Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Μπλόκα σε όλη τη χώρα στήνουν το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες

Το δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου Γενάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες θα στήσουν συντονισμένα σε όλη τη χώρα μπλόκα με τρακτέρ, κλιμακώνοντας παραπέρα τον αγώνα τους που διαρκεί ήδη ένα μήνα. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε η σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημαρχείου του Παλαμά Καρδίτσας.
Για να έχουν τα μπλόκα τη μαζικότητα και το δυναμισμό που απαιτείται, το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα ξεκινά από αύριο μια μεγάλη εξόρμηση στα χωριά όλης της Ελλάδας καλώντας τους αγρότες σε γενικό αγωνιστικό ξεσηκωμό. Όπως χαρακτηριστικά είπε, μιλώντας στη σύσκεψη, ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας «μας κήρυξαν τον πόλεμο και μας βομβαρδίζουν με εξοντωτικά μέτρα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τους πολεμήσουμε και ισχυρό όπλο μας είναι τα μπλόκα με τα τρακτέρ. Το ξεκίνημα του αγώνα μας πρέπει να είναι συντονισμένο, μαζικό και να κάνει πάταγο». Ο Β. Μπούτας τόνισε ιδιαίτερα και την ανάγκη να δυναμώσει η συμμαχία της αγροτιάς με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Αγωνιστική η διάθεση των αγροτών
Τις αγωνιστικές διαθέσεις που επικρατούν μέσα στον αγροτικό κόσμο μετέφεραν στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, ομοσπονδιών, αγροτικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, τονίζοντας ότι έχει πλέον γίνει συνείδηση στους μικρομεσαίους αγρότες πως ο αγώνας αφορά στην ίδια στην επιβίωσή τους.
«Η αγώνας ή θάνατος» είπε ο Μ. Σταυρανουδάκης, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων, συμπληρώνοντας; «Η θα τους νικήσουμε ή θα χαθούμε». Και ο Γ. Βάγγος από τη Λιβαδειά τόνισε: «Χρειάζεται γροθιά στο μαχαίρι, μπλόκα παντού»
Ιδιαίτερα αγωνιστικοί και ενθουσιώδεις ήταν οι εκπρόσωποι των νέων αγροτικών συλλόγων που ιδρύθηκαν τις τελευταίες ήμερες σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να συνδυαστεί και να συνδεθεί ο αγώνας με την αναγκαία αναγέννηση, ανασυγκρότηση και ισχυροποίησης του αγροτικού κινήματος.
«Ιδρυθήκαμε πριν από δύο περίπου μήνες -μόλις μια μέρα πριν από την προηγούμενη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων στις 18 Οκτώβρη στη Λάρισα- και μέσα σ' αυτό το μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε αρκετά, ενώ προχτές οργανώσαμε μια μεγάλη κινητοποίηση με 150 αυτοκίνητα στη νομαρχία», είπε ο Φ. Σπαθάρης, εκπρόσωπος νεοϊδρυθέντος Αγροτικού Συλλόγου στην Καβάλα.
Πολλοί από τους εκπροσώπους αναφέρθηκαν στις προσπάθειες τρομοκράτησης των αγροτών που γίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας με στόχο να τους φοβίσουν και να μη συμμετέχουν στις νέες κινητοποιήσεις
«Στην Αλεξανδρούπολη, η αστυνομία καλεί τις τελευταίες μέρες αγρότες σε ανάκριση για τη συμμετοχή τους σε παλιότερη κινητοποίηση. Η δικής μας απάντηση σε αυτή τη νέα επιχείρηση τρομοκράτησης θα είναι το στήσιμο ισχυρού μπλόκου στο νομό μας», υπογράμμισε ο Γ. Μαργαριτίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου.
Ενισχύονται τα μπλόκα
Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πλαγιοκοπήσεις του αγώνα που θα έρθουν από τον αγροτοσυνδικαλισμό, ο οποίος υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, επεσήμαναν αρκετοί εκπρόσωποι.
Ο Ν. Αγγέλου από την Πελοπόννησο ανέφερε ότι η Ένωση Συνεταιρισμών Καλαβρύτων πίεζε τους κτηνοτρόφους της περιοχής να πάνε στην κινητοποίηση στην Αθήνα που οργάνωσε στις 18 Νοέμβρη η λεγόμενη Πανελλαδική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων με την απειλή ότι αν δεν συμμορφωθούν δεν θα τους παραλάβει το γάλα.
Και ο Χρ. Κάμτσης από την Ημαθία τόνισε: «Αν δεν ξεχωρίσουμε με σαφήνεια τη θέση μας από τα απομεινάρια της ΠΑΣΕΓΕΣ της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ θα μπερδέψουμε τον κόσμο και θα έχουμε προβλήματα»
Στην παρέμβασή του ο Ρ. Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας στάθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε ο αγώνας να έχει επιτυχία, υπογραμμίζοντας: «Το παράδειγμα των Φαρσάλων όπου παρά τις πολλές δυσκολίες και τα μεγάλα εμπόδια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε έχει στηθεί ένα ισχυρό μπλόκο με πάνω από 200 τρακτέρ, δείχνει ότι μπορούμε. Βεβαίως χρειάζεται να δυναμώσουμε και άλλο τις προσπάθειες με στόχο, στη βάση του πλαισίου των αιτημάτων που έχουμε διαμορφώσει, να εξασφαλίσουμε την ενότητα στη βάση και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή των αγροτών στην πάλη. Τα πολλά τρακτέρ στα μπλόκα μπορούν να αποτελέσουν μία αγωνιστική εστία αντίστασης και να συμβάλλουν και στο ανέβασμα των αγωνιστικών διαθέσεων των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάζεται ανένδοτη έναντι των δίκαιων αγροτικών αιτημάτων, αλλά πιστεύω ότι τα μπλόκα τα φοβάται. Για αυτό και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Τόσκας δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει στα τρακτέρ να ανέβουν στις εθνικές οδούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου