται δύσκολο να πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς πρόκειται για οικογένειες που είναι άνεργες ακόμα και δύο χρόνια, το χρέος τους στη ΔΕΗ έχει φτάσει ακόμα και στις 3.000 ευρώ και είναι βέβαιο ότι δεν είναι σε θέση να το ρυθμίσουν, όπως είναι η προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Μία από αυτές τις αιτήσεις ανήκει στην Σωτηρία Παλιάρου μητέρα δύο ανήλικων παιδιών που τα μεγαλώνει μόνη. Οπως η ίδια ανέφερε, οφείλει στη ΔΕΗ 1.600 ευρώ και δε γνωρίζει αν θα εγκριθεί η αίτησή της, γιατί είναι από αυτούς που, όταν η ΔΕΗ τούς έκοψε το ρεύμα, το επανασύνδεσαν μόνοι τους. Είχε ήδη κάνει μία ρύθμιση, στην οποία όμως δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει.
Ομως, ακόμα και αν εγκριθεί τελικά η αίτηση, «αύριο θα μου το ξανακόψουν, γιατί και πάλι δεν θα μπορώ να το πληρώσω, αφού είμαι άνεργη και δεν έχω δουλειά», όπως είπε η ίδια. «Είμαι μονογονεϊκή οικογένεια. Μέχρι και το 2011 είχα δουλειά. Δούλευα σε κυλικείο στο κτίριο της ΔΕΗ. Εδώ και τρία χρόνια ζούμε παίρνοντας τρόφιμα από την Πρόνοια και με τη βοήθεια των γονιών μου», λέει και συνεχίζει:
«Δεν ζητάω να μου χαρίσει κανένας τίποτα. Αυτό που θέλω είναι μόνιμη σταθερή δουλειά να μπορέσω να ζήσω με αξιοπρέπεια τα παιδιά μου και να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου. Οταν μου έκοψαν το ρεύμα, το επανασύνδεσα εντελώς μόνη μου. Δεν μπορούσα να αφήσω τα παιδιά μου στο σκοτάδι τον 21ο αιώνα. Από την άλλη τα προγράμματα αυτά είναι κοροϊδία. Δεν μπορούν να λένε "ρεύμα για όλους" όταν αυτό που δίνουν είναι το πολύ 360 ευρώ και αυτό αν έχεις κάνει ρύθμιση. Οι άνεργοι όπως εγώ είναι βέβαιο ότι δεν είναι σε θέση πια να πληρώσουν ούτε μία δόση από το λογαριασμό. Εκτός αν επιλέξουμε να αφήσουμε νηστικά τα παιδιά μας για να πληρώσουμε τη ΔΕΗ».
"Τι να πρωτοπληρώσω;"
Η Νίκη Καραμανλή, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, είναι άνεργη αυτή και ο σύζυγός της. Οπως ανέφερε, δούλεψε με τα γνωστά 5μηνα προγράμματα στην υπηρεσία της Πρόνοιας του Δήμου Περάματος. Τώρα, η οικογένειά της ζει με τα τρόφιμα που δίνει η Πρόνοια. Δεν έχει τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, γιατί έχει έναν ανεξόφλητο λογαριασμό 200 ευρώ.
«Πρέπει να αφήσω ανεξόφλητους δύο ακόμα λογαριασμούς, να περιμένω να έρθει ο λογαριασμός που θα γράφει τη λέξη "διακοπή" και να κάνω ρύθμιση με τη ΔΕΗ, για να έχω τη δυνατότητα να ενταχθώ στο πρόγραμμα. Στο μεταξύ, χρωστάμε τρία νοίκια. Γιατί πρέπει να μας φτάσουν στο σημείο να μην μπορούμε να πληρώσουμε ούτε ρεύμα, ούτε νοίκι; Και αν κάτι πρέπει να πληρώσω με το ψευτοεπίδομα της ανεργίας που παίρνω, τι να επιλέξω; Να πληρώσω τη δόση του ρεύματος, το νοίκι, τις ανάγκες των παιδιών τι; Και μετά σου λένε "ρεύμα για όλους"»...

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΣΕΒ προς νέα συγκυβέρνηση: Μια επιστολή όλο νόημα

Α
ΣΥΡΙΖΑ και ΣΕΒ τα λένε από κοντά, τα λένε και με επιστολές...
νάμεσα στα πολλά συγχαρητήρια που πήρε η νέα συγκυβέρνηση, είναι και αυτά του ΣΕΒ. Ο πρόεδρος των βιομηχάνων, Θ. Φέσσας, έστειλε επιστολή στον Αλ. Τσίπρα, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Σήμερα, καθώς η χώρα πασχίζει να αφήσει πίσω της τον κύκλο της βαθιάς ύφεσης, έχει μόνο μία επιλογή: Τη δυναμική ανάπτυξη, με αύξηση της παραγωγικής απασχόλησης, ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα, ανασυγκρότηση της βιομηχανίας, προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, οριστική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών».
Χωρίς περιστροφές, οι βιομήχανοι βάζουν το πλαίσιο του μοναδικού δρόμου που μπορεί να βαδίσει η χώρα και που πάνω εκεί θα κριθεί το έργο και της νέας κυβέρνησης.
Ας κάνουμε λίγο πιο «λιανά» τι λέει ο ΣΕΒ: Ζητάει «δυναμική ανάπτυξη», δηλαδή μέτρα για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, για την οποία άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε προεκλογικά. Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά σημεία της προεκλογικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, ποιος δηλαδή μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στις σύγχρονες συνθήκες.
Για να γίνει αυτό, συνεχίζει ο ΣΕΒ, χρειάζεται «αύξηση της παραγωγικής απασχόλησης», την οποία συνδέει με την «ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα», την «ανασυγκρότηση της βιομηχανίας», την «προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων» και την «οριστική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών».
Τίποτα απ' αυτά δεν είναι ξένο στη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Θυμίζουμε ότι το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», που υποσχέθηκε να εφαρμόσει ο Αλ. Τσίπρας, βρίθει από μέτρα στήριξης του ιδιωτικού τομέα, πρώτα απ' όλα με κρατικό χρήμα.
Για παράδειγμα, το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις των επιχειρήσεων για την πρόσληψη εργατικού δυναμικού, μείωση του ενεργειακού κόστους, διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά δάνεια και χρέη των επιχειρήσεων.
Προβλέπει ακόμα το κράτος να λειτουργεί ως εργαλείο αναπτυξιακού σχεδιασμού και ως αρωγός του πραγματικού επενδυτή, του «υγιούς» επιχειρηματία. Ολα αυτά είναι αναγκαία μέτρα για την «αναθέρμανση» των επενδύσεων. Σε καμιά περίπτωση, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακαλύπτει την Αμερική, αφού τα ίδια έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε Ελλάδα και ΕΕ για να στηρίξουν τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Γιατί ζητάνε "οριστική εξυγίανση";
Πάμε τώρα στο βασικό και κρίσιμο που ζητάνε οι βιομήχανοι, δηλαδή την «οριστική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών». Αλήθεια, θα σκεφτεί κανείς, τι λόγο έχει ο ΣΕΒ από τη μια να ζητάει ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα και από την άλλη να κάνει υποδείξεις για παραπέρα συμμάζεμα στα δημόσια οικονομικά;
Η εξήγηση είναι η εξής: Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του κράτους κυρίως από την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων κατευθύνεται στην αποπληρωμή προηγούμενων δανείων, με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η καπιταλιστική ανάκαμψη σε παλιότερες εποχές.
Αυτό, όμως, προκαλεί στενότητα στην αγορά, καθώς το κράτος περιορίζει τα κονδύλια που θα μπορούσε να διαθέσει στις επιχειρήσεις, είτε με τη μορφή άμεσης χρηματοδότησης (π.χ., Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), είτε έμμεσης στήριξης, με μειώσεις φόρων στους ομίλους, παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, προγράμματα επιδότησης του λεγόμενου κόστους εργασίας, φοροαπαλλαγές και άλλα.
Συμμαζεμένα οικονομικά σημαίνει επίσης μεγαλύτερη ρευστότητα και φτηνότερο χρήμα από τις τράπεζες και τις διεθνείς αγορές. Αρα, καλύτερες αποδόσεις και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για όποιον επενδύσει. Να γιατί οι βιομήχανοι και οι άλλες μερίδες του κεφαλαίου, που κατά τ' άλλα διαφημίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία σαν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας και της κοινωνίας, κόπτονται τόσο για τα οικονομικά του κράτους.
Τι λέει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά; Η προηγούμενη κυβέρνηση, παραδίδοντας τη σκυτάλη, περηφανεύεται ότι αφήνει μια οικονομία χωρίς ελλείμματα και με πρωτογενές πλεόνασμα.
Το πώς έγινε αυτό, το έζησε και το ζει με τον πιο βάρβαρο τρόπο στην πλάτη της η εργατική - λαϊκή οικογένεια: Αύξηση της άμεσης, της έμμεσης και της «έκτακτης» δήθεν φορολογίας, δραματικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, μειώσεις κονδυλίων για Υγεία - Πρόνοια, αύξηση των πληρωμών από το λαό, απολύσεις και διαθεσιμότητες στο Δημόσιο, που μεγαλώνουν τη γύμνια των όποιων κοινωνικών υπηρεσιών έχουν απομείνει και ταυτόχρονα διευρύνουν το πεδίο δράσης των επιχειρηματιών.
Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, αλλά για ποιον;
Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Να τι λέει ο Αλ. Τσίπρας σε μια από τις πολλές δημοσιευμένες παρεμβάσεις του τον τελευταίο μήνα:
«Γνωρίζουμε ότι οι αγορές ασφαλώς δεν θα μας στηρίξουν και υπάρχει πιθανότητα να δείξουν αρχικά κάποια επιθετικότητα έναντι μίας αριστερής κυβέρνησης. Οσο πιο πολλά χρήματα χρειάζεσαι, τόσο υψηλότερο επιτόκιο ζητούν (...) Η λύση είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί για να περιορισθεί δραστικά η ανάγκη δανεισμού. Η εμμονή στον στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών είναι πραγματικά βασικό σημείο της στρατηγικής μας, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευθούμε από ισχυρή θέση».
Αρα, για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι προτεραιότητα οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Προσθέτει βέβαια ότι «ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν σημαίνει προσφυγή στην λιτότητα καθεαυτή». Μα, αν έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί δεν υπόσχεται ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ταυτόχρονα ανάκτηση όλων των απωλειών που είχε ο λαός στα χρόνια της κρίσης;
Αν πράγματι η πολιτική της νέας συγκυβέρνησης μπορεί να εξασφαλίσει ισοσκελισμένα δημοσιονομικά για το κεφάλαιο και τέλος της λιτότητας για το λαό, τότε γιατί το μοναδικό που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ;
Σηκώνει κουρνιαχτό με την υπόσχεση για 12.000 ευρώ αφορολόγητο σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά την ίδια ώρα αρνείται να πει με ποιους συντελεστές θα φορολογήσει το κεφάλαιο, αν θα καταργήσει τις μειώσεις εισφορών που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στους εργοδότες.
Γιατί εξαρτά τα κονδύλια που θα δώσει για Υγεία - Πρόνοια από την πορεία και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του χρέους; Γιατί υπόσχεται ανάκληση μόνο των απολύσεων που έγιναν με αντισυνταγματικό τρόπο στο Δημόσιο και όχι την επιστροφή όλων όσοι έχασαν τη δουλειά τους;
Η απάντηση σε όλα αυτά και σε πολλά ακόμα ερωτήματα είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς συνεχίζοντας την πολιτική της βαριάς λιτότητας και της αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, της υποχώρησης του κράτους από τους λεγόμενους «κοινωνικούς τομείς» και της αντικατάστασής του από ένα δίκτυο συγκράτησης της ακραίας φτώχειας, που θα αποτελείται από υποτυπώδεις κρατικές δομές, δομές της Τοπικής Διοίκησης, ΜΚΟ, εθελοντές και βέβαια επιχειρηματίες.
"Ψηλά τα μανίκια" λένε οι βιομήχανοι
Ας επιστρέψουμε όμως στην επιστολή των βιομηχάνων προς τον Αλ. Τσίπρα. Ο ΣΕΒ βιάζεται να δει τη νέα κυβέρνηση να παράγει έργο για τον επιπλέον λόγο ότι «η εκλογική περίοδος, παρά τη σύντομη διάρκειά της, έχει επιβαρύνει την ελληνική οικονομία. Οι ανάγκες της χώρας και οι υποχρεώσεις της προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα είναι γνωστές και επιτακτικές».
Επομένως, επισημαίνουν οι βιομήχανοι, «κατά τις επόμενες λίγες ημέρες καλείστε να λάβετε αποφάσεις που θα άρουν την αβεβαιότητα για τις δυνατότητες της χώρας μας να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή της προοπτική και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία». Είναι φανερό ότι ο ΣΕΒ δεν δίνει καμία περίοδο χάριτος στη νέα κυβέρνηση.
Αν όμως δεν το κάνουν οι βιομήχανοι, τότε γιατί να το κάνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός; Ο ΣΕΒ δίνει το σύνθημα για «ψηλά τα μανίκια» και κλιμάκωση της επίθεσης. Αρα, καμιά αναμονή δεν πρέπει να δείξει από την πλευρά του και το κίνημα, στην προσπάθεια να ανασυνταχθεί, να οργανώσει καλύτερα την άμυνα και την αντεπίθεση στις νέες συνθήκες.
Πολύ περισσότερο που οι βιομήχανοι έχουν στο τσεπάκι τη μαγική συνταγή, με την οποία παρασκευάζεται το φίλτρο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους. Βασικό υλικό σ' αυτή τη συνταγή είναι η χειραγώγηση, η ενσωμάτωση του εργατικού - λαϊκού κινήματος στους μεγάλους στόχους της εργοδοσίας, μέσα και από τον κοινωνικό εταιρισμό.
Γι' αυτό ο ΣΕΒ συστήνει στη νέα κυβέρνηση ότι «χρειάζεται τη συναίνεση, το πνεύμα συνεργασίας και την εποικοδομητική συμπόρευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της, εντός και εκτός συνόρων», και ότι «σε αυτήν την προσπάθεια ο ΣΕΒ, ως ο κατ' εξοχήν εκπρόσωπος των οργανωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, θα είναι δίπλα στην κυβέρνηση».
Με τι στόχο; Γράφει ο ΣΕΒ: «Στόχος και φιλοδοξία μας είναι να δουλέψουμε από κοινού για τους εθνικούς μας στόχους: την παραγωγή πλούτου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη σταθερή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την πραγματική ανάπτυξη που ανταμείβει την εργασία, την καινοτομία, την ποιότητα, τη γνώση, την εξωστρέφεια».
Το "τεκμηριωμένο" σχέδιο
Και για να γίνει αυτό, ο ΣΕΒ διαβεβαιώνει ότι «έχει πληθώρα επεξεργασμένων και τεκμηριωμένων θέσεων για τη βιομηχανική πολιτική και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας, καθώς και δίκτυο σχέσεων με την ευρωπαϊκή και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, που θέτουμε στη διάθεσή σας».
Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι ανάμεσα στους συντάκτες του Εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, που παρουσίασε ο προηγούμενος πρωθυπουργός το Μάη του 2014, ήταν το ΙΟΒΕ, το ίδρυμα ερευνών του ΣΕΒ. Αυτές τις «επεξεργασμένες» και «τεκμηριωμένες» θέσεις θέτει ο ΣΕΒ στη διάθεση και της νέας κυβέρνησης.
Το σημειώνουμε αυτό επειδή επιβεβαιώνει ότι την επομένη των εκλογών, ακόμα κι αν άλλαξε η κυβέρνηση, αυτοί που ευθύνονται πραγματικά για τα δεινά και τη φτώχεια του λαού, είναι εδώ. Να γιατί δεν πρέπει να χαθεί χρόνος στη συγκρότηση μιας ισχυρής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, που θα διεκδικεί την ανάκτηση των απωλειών που είχε ο λαός στην κρίση, αλλά θα αναδεικνύει ταυτόχρονα με την πάλη της την προοπτική να απαλλαγεί ο λαός από τους κηφήνες καπιταλιστές και την εξουσία τους.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Μπροστά σε παλιά και νέα προβλήματα οι αγρότες

Λύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΚΑΠ δεν μπορούν να υπάρξουν. Η πλούσια αγωνιστική πείρα πρέπει να καθορίσει τη στάση τους
Από παλιότερη αγροτική κινητοποίηση στη Νίκαια της Λάρισας
Οι εκλογές πέρασαν, νέα κυβέρνηση εκλέχτηκε, αλλά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου παραμένουν και χειροτερεύουν.
Χιλιάδες αγρότες περιμένουν ακόμα να τους καταβληθούν επιδοτήσεις και άλλες ενισχύσεις, καθώς δεν έχουν αποδοθεί στο σύνολό τους οι εξισωτικές των κτηνοτρόφων, ενώ δεν έχουν πληρωθεί και οι δικαιούχοι του προγράμματος αντιρρύπανσης.
Επίσης, πολλοί δεν έχουν εισπράξει τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες (παγετός, πλημμύρες κ.ά.), αρρώστιες (καταρροϊκός πυρετός στα ζώα, περονόσπορος στ' αμπέλια κ.ά.) και από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία (έπληξε ιδιαίτερα τους παραγωγούς ροδάκινων, ακτινιδίων κ.ά.). Ταυτόχρονα, χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι είναι απλήρωτοι για την παραγωγή που έχουν παραδώσει εδώ και καιρό στους εμπόρους.
Σε λίγες μέρες ξεκινάει η νέα, εαρινή καλλιεργητική περίοδος και οι αγρότες έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να αρχίσουν τη νέα σπορά, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την προμήθεια βασικών καλλιεργητικών εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικό πετρέλαιο κ.λπ.). Οι εμποροβιομήχανοι δεν πουλούν πια βερεσέ και η τράπεζα έχει προ πολλού σταματήσει να δίνει καλλιεργητικά δάνεια στους αγρότες.
Δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν
Το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό την τελευταία πενταετία και τίποτα καλύτερο δεν προμηνύεται για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, καθώς:
  • Οι τιμές παραγωγού, για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών προϊόντων, θα παραμείνουν πολύ χαμηλές και σε αρκετές περιπτώσεις δε θα καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής. Οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων - συχνά χαμηλής ποιότητας, ή ακόμα και επικίνδυνων για την υγεία - θα συνεχιστούν, με αποτέλεσμα τα ντόπια προϊόντα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διάθεσης.
  • Οι περικοπές των επιδοτήσεων και ενισχύσεων είναι πολύ μεγάλες - φέτος κυμάνθηκαν κοντά στο 8% - και θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, όπου την περίοδο 2015 - 2020 υπολογίζεται να φτάσουν στο 50%. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η περικοπή στις εξισωτικές επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων, που επιβλήθηκε από την ΕΕ και την απελθούσα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μέσω της κατάργησης δικαιωμάτων βοσκοτόπων εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων.
  • Το κόστος παραγωγής, που είναι πολύ υψηλό, θα διογκωθεί κι άλλο, με τις ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, οι οποίοι δρουν ανέλεγκτα και κερδοσκοπικά, αλλά και το κράτος, όπως γίνεται στο αγροτικό πετρέλαιο, στο αγροτικό ρεύμα κ.ά.
  • Οι ζημιές που θα υπάρξουν στην παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από τον κακό καιρό και τις αρρώστιες - και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν, αφού το χωράφι είναι «ασκέπαστο μαγαζί» και προληπτικά μέτρα από το κράτος, (π.χ., αντιχαλαζική προστασία, εμβολιασμός των ζώων κ.ά.) δε λαμβάνονται - δε θα αποζημιωθούν στο σύνολό τους, καθώς παραμένει ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν προβλέπει κάλυψη όλων των ζημιών από όλους τους κινδύνους.
Συνθλίβεται το εισόδημα
Μ' αυτό το ισχνό και συνεχώς μειούμενο εισόδημα, οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες της ζωής στο χωριό, που διαρκώς χειροτερεύει και υποβαθμίζεται. Και βεβαίως, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πρόσθετες επιβαρύνσεις πους τους έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, όπως:
  • Οι μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, που έχουν ως αποτέλεσμα πάνω από 200.000 αγροτικά νοικοκυριά να είναι ανασφάλιστα και χωρίς υγειονομική περίθαλψη.
  • Ο φόρος εισοδήματος με συντελεστή 13%, από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος και των ενισχύσεων, καθώς και ο ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια, τους αχυρώνες και τα χωράφια.
  • Οι πρόσθετες πληρωμές για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αδειοδοτήσεις των αρδευτικών γεωτρήσεων, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, τις ηλεκτρονικές σημάνσεις των ζώων κ.ά.
  • Τα χαράτσια για τα δημοτικά τέλη, τα μέσα μεταφοράς και τα διόδια, για την είσοδο και τις εξετάσεις στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ, για τα φροντιστήρια των παιδιών κ.ά.
Λύσεις «από τα πάνω», μέσα στο πλαίσιο που οριοθετεί η ΚΑΠ και συνολικά η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, δεν πρόκειται να υπάρξουν για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες. Αυτό είναι που πρέπει να καθορίσει τη στάση τους στις νέες συνθήκες, μια και διαθέτουν πλέον πλούσια πείρα από τους αγώνες που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια, κερδίζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Τώρα ΚΚΕ δυνατό για το λαό!

  • ΚΚΕ δαγκωτό, κάθε λαϊκό σπίτι που ζει τις συνέπειες της κρίσης.
  • ΚΚΕ δαγκωτό, όλοι όσοι πήραν μέρος στους δύσκολους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια.
  • ΚΚΕ δαγκωτό, κάθε άνθρωπος που η καρδιά του συνεχίζει να χτυπάει αριστερά, ριζοσπαστικά!
  • Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει αυτό που κάθε μέρα λέει ο λαός μας «φτάνει, ως εδώ, δεν πάει άλλο». Μπορεί να πει καθαρά: «Οχι τα ίδια με τους ίδιους, ούτε τα ίδια με τους άλλους».
  • Στις ώρες που απομένουν, με ενισχυμένο αίσθημα επαγρύπνησης, μαχητικότητας, να αποστομώσουμε τη ΝΔ, να διαψεύσουμε τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που στόχο έχουν το ΚΚΕ να είναι αποδυναμωμένο, γιατί θέλουν το λαϊκό κίνημα υποταγμένο, για να μη βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική τους.

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΚΚΕ: Η φωνή της λαϊκής αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη Βουλή


Ο
 λαός χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ την επόμενη μέρα μέσα και έξω από τη Βουλή, για ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση. Αυτή η επιλογή απαντά στα πραγματικά του συμφέροντα, ανεξάρτητα από το αν στην κυβέρνηση θα είναι η ΝΔ ή, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναρωτηθεί κανείς: «Γιατί πρέπει να με απασχολεί η αντιπολίτευση, αφού η κυβέρνηση είναι αυτή που με τις αποφάσεις της θα καθορίσει τη ζωή μου από την ερχόμενη Δευτέρα;».
Η απάντηση είναι αυτή: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα είναι από χέρι σε βάρος του λαού. Γρήγορα τα συνθήματα θα σβήσουν και η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που τον αφορούν.
Τι θα καθορίσει αυτές τις αποφάσεις; Οι διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το κράτος έχει συνέχεια» και ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στους εταίρους και δανειστές. Το γεγονός ότι αναγνωρίζει το χρέος και δεσμεύεται να διαπραγματευθεί με την ΕΕ για τους όρους της αποπληρωμής του. Οτι δεν αμφισβητεί τις συνθήκες και τις αποφάσεις της ΕΕ, που συνιστούν μνημόνια διαρκείας για το λαό και βάζουν το πλαίσιο για όλους τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους στα κράτη - μέλη. Οτι δεσμεύεται στο κεφάλαιο για μέτρα που υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, έχοντας μάλιστα μοιράσει υποσχέσεις για «ειδική μεταχείριση» σε συγκεκριμένες μερίδες του.
Επομένως, αυτό που θα μετρήσει από Δευτέρα είναι το πόσο δυνατός θα είναι ο λαός για να αποκρούσει «τα ίδια από τους άλλους». Να μη δεθεί χειροπόδαρα στα μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχονται να αντικαταστήσουν τα προηγούμενα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό χρειάζεται να αναδειχτεί ο ίδιος ο λαός σε ισχυρή αντιπολίτευση, με δυνατό ΚΚΕ στο πλευρό του. Και αυτό γιατί:
  • Την επόμενη μέρα θα είναι εδώ όλα όσα κάνουν μαύρη τη ζωή του: Τα μονοπώλια, η ΕΕ, οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, οι δεσμεύσεις που έχει η χώρα από τη συμμετοχή της σ' αυτούς. Αυτοί ασκούν πραγματικά την εξουσία και μόνο το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρο μέτωπο απέναντί τους. Ολα τα άλλα κόμματα διαγκωνίζονται να αποκτήσουν την εύνοιά τους, να μπουν στα σαλόνια τους, για να ανέβουν τα σκαλιά της αστικής διαχείρισης. Μόνο το ΚΚΕ δε χορεύει στο χαβά τους και δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται στο λαό ψίχουλα, που δεν μπορούν να τον βγάλουν από το πηγάδι που τον έριξε η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κανένας νέος, καμιά οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει με τις αυξήσεις - κοροϊδία που λέει ότι θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στον κατώτατο μισθό και στις συντάξεις. Κανένα λαϊκό σπίτι δεν πρόκειται να ανασάνει από τα βάρη στην Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, από τα μέτρα ελεημοσύνης που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει μόνος του ο λαός να οργανωθεί και να παλέψει για ουσιαστικές αυξήσεις, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, την πολιτική που την υπηρετεί, την ΕΕ. Τέτοια γραμμή στο κίνημα έχουν μόνο τα ταξικά συνδικάτα, οι άλλοι αγωνιστικοί φορείς του κινήματος, από τις γραμμές των οποίων δρουν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, χιλιάδες οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ, άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές.
  • Μέσα στη Βουλή ποιος θα κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού; Μήπως η ΝΔ, που μαύρισε τη ζωή του; Το ΠΑΣΟΚ, που συγκυβέρνησε με τη ΝΔ και τώρα ξερογλείφεται να στηρίξει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Το Ποτάμι, που είναι μια από τα ίδια και κοκορεύεται ότι μιλάει με τη «φωνή της λογικής» του κεφαλαίου και της ΕΕ; Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, τα μαντρόσκυλα των εφοπλιστών, των εργολάβων, της μεγαλοεργοδοσίας; 'Η μήπως οι ΑΝΕΛ, που χτίζουν την κυβερνητική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη ακόμα Βουλή; Για να μη μιλήσουμε για το κόμμα Παπανδρέου, αν τύχει και μπει στη Βουλή. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να αντιπολιτευθεί μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρή η φωνή της λαϊκής αντιπολίτευσης στη Βουλή.
  • Μόνο το ΚΚΕ μιλάει σήμερα και παλεύει για ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα τα χρόνια της κρίσης σε μισθούς και συντάξεις, σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, συνολικά στο εισόδημα, από τα φορολογικά χαράτσια και τις πληρωμές σε Υγεία - Πρόνοια. Πίσω από αυτήν τη γραμμή, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση του λαού. Μόνο το ΚΚΕ λέει για ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, ότι κατάργηση των μνημονίων σημαίνει ακύρωση των εκατοντάδων εφαρμοστικών νόμων και των μεσοπρόθεσμων που ψηφίστηκαν από το 2010. Σημαίνει ρήξη με την ΕΕ και πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.
  • Μόνο το ΚΚΕ έχει καθαρό το στόχο, ο λαός, οι εργαζόμενοι να πάρουν την εξουσία, να γίνουν ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, προκειμένου να απαλλαγούν από τη φτώχεια και την ανεργία, να εξαλειφθεί η εκμετάλλευση που τρώει τις σάρκες τους σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Οπως έχει καθαρό και πώς μπορεί ο λαός να κατακτήσει αυτόν το στόχο, με συμμαχία και αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη. Ο στόχος για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους, αφορά το σήμερα και όχι κάποιο μακρινό μέλλον. Γι' αυτό είναι και συνεπής υπερασπιστής των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.
  • Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ελπίδα για καλύτερη ζωή, πραγματική λαϊκή ευημερία. Γιατί οι προσδοκίες του λαού δεν μπορεί να περιορίζονται στο να μη γίνουν χειρότερα τα πράγματα από χρόνο σε χρόνο, να μην του κλέψουν και άλλα. Το δυνάμωμα του ΚΚΕ θα δώσει δύναμη στο κίνημα να παλέψει για να πάρει ο λαός όχι μόνο την μπουκιά, μα όλο το καρβέλι, επειδή από αυτόν το έχουν κλέψει!

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Με το "κόκκινο" ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι ως την τελευταία στιγμή



Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του καφενείου «Μαγαλιός» έγινε τη Πέμπτη 22/1 η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Παλαμά  Καρδίτσας. Ομιλητές ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Αρης Πολυγένης υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος. «Εμείς» τόνισε ο Βαγγέλης Μπούτας, «είμαστε πανέτοιμοι να δράσουμε ως δύναμη εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή και στο κίνημα, να συμβάλουμε ώστε το αίτημα της αποδέσμευσης από την EE, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της κοινωνικοποίησης του πλούτου, της εργατικής - λαϊκής εξουσίας να γίνει μαζικότερο και πλατύτερο. Για όλους όσοι έχασαν, διεκδικούμε ό,τι έχασαν κι αυτό μπορεί να γίνει με εργατική ενότητα, με Λαϊκή Συμμαχία, συσπείρωση με το ΚΚΕ, με γραμμή ρήξης και ανατροπής, με δυναμωμένο ΚΚΕ (...) Ψήφο στο ΚΚΕ. Είναι ψήφος ελπίδας και δύναμης για τη φτωχή αγροτιά».

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Πολιτική συμφιλίωσης του λαού με τη φτώχεια και την επιχειρηματική δράση

Η
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων 
στα δημόσια νοσοκομεία
 πολιτική και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία διαμορφώνονται με κριτήριο την πλήρη συμφωνία του με τη στρατηγική της ΕΕ για την καπιταλιστική ανάπτυξη με «ατμομηχανή» τους επιχειρηματικούς ομίλους, τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Με τα ίδια κριτήρια διαμορφώνεται η πολιτική της ΝΔ, όπως και όλων των άλλων κομμάτων της διαχείρισης.
Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, αντικειμενικά απαιτείται η διαμόρφωση ακόμα πιο «φτηνών» εργαζομένων, ώστε η εργατική δύναμη και όλες οι υπηρεσίες Υγείας που σχετίζονται με την αναπαραγωγή, τη θεραπεία και την αποκατάστασή της να «κοστίζουν» ακόμα φτηνότερα για το κεφάλαιο και το κράτος του. Αυτό προωθείται με την πολιτική μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους», στο οποίο περιλαμβάνονται η Υγεία, η κρατική και εργοδοτική χρηματοδότηση της ανάπτυξης των υπηρεσιών Υγείας, η έκταση και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Αυτό που τελικά υπονομεύεται, είναι η δυνατότητα να αξιοποιηθούν από το λαό οι τεράστιες δυνατότητες που δημιουργούν η παραγωγικότητα της εργασίας, οι κατακτήσεις της επιστήμης, τα επιτεύγματα της ιατρικής τεχνολογίας και η ύπαρξη ενός πολυάριθμου εξειδικευμένου υγειονομικού δυναμικού.
Πόσο "δωρεάν" είναι το σύστημα που υπόσχονται;
Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει «τη θεμελίωση ενιαίου, καθολικού, απαλλαγμένου από επιχειρηματίες και εμπορευματικές σχέσεις δωρεάν δημόσιου συστήματος Υγείας».
Την «απαλλαγή του κρατικού συστήματος Υγείας από τους επιχειρηματίες» ο ΣΥΡΙΖΑ την περιορίζει στην κατάργηση των επιχειρηματιών που έχουν αναλάβει τις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση κ.λπ.), δηλαδή, τα ιδιωτικά συνεργεία στις κρατικές μονάδες, αλλά είναι κατά της μονιμοποίησης των εργαζομένων σε αυτά και υπέρ της λεγόμενης «κοινωνικής εργασίας»! Δηλαδή, την κατάργηση των επιχειρηματιών σ' αυτούς τους τομείς, τη χρησιμοποιεί ως «όχημα» για να αντικαταστήσει τους φθηνούς εργαζόμενους των ιδιωτικών συνεργείων με τους πάμφθηνους εργαζόμενους της «κοινωνικής εργασίας» ή των «κοινωνικών επιχειρήσεων».
Συσκοτίζει συνειδητά το γεγονός ότι πρόκειται για καπιταλιστικό κρατικό τομέα στην Υγεία, που πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα, που σημαίνει ενίσχυση της λειτουργίας του με επιχειρηματικά κριτήρια, προκειμένου οι κρατικές μονάδες Υγείας να είναι «βιώσιμες». Σημαίνει κρατικό σύστημα πλήρως εξαρτημένο και διεμβολισμένο από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις προμήθειας φαρμάκων, ιατρικής τεχνολογίας, υγειονομικού υλικού, τροφίμων, Ενέργειας κ.λπ., στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ακόμα ότι με τη δική του κυβέρνηση θα ενισχυθεί ο δημόσιος τομέας της Υγείας (Νοσοκομεία - ΠΦΥ), όπου θα καλύπτονται όλες οι ανάγκες και ταυτόχρονα θα υπάρχει ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας, οι αυτοαπασχολούμενοι και βέβαια δε θα μπορούσαν να λείπουν οι συνεταιρισμοί γιατρών και φαρμακοποιών, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, το διαπιστευτήριο της αριστεροσύνης του. Αφού, όμως, ο δημόσιος τομέας θα καλύπτει όλες τις ανάγκες, σε τι ακριβώς θα χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας, που θα συνεχίσει να υπάρχει και στην ΠΦΥ και στη δευτεροβάθμια (ιδιωτικά νοσοκομεία - όμιλοι);
Σ' αυτό το ερώτημα δεν απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οταν «στριμωχτεί» προβάλλει το επιχείρημα ότι η ανάπτυξη του δημόσιου τομέα θα καταστήσει περιττό τον ιδιωτικό τομέα! Είναι ένα επιχείρημα χρεοκοπημένο από την ίδια τη ζωή. Ακριβώς το ίδιο έλεγε και το ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του '80. Το αποτέλεσμα είναι η ραγδαία ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία και ταυτόχρονα η προσαρμογή της λειτουργίας του κρατικού τομέα με επιχειρηματικά κριτήρια.
Σε κάθε περίπτωση, τα κονδύλια που λέει ότι θα διοχετεύσει στην Υγεία, βρίσκονται υπό την αίρεση της εξέλιξης που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το χρέος. Οπως δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, «μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως ανεργία, Υγεία, Παιδεία, που έχουν και δημοσιονομικό κόστος, θα εξαρτηθούν κι απ' την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης (για το χρέος)».
Τους "βολεύει" όλους...
Κατά τ' άλλα, οι θέσεις και οι στόχοι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να δώσουν την αίσθηση ότι μπορούν να ικανοποιήσουν τους πάντες (εργάτες - αυτοαπασχολούμενους - επιχειρηματίες - επιχειρηματικούς ομίλους).
Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:
  • Είναι υπέρ της λεγόμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης (αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ), που προβλέπει κατάργηση όλων των κρατικών ψυχιατρείων, αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κλείνει τα ψυχιατρεία με «ασυντόνιστο» τρόπο.
  • Είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στα κρατικά νοσοκομεία, αλλά αρνείται να ενταχθούν οι εργαζόμενοι ως «επικουρικοί» με αυτήν την εργασιακή σχέση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στον νέο δημόσιο φορέα ΠΦΥ (ΠΕΔΥ), αλλά μόνο για τις νέες προσλήψεις. Οι σημερινοί γιατροί να συνεχίσουν να έχουν και ιδιωτικό έργο.
  • Είναι υπέρ της κατάργησης των ιδιωτικών συνεργείων στις κρατικές μονάδες, αλλά κατά της μονιμοποίησης των εργαζομένων σ' αυτά.
Υπάρχει κοινή βάση στις προτάσεις τους
Σε ό,τι αφορά τις «δωρεάν υπηρεσίες» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του, τις προσδιορίζει μόνο γι' αυτούς που είναι στο όριο της φτώχειας και κάτω απ' αυτήν. Περιορίζει την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα μόνο γι' αυτούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και για ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Ολοι οι υπόλοιποι θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν τις αυξημένες συμμετοχές για την αγορά φαρμάκων ή κι εξολοκλήρου για εκείνα τα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται.
Οσον αφορά τις αναφορές του για τους ανασφάλιστους, αυτές είναι σε πλήρη σύγκλιση με τις κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, κινούνται στη λογική πτωχοκομείου για τις πιο ακραίες περιπτώσεις. Περιορίζονται στην «ελεύθερη πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δομές της ΠΦΥ και στη δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη των ανασφάλιστων παιδιών και ενηλίκων», έτσι όπως ανέξοδα διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα παραπάνω ήδη ισχύουν.
Επίσης, όταν λέει «να μην πληρώνει ο ασθενής την ώρα της ανάγκης», δεν εννοεί να μην πληρώνει καθόλου, αλλά να τα έχει πληρώσει σε διαφορετικό χρόνο και με διαφορετικό τρόπο.
Τελευταία, προβάλλει τη χρηματοδότηση της Υγείας μέσω της «γενικής φορολογίας», καθώς τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων έχουν πιάσει πάτο. Πρόκειται για μια «ύπουλη» θέση, με πολλαπλά αντιλαϊκούς στόχους, η οποία «ζυμώνεται» και από άλλους, όπως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ που ισχυρίζεται: «Η οικονομική συγκυρία καθιστά τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΟΠΥΥ παρακινδυνευμένες και επισφαλείς. Μια εναλλακτική πρόταση αποτελεί η εισαγωγή κοινωνικού ασφαλιστικού φόρου, "κοινωνικού ΦΠΑ", μέσω της αντικατάστασης μέρους των ασφαλιστικών εισφορών από τα έσοδα που προέρχονται από τον ΦΠΑ».
Ως κύρια πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής καταγράφονται: «Η μείωση κόστους εργασίας, μείωση κόστους παραγωγής των εγχώριων προϊόντων, δεν επηρεάζεται (όσο οι εισφορές) από την ανεργία/ύφεση, δεν επιβαρύνει τις επιχειρήσεις έντασης εργασίας και δύναται να τονώσει την απασχόληση, μεταφέρει "εντός του συστήματος" τις απολεσθείσες εισφορές λόγω μαύρης εργασίας, δημιουργεί εισροές από μη χρήστες του συστήματος (π.χ. τουρισμός), επεκτείνει τις πηγές χρηματοδότησης».
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της επιτροπής των «ειδικών» έχουν κοινή καταγωγή την εφαρμογή της κατεύθυνσης της ΕΕ για «βιώσιμα συστήματα Υγείας», όπου εκτός των άλλων προβλέπεται η «αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης» και της «διαχείρισης των πόρων», έτσι ώστε να μην αδυνατίζει αλλά να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα:
  • Ενώ αναφέρει ως «μνημονιακό μέτρο» η δημόσια δαπάνη να είναι ίση ή μικρότερη από το 6% του ΑΕΠ, δεσμεύεται ότι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση θα διατηρήσει «σε αυτή τη φάση» τις συνολικές δημόσιες δαπάνες υγείας τουλάχιστον στο 6%! Αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση της χρηματοδότησης, αφού αντιστοιχεί σε μειωμένο ΑΕΠ. Σημαίνει επίσης ότι η «πλήρης χρηματοδότηση», που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το σύστημα Υγείας, με αυτά τα μειωμένα ποσά, αντιστοιχεί σε πλήρη χρηματοδότηση, το πολύ πολύ, του «βασικού ελάχιστου πακέτου παροχών».
  • Ενώ σε Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ (18/5/2011) ο Αλ. Τσίπρας έλεγε ότι «το σημερινό ανεπαρκές σύστημα χρειάζεται τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ», σήμερα «διεκδικεί» το 1% του ΑΕΠ όπως αναφέρεται και στην εισήγηση της συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία (2013), κάτι που προβλεπόταν και στο μνημόνιο, το οποίο κατά τ' άλλα καταγγέλλει!
Το "κοινωνικό κράτος" και ο "τρίτος τομέας" της οικονομίας
Είναι αποκαλυπτικά τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ περί «αλληλεγγύης» και «κοινωνικού κράτους»:
«Η ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα της οικονομίας έχει για μας στρατηγική σημασία (...) Εχουμε ένα νέου τύπου εργαζόμενο στον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει σχετικά υψηλό επίπεδο μόρφωσης (...) Ο ρόλος όλου αυτού του δυναμικού δεν είναι να ζητάει από το κράτος, αλλά να ενεργοποιηθεί το ίδιο, να δημιουργεί συλλογικότητες, νέου τύπου επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και ήδη έχουμε θετικά παραδείγματα, σε όλη την Ελλάδα αναπτύσσονται κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά σχολεία και άλλες ποικίλες δραστηριότητες, π.χ. εμπόριο χωρίς μεσάζοντες...» (ομιλία Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ).
Επίσης: «Η επιλογή για ενίσχυση της Παιδείας, της Υγείας, της κοινωνικής φροντίδας με αξιοποίηση (...) των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, δεν αποσκοπεί μόνο στην ανακούφιση των πολιτών, αλλά σηματοδοτεί και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καινούργιες μορφές κοινωνικής δράσης, για οικοδόμηση νέων κοινωνικών σχέσεων» (ομιλία Τσίπρα στο Ναύπλιο για το κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση).
Η πολιτική αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίστοιχη των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ελλάδα και διεθνώς για το «κοινωνικό κράτος», που θα λειτουργεί με τις υπηρεσίες του κρατικού τομέα σε συνεργασία με τον «τρίτο τομέα της οικονομίας», την «κοινωνική οικονομία». Στη βάση αυτής της πολιτικής, προτείνουν παντού μορφές συνεταιριστικοποίησης, ΜΚΟ, «κοινωνικά ιατρεία» κ.λπ., όχι μόνο για την περίοδο της κρίσης, αλλά και για μετά απ' αυτήν.
Ουσιαστικά, αξιοποιεί τον «εθελοντισμό των κοινωνικών ιατρείων, φαρμακείων κ.λπ.» προκειμένου να μη στοιχίζει τίποτα στο κράτος η παροχή των ελάχιστων κοινωνικών υπηρεσιών για τους εξαθλιωμένους και ταυτόχρονα ως προθάλαμο για τη μετατροπή τους σε κοινωνικές επιχειρήσεις, στη βάση της «νέου τύπου επιχειρηματικότητας».
Σε τελική ανάλυση, αυτό που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμφιλίωση του λαού με τη φτώχεια και τη μιζέρια. Η αγωνία του, που είναι και αγωνία της ΕΕ, μην τυχόν και «σπάσει» η «κοινωνική συνοχή». Το όριο που θέτει είναι «η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων» και όχι η κατάργησή τους.
Δουλεύει δηλαδή για μέτρα και θεσμούς που θα «λειαίνουν» τις «οξείες γωνίες» των ακραίων κοινωνικών προβλημάτων, θα δείχνουν το δήθεν «ανθρώπινο» πρόσωπο του καπιταλισμού, θα λειτουργούν ως «βαλβίδες» εκτόνωσης και αποτροπής του λαού από την πάλη που οδηγεί σε γενικευμένη αμφισβήτηση και ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Στις 25 Γενάρη οι νέοι έχουν επιλογή: Ισχυρό ΚΚΕ!

Κ
ριτήριο, μπροστά στις εκλογές στις 25 Γενάρη, για τους νέους και τις νέες των λαϊκών στρωμάτων δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο πέρα από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά, που τούς περιμένει όταν τελειώσουν το σχολείο, τη σχολή τους.
Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία, η υπερεκμετάλλευση, είναι η κατάσταση που συναντά ο νέος όταν βγαίνει για το μεροκάματο. Η τεράστια στρατιά των ανέργων που ανακυκλώνεται σε διάφορα προγράμματα κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και ημιαπασχόλησης. Σε αυτά τα προγράμματα παγιώνονται οι χειρότερες συνθήκες εργασίας. Ελάχιστοι δικαιούνται το επίδομα του ΟΑΕΔ. Η «εθελοντική εργασία», η τσάμπα δουλειά στους εργοδότες - ειδικά σε κάποιους κλάδους - έχει γίνει καθεστώς για τους νέους.
Ετσι κι αλλιώς, αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι 1 στους 2 νέους που πάνε για δουλειά, να εργάζονται με 4ωρα, 3ωρα για μερικές μέρες τη βδομάδα και με μισθούς πείνας. Το ποσοστό ανεργίας των πτυχιούχων αυξήθηκε κατά 189%, το μέλλον τους ένα συνεχές κυνήγι για εύρεση πιστοποιητικών και δεξιοτήτων, πάντα επί πληρωμή. Οι τζάμπα εργατοώρες στους εργοδότες των νέων που προσπαθούν να μάθουν μια τέχνη και τους εξασκούν από νωρίς στην υποταγή και στην εκμετάλλευση. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια για να σταθούν στα πόδια τους, να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα βιώνει σήμερα η νεολαία. Σε ένα σύστημα που στηρίζουν τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τ
ι ζητούν από τους νέους σήμερα μπροστά στις εκλογές; Να τους δώσουν εντολή, για να διαπραγματευτούν με τους εταίρους. Τι επιφυλάσσει αυτό για το μέλλον; Τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.
Το σκηνικό, λοιπόν, έχει στηθεί και καλούν τους νέους να γίνουν στο ίδιο έργο θεατές. Εκβιασμοί, τρομοκρατία, ότι δήθεν «θα ανακοπεί η πορεία της χώρας», για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι, οι νέοι τη σύγχρονη βαρβαρότητα, από τη μία, και υποσχέσεις για εύκολη λύση, από την άλλη, με το λαό και τη νεολαία στο περιθώριο. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όσο πιο ίδιοι γίνονται, τόσο και οξύνουν τη μεταξύ τους πόλωση, για να εγκλωβίσουν, να ενσωματώσουν στο μεταξύ τους παιχνίδι. Νέα κόμματα βγαίνουν στο προσκήνιο με παμπάλαιες και δοκιμασμένες θέσεις.
Οι νέοι και οι νέες δεν πρέπει να τσιμπήσουν στα ψίχουλα ελεημοσύνης που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα κι αυτά, όσο προχωράμε προς τις κάλπες τόσο και «εξορθολογίζονται», τόσο και μειώνονται. Από το 2012 και μετά, σε ποιους δίνει εξετάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ποιους δεσμεύεται; Το ταξίδι του μακρύ. Στο Τέξας, στα αμερικανικά ινστιτούτα, στο Κόμο της Ιταλίας, στο Σίτι του Λονδίνου, στα συνέδρια του ΣΕΒ. Οι προσαρμογές του ακόμα περισσότερες. Από το «θα σκίσουμε στα μνημόνια» στο «δεσμεύσεις υπάρχουν και δεν θα τις απεμπολήσουμε»Εκεί κατέθεσε το ποσοστό του και όχι στους αγώνες για να μπουν εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική. Οι αυταπάτες και η αναμονή που καλλιέργησε μείωσαν τις αγωνιστικές διεργασίες, οδήγησαν στην υποχώρηση του κινήματος. «Η ελπίδα έρχεται» με ό,τι πιο παλιό και φθαρμένο υλικό υπάρχει. Αυτοί που πιάνουν στασίδι στο ΣΥΡΙΖΑ, η... νέα του συνιστώσα είναι αυτοί που στήριξαν και υλοποίησαν αυτήν την πολιτική τόσα χρόνια τώρα (Τζάκρη, Κουρουμπλής, Παραστατίδης, Βουδούρης και πολλοί άλλοι).
Τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν το χρέος. Καλούν το λαό να το πληρώσει, υποθηκεύοντας το μέλλον της νέας γενιάς.
Τι μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεσμεύεται για τα 365 ευρώ του επιδόματος ανεργίας, αυτό που ισχύει δηλαδή και σήμερα και δε φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη. Δεσμεύεται, επίσης, ότι θα το λαμβάνει ο ίδιος αριθμός ανέργων, δηλαδή 9,5%, καθώς και για το ίδιο χρονικό διάστημα που το παίρνει και σήμερα.
Εγγυάται θέσεις ολιγόμηνης και κακοπληρωμένης απασχόλησης μέσω ΕΣΠΑ, ό,τι γίνεται δηλαδή και τώρα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την ΕΕ. Αποτελούν το μέσο για να καταργείται η μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να γενικεύεται η εργασιακή περιπλάνηση, για να επιδοτούνται με ζεστό χρήμα οι επιχειρήσεις.
Αυτά που υπόσχεται για τον κατώτατο μισθό, δεν αφορούν τη νεολαία, αφού δεν ακουμπά τη μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.
Σ
ήμερα, οι νέοι και οι νέες χρειάζεται να σκεφτούν καλά πού θα ρίξουν την ψήφο τους, πώς θα φοβίσουν πραγματικά όλους αυτούς που τους στερούν τη ζωή και το μέλλον τους. Δε χωράνε άλλα χρόνια αναμονής! Πλέον υπάρχει πείρα.
Στις 25 Γενάρη οι νέοι και οι νέες, με τα μάτια στραμμένα στην επόμενη μέρα, έχουν επιλογή: Να στηρίξουν το ΚΚΕ. Το μόνο Κόμμα που παλεύει για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, που είναι δύναμη ελπίδας κι ανατροπής. Να μη συμβιβαστούν με τα λίγα, με τα ψίχουλα. Υπάρχει λύση και μέλλον.
ΚΚΕ ισχυρό, δυνατό στους αγώνες και στην κάλπη.
Εδώ βρίσκεται η αλήθεια. Η ψήφος στο ΚΚΕ και την επόμενη μέρα των εκλογών θα μείνει στο ΚΚΕ. Δε θα μεταλλαχθεί. Δε θα μετατραπεί ούτε σε στήριξη της ΕΕ, ούτε σε συνδιαλλαγές με τον ΣΕΒ. Θα συνεχίσει να μάχεται για τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της νεολαίας. Για το δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Για την εξασφάλιση όλων των μορφωτικών και υλικών προϋποθέσεων, για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού στην Τέχνη, στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό.
Εδώ βρίσκεται η δύναμη. Την επόμενη μέρα χρειάζεται ισχυρή δύναμη λαϊκής αντεπίθεσης. Οσο ο λαός και η νεολαία βρίσκονται στην αντιπολίτευση, τόσο και το ΚΚΕ θα είναι η λαϊκή αντιπολίτευση, που χρειάζεται και θα οργανώνει την αντίσταση και την αντεπίθεση για τη συνολική ανατροπή.
Εδώ βρίσκεται η ελπίδα. Η ελπίδα δε βρίσκεται στη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, στα «μνημόνια διαρκείας» που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, απ' όλες τις κυβερνήσεις. Η ενίσχυση και ισχυροποίηση του ΚΚΕ δυναμώνει την ελπίδα και την προοπτική, κόντρα στο φόβο και τις αυταπάτες.
ΚΚΕ δύναμη ανατροπής. Η πραγματική ανατροπή δεν βρίσκεται στην εναλλαγή των κυβερνήσεων που κινούνται στα πλαίσια εντός των τειχών του συστήματος και της ΕΕ. Η ελπίδα είναι στο δρόμο της οργάνωσης, της ανατροπής, της αποδέσμευσης, του αγώνα για να γίνει ο λαός αφέντης στον πλούτο που παράγει. Αυτό είναι το νέο, το πρωτοπόρο, αυτό είναι που χρειάζεται σήμερα ο λαός και η νεολαία.