Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Στο σπίτι του κρεμασμένου...

Για μια ακόμη φορά, η «Αυγή» κάνει πως δεν καταλαβαίνει και ταυτόχρονα προκαλεί, γράφοντας για τη στάση του ΚΚΕ στο Β' γύρο των τοπικών εκλογών.
Το ΚΚΕ, όσο κι αν δε θέλει να το χωνέψει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ενιαία στάση, σαφή και κρυστάλλινη, σε όλες τις κάλπες. Κάλεσε το λαό να ψηφίσει παντού με κριτήριο την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των υποψηφίων τους, με όποια «ταμπέλα» κι αν εμφανίζονταν.
Το ΚΚΕ δεν μπορεί και ούτε θα μπορούσε, ελέω ενός εκλογικού νόμου που θέτει εκβιαστικά διλήμματα στο λαό με το Β΄ γύρο, να καλεί τους ψηφοφόρους στη μια κάλπη να καταδικάσουν την ΕΕ και τα κόμματα που την στηρίζουν και στην άλλη κάλπη να ψηφίσουν το ανάποδο.
Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως το ΚΚΕ ταυτίζει τα κόμματα και τους υποψηφίους, ούτε λέει πως είναι όλοι ίδιοι. Η προσήλωση όμως στις αρχές της ΕΕ, του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Διοίκηση, που φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ, στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης έχει συγκεκριμένα όρια, «νόμους σιδερένιους», από τους οποίους κανείς δεν μπορεί να «ξεφύγει» όταν τους αποδέχεται.
Τα παραπάνω τα έχει επιβεβαιώσει άλλωστε η ίδια η ζωή, τα «έργα και οι μέρες» των «αριστερών» δημάρχων που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η «Αυγή» έγραφε προχτές πως το 2010 «οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επικρατήσει σε μόλις 3 δήμους», ενώ στην πραγματικότητα είναι περισσότεροι οι δήμαρχοι που εκλέχτηκαν με την υποστήριξή του. Προφανώς, όσα έπραξαν οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι έκαναν την «Αυγή» να... διαγράψει την εκλογή τους με τις ψήφους και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστικό είναι ακόμα και το παράδειγμα του «αριστερού» δημάρχου Αθήνας Γιώργου Καμίνη, που στήριξε εμμέσως πλην σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ στο Β΄ γύρο, το Νοέμβρη του 2010.
Καλά θα κάνουν, λοιπόν, να είναι πιο προσεκτικοί στην «Αυγή», γιατί έχουμε ράμματα για τη γούνα τους και κυρίως για τη διγλωσσία τους:
1. Αλήθεια, τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ικαρία; Η οργάνωσή του στον Εύδηλο πάντως στήριξε ανοιχτά με ανακοίνωσή της το «μνημονιακό» υποψήφιο, που το 2010 είχαν στηρίξει μαζί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ.
2. Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά δήμους που κατέβαιναν μόνο υποψήφιοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ; Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε... (στοιχεία υπάρχουν και τα ξέρουν).
Και για να τελειώνουμε: Το ΚΚΕ ούτε παζάρια έκανε, ούτε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, ούτε έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ούτε σε «γεύματα» συμμετείχε.
Ας μην εκτοξεύουν λάσπη, λοιπόν, γιατί ο κόσμος βοά...

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

O Μπέος, ο Μίχος και ο ΣΥΡΙΖΑ

Η «Αυγή» έγραψε χτες ένα χυδαιολόγημα ενάντια στο ΚΚΕ με αφορμή την εκλογή του Αχιλλέα Μπέου στο Βόλο και του Γιάννη Μίχου στο Δήμο Αριστοτέλη.
Με εξυπνάδες δήθεν και αναφορές στον …Στάλιν, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε απ’ το ΚΚΕ να κάνει … αυτοκριτική γιατί δεν στήριξε τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στον Β’ γύρο στο Βόλο και άκουσον – άκουσον γιατί κατέβασε ψηφοδέλτιο στο Δήμο Αριστοτέλη!
Την ίδια μέρα, όμως, που η «Αυγή» έγραφε αυτά που έγραφε, ο Αλ. Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε πως θα συνεργαστεί «με τη νέα δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης»!
Με ποιον επιδιώκει συνεργασία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; Με αυτόν που η «Αυγή» χαρακτήριζε ως εξής: «Ο Μπέος του ποδοσφαιρικού παρακράτους, του στοιχήματος, των νυχτερινών κέντρων, ο Μπέος που στηρίχτηκε ανοιχτά από τη Χρυσή Αυγή, που υιοθέτησε το λόγο και την αισθητική της Χρυσής Αυγής».
Και μετά τους φταίει το ΚΚΕ!
Πάμε τώρα και στη δεύτερη περίπτωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο επιχειρηματίας Γιάννης Μίχος εκφράζει το κίνημα που προσπαθεί να εμποδίσει την εξόρυξη του χρυσού, άρα το ΚΚΕ, για να μη «διασπάσει» το κίνημα, δεν έπρεπε να κατεβάσει υποψήφιο!
Έκανε καλά το ΚΚΕ; Το αφήνουμε στη δική σας κρίση, παραθέτοντας ορισμένα αποσπάσματα από συνέντευξη του κ. Μίχου στην «Αυγή» (24/5):
«Οι δημοτικές εκλογές δεν ήταν δημοψήφισμα για το "ναι" ή το "όχι" στη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Ήταν ένα δημοψήφισμα για το "ναι" ή το "όχι" στην ενότητα της τοπικής κοινωνίας (…)
Η προσπάθειά μας είχε θεσμικό προσανατολισμό και όχι κινηματικό και συνεπώς, ως νέα δημοτική αρχή, οφείλουμε, και είναι και η απαίτηση της κοινωνίας, να παίξουμε τον θεσμικό μας ρόλο. (…)
Η δημοτική αρχή δεν πρέπει να ταυτιστεί με την μία ή την άλλη πλευρά στο θέμα των μεταλλείων (…)
Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κλείσει τα μεταλλεία και δεν θέλει να παράξει ανέργους. (…)
Θέλουμε να γίνει ο δήμος ένα "θερμοκήπιο", αρωγός, καταλύτης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της αύξησης της απασχόλησης, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποια στιγμή και μια εργασιακή ισορροπία. Πιστεύω ότι μόνο έτσι θα τελειώσουμε και με τα διχαστικά διλήμματα και ο τόπος θα βαδίσει προς μια άλλη αναπτυξιακή κατεύθυνση».
Το ξαναείπαμε: Ας είναι πιο προσεκτικοί οι της «Αυγής» και του ΣΥΡΙΖΑ…

Γέννημα της "βουβής αγανάκτησης";

″Η άνοδος των ακροδεξιών σε όλη την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της βουβής αγανάκτησης των λαών για τις πολιτικές που εφαρμόζονται παντού και την κρίση αντιπροσώπευσης που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα πολιτικά συστήματα στην Ευρώπη (...) Και εδώ ακριβώς έγκειται η σημασία που ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο στις εκλογές, γιατί ένα κομμάτι αυτής της κρίσης αντιπροσώπευσης δεν αφήνει να διοχετευτεί σε ρατσιστικά και ξενοφοβικά επίπεδα αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα...’’
Τα παραπάνω επικίνδυνα και πλήρως αποπροσανατολιστικά ανέφερε, σε σχέση με την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής και αντίστοιχων μορφωμάτων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Δευτέρας.
Π
ίσω από τέτοιες αναλύσεις, περί «αποτελέσματος της βουβής αγανάκτησης των λαών» και της «κρίσης αντιπροσώπευσης», συσκοτίζεται ο πραγματικός χαρακτήρας μορφωμάτων, όπως η ΧΑ, αποκρύβεται το γεγονός ότι αυτές οι δυνάμεις είναι γνήσια παιδιά του καπιταλιστικού συστήματος, ότι αξιοποιούνται πολλαπλά από την αστική τάξη ως προκεχωρημένα φυλάκια εξυπηρέτησης των συμφερόντων της, ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όξυνσης των ενδοαστικών αντιθέσεων κ.ο.κ.
Δεν είδε, τάχα, ο νεοεκλεγμένος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τις σχέσεις του ντόπιου κεφαλαίου με τη Χρυσή Αυγή; Δεν είδε, π.χ., τις επανειλημμένες προτάσεις της στη Βουλή για αύξηση των προνομίων των εφοπλιστών και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου; Δεν είδε τα «δουλεμπορικά» γραφεία που έστησε, δεν είδε τις σχέσεις της με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως, π.χ., τους μεγαλοεργολάβους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος; Δεν έχουν δει στον ΣΥΡΙΖΑ, άραγε, τις διασυνδέσεις της ΧΑ με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και ειδικά των δυνάμεων καταστολής; Οχι... Είπαμε, όλα είναι αποτέλεσμα της «βουβής αγανάκτησης των λαών» και της «κρίσης αντιπροσώπευσης»...
Γ
ι' αυτό αυτή η ανάλυση είναι επικίνδυνη, αφού συσκοτίζει ότι το αντιδραστικό ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της ΧΑ δεν είναι «δικό της», ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, το μίσος στο εργατικό κίνημα, ο λαϊκισμός, ο αντικομμουνισμός δεν είναι ιδέες και αντιλήψεις που η ίδια πρωτοπροέβαλλε αλλά θέσεις και απόψεις ζυμωμένες σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα μέσα στο πλαίσιο των αστικών κομμάτων και ιδιαίτερα του δικομματισμού παλιότερα. Μέσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γαλουχήθηκε το φασιστικό μόρφωμα και με την αποδυνάμωση των παλιών εταίρων του δικομματισμού αυτές οι τάσεις απελευθερώθηκαν, πρώτα με το ΛΑΟΣ και μετά με τη ΧΑ.
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, άλλωστε, ότι στο έδαφος που καλλιέργησαν δυνάμεις της θολής «αντιμνημονιακής» ρητορείας, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που άφηναν στο απυρόβλητο την πραγματική αιτία των λαϊκών προβλημάτων, την εξουσία του κεφαλαίου, που υιοθετούσαν τη λογική «έξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα», ήρθαν και πάτησαν οι χρυσαυγίτες, εντεταλμένοι της ντόπιας αστικής τάξης, με τον «αντιμνημονιακό» τους μανδύα και με τα βολικότατα για τα μονοπώλια δημαγωγικά τους συνθήματα περί «κλεπτοκρατίας», «τοκογλύφων», «κλεφτών πολιτικών»...
Ε
ίναι, όμως, αποπροσανατολιστικός και ο ισχυρισμός του Γ. Κατρούγκαλου ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής μπορεί να εναποτεθεί από το λαό στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οποιασδήποτε άλλης δύναμης που υπερασπίζεται την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Αποπροσανατολιστικός γιατί σε αυτόν ακριβώς το καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στο δρόμο που στηρίζει η ΕΕ, στους μηχανισμούς της εξουσίας του κεφαλαίου βασίζεται η άνθιση των φασιστικών μορφωμάτων.
Σε αντίθεση με τον αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό που σηκώνουν τα αστικά ΜΜΕ και τα κόμματα της αστικής διαχείρισης γύρω από τη ΧΑ, ο λαός πρέπει να έχει καθαρό ότι μόνο η μαζική πάλη του μπορεί να αποκαλύπτει και απονομιμοποιήσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της, μόνο η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης, η Λαϊκή Συμμαχία, που στόχο έχει να βάλει τέρμα στην εξουσία των μονοπωλίων, στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και θρέφει ναζιστικά μορφώματα, όπως η δολοφονική Χρυσή Αυγή, μπορεί να ξεριζώσει οριστικά και τελεσίδικα το ναζισμό.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

"Βροχή" τα χαράτσια στους μικρομεσαίους αγρότες

Εντονες αντιδράσεις στη Θεσσαλία για τους λογαριασμούς που συνεχίζει να στέλνει ο Γεωργικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων
Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στους μικρομεσαίους αγρότες των χωριών της Λάρισας και άλλων νομών της Θεσσαλίας η επιμονή της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να τους υποχρεώνει να πληρώνουν το χαράτσι για τοΓεωργικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ).Πρόκειται για έναν οργανισμό - φάντασμα, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια δεν προσφέρει τίποτα στους αγρότες και λειτουργεί μόνο ως μηχανισμός είσπραξης του συγκεκριμένου χαρατσιού.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες συνθλίβονται από παντού, 
με στόχο να συγκεντρωθεί η γη 
και η παραγωγή σε ακόμα λιγότερα χέρια
Ο ΓΟΕΒ ιδρύθηκε τη δεκαετία του '60, με αντικείμενο να καθαρίζει και να διανοίγει τα αποστραγγιστικά κανάλια και τους αγροτικούς δρόμους, που δημιουργούνται μετά τους κατά τόπους αναδασμούς των χωραφιών. Οπως, όμως, καταγγέλλουν στον «Ρ» αγρότες από χωριά του Δήμου Κιλελέρ της Λάρισας, τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια ο ΓΟΕΒ δεν ασχολείται καθόλου μ' αυτή τη δουλειά.
Απόδειξη γι' αυτό είναι το γεγονός ότι τα αρδευτικά κανάλια και οι αγροτικοί δρόμοι της περιοχής παραμένουν επί χρόνια ακαθάριστα, ενώ κάποια κανάλια και δρόμοι έχουν κλείσει και δεν υπάρχουν πια. Κατά συνέπεια, το μόνο «έργο» που συνεχίζει να κάνει ο Οργανισμός είναι να εκδίδει και να στέλνει το λογαριασμό στους αγρότες, με το χαράτσι που αντιστοιχεί σε 1,5-2 ευρώ ανά στρέμμα. Και όταν οι αγρότες δεν εξοφλούν αυτούς τους λογαριασμούς, τους μεταβιβάζει στην Εφορία για τα «περαιτέρω»...
Στις διαμαρτυρίες των αγροτών, που δηλώνουν ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να πληρώσουν το απαράδεκτο χαράτσι, η συγκυβέρνηση απαντάει με αδιαλλαξία, όπως έκανε και απέναντι στα δίκαια αιτήματα των μπλόκων. Χαρακτηριστικά, το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να εγκρίνει την απόφαση του Δήμου Κιλελέρ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για κατάργηση του χαρατσιού για τον ΓΟΕΒ.
Το συγκεκριμένο χαράτσι δεν είναι το μόνο που επιβαρύνει τους μικρομεσαίους αγρότες. Σε μια περίοδο που το εισόδημα έχει συρρικνωθεί, λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, αλλά και της καπιταλιστικής κρίσης, κυβέρνηση και ΕΕ τους υποχρεώνουν να πληρώνουν χαράτσια για:
  • Τα σπίτια, τις αποθήκες και τα χωράφια, μέσω του Ενιαίου Φόρου.
  • Τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ, με τη διόγκωση των ασφαλίστρων.
  • Το πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα, με την τεράστια αύξηση της τιμής τους.
  • Τις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), με τη χρέωση από 30 έως και 200 ευρώ, κυρίως από την εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ), αλλά και τους άλλους πιστοποιημένους φορείς.
  • Τη λειτουργία των ιδιωτικών αρδευτικών γεωτρήσεων και τη χρήση του νερού άρδευσης από τις κρατικές πομώνες, μέσω των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).
  • Τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων.
Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να οργανώσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την αντίστασή τους στην πολιτική του άγριου χαρατσώματος, εντείνοντας ταυτόχρονα την πάλη ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, που με την αναθεώρησή της για το 2015-2020, θα τους οδηγήσει πιο γρήγορα και πιο μαζικά στο ξεκλήρισμα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, προς όφελος των μεγαλοκαπιταλιστών και των μονοπωλίων στον κλάδο των τροφίμων.

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ:Για το αποτέλεσμα των εκλογών της 18ης και 25ης Μάη 2014

1. Η ΚΕ χαιρετίζει τα χιλιάδες μέλη, τους οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους συνεργαζόμενους, τους ψηφοφόρους, που έδωσαν τη μάχη, συστρατεύτηκαν και συνέβαλαν στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Η μάχη δόθηκε ενιαία σε όλη τη χώρα, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 25ης Μάη, με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τόσο στον πρώτο γύρο στις 18 Μάη, όσο και στο δεύτερο γύρο στις 25 Μάη.
Στις ευρωεκλογές, το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο σε ποσοστά (6,1%) και ψήφους (347.817), σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό (4,5%) και τις ψήφους (277.227) του Ιούνη του 2012, εκλέγοντας 2 ευρωβουλευτές.
Επίσης, κέρδισε τους δήμους σε Πάτρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη και Ικαρία. Σημείωσε άνοδο και στις 13 Περιφέρειες, φτάνοντας το 8,8% και 498.573 ψήφους. Ανοδο σημείωσε σε 214 δήμους και σε 50 δήμους το ποσοστό του ξεπέρασε το 10%.
Τα ποσοστά αυτά του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές - δημοτικές εκφράζουν τάση επανασυσπείρωσης γύρω από το ΚΚΕ και απήχησης των θέσεών του σε νέους ψηφοφόρους. Εκφράζουν, επίσης, σε ένα ποσοστό, αποδοχή της θεμελιακής θέσης του ΚΚΕ ενάντια στην ΕΕ, στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο. Προκύπτει άμεσα η αναγκαιότητα της σύσφιξης των σχέσεων του Κόμματος, από την Κεντρική Επιτροπή έως την κάθε Κομματική Οργάνωση, με όλους αυτούς τους εργαζόμενους που έκαναν το βήμα, βρέθηκαν στο πλάι του ΚΚΕ, το ενίσχυσαν στις εκλογές.
Οι Κομματικές Οργανώσεις μαζί με τους φίλους και συνεργαζόμενους θα συζητήσουν συμπεράσματα και μια πλούσια πείρα που αποκτήθηκε μέσα από τη μάχη και, ταυτόχρονα, τρόπους και στόχους οργάνωσης της πάλης, συσπείρωσης του λαού για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.
2. Με το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν το βάρος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του ευρωμονόδρομου.
Το συνολικό αποτέλεσμα, όμως, δεν δείχνει ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού, δεν συνιστά «νέο πολιτικό σκηνικό» προς όφελος του λαού.
Αν και σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσαν σε αυτή την επιλογή έναν αριστερό προσανατολισμό, ωστόσο η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ισχυροποίηση της αριστερής, ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής πολιτικής.
Το εκλογικό αποτέλεσμα, που δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας περίπου τα ποσοστά του Ιούνη 2012, διαμορφώθηκε σε συνθήκες - κάτω από την πίεση της άμεσης κυβερνητικής εναλλαγής - ως δήθεν ανάσχεση στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική. Ωστόσο, η διαχειριστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον φέρνει σε πραγματική αντίθεση με την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει φιλολαϊκή λύση, βρίσκεται στην απέναντι όχθη από το λαό.
Το εκλογικό αποτέλεσμα, κυρίως των ευρωεκλογών, δείχνει ότι στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, που ξεκίνησε τον Ιούνη του '12, ενισχύεται η τάση υποκατάστασης του αισθητά αποδυναμωμένου ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται ρευστή η κατάσταση ως προς την πορεία άλλων σοσιαλδημοκρατικών σχημάτων, π.χ. της ΕΛΙΑΣ, που ήταν το βασικό εκλογικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συσπείρωσε ορισμένες δυνάμεις, όμως σε μικρότερο εκλογικό ποσοστό από τον Ιούνη του '12, ενώ υποχώρησε σημαντικά το εκλογικό ποσοστό της ΔΗΜΑΡ. Σε μεγάλο βαθμό ωφελήθηκε το νέο σχήμα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, που εμφανίστηκε με περισσότερο ασαφή και θολά συνθήματα.
Αν και είναι θετική η τάση συσπείρωσης κυρίως νέων ψήφων υπέρ του ΚΚΕ, τα συνολικά εκλογικά αποτελέσματα δεν εκφράζουν μια σημαντική τάση χειραφέτησης εργατικών - λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, των συμφερόντων του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.
Η πιο ακραία έκφραση αυτής της αναντιστοιχίας είναι το υψηλό ποσοστό της ΧΑ. Συνολικά υπάρχει πισωγύρισμα στη λαϊκή συνείδηση, μεγαλύτερη συντηρητικοποίηση.
Η άρχουσα τάξη και το πολιτικό σύστημα διαθέτουν ακόμα σοβαρές εφεδρείες «να αλλάζει ο Μανωλιός και να βάζει τα ρούχα του αλλιώς», με βάση τις ψήφους και τα προγράμματα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΕΛΙΑΣ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.
Συνολικά είναι σε εξέλιξη η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, η δημιουργία νέων αναχωμάτων στη ριζοσπαστικοποίηση, κάτι που πρέπει συγκεκριμένα να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα.
3. Χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο μέσα στην εργατική τάξη, στη νεολαία και το κίνημα η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτόν το δρόμο, με την ενσωμάτωση και την παθητική προσμονή. Και αυτό γιατί ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις και τη διαμόρφωση του συσχετισμού μεταξύ των κομμάτων της ΕΕ και της αστικής διαχείρισης, την επόμενη μέρα θα είναι παρόντα και απέναντι από το λαό τα ευρωενωσιακά μνημόνια διαρκείας και οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας και ανάκαμψης του κεφαλαίου, που οδηγούν σε μεγαλύτερη χρεοκοπία του λαού, δεν μπορούν να λύσουν τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, όπως της ανεργίας. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα υπηρετούν αυτόν τον αντιλαϊκό και βάρβαρο δρόμο ανάπτυξης, όσο και αν προσπαθούν να τον εξωραΐσουν: Τα μεν κυβερνητικά κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την ψεύτικη υπόσχεση ότι οι επενδύσεις και η καπιταλιστική ανάκαμψη θα ανακουφίσουν το λαό, ο δε ΣΥΡΙΖΑ με την αυταπάτη ότι θα αλλάξει την ΕΕ.
4. Η ναζιστική ΧΑ διατηρεί υψηλά ποσοστά. Το τελευταίο διάστημα, δίπλα στους άλλους παράγοντες που ενίσχυσαν τη ΧΑ και τους οποίους επανειλημμένα έχει αναδείξει το ΚΚΕ, πρέπει να προστεθεί η στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων απέναντι στους ψηφοφόρους της ΧΑ, που τους αντιμετώπισαν ως εκλογική πελατεία. Είναι άλλο πράγμα η απομόνωση της ΧΑ, με στόχο να χάσει λαϊκές ψήφους, και άλλο η καιροσκοπική και επικίνδυνη τακτική των άλλων κομμάτων που καλλιεργούν λογική ανοχής και απενοχοποίησης με σκοπό την αλίευση ψήφων. Το ΚΚΕ δεσμεύεται να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στο κίνημα, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στη νεολαία, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί η στήριξη της ΧΑ από μηχανισμούς του συστήματος, από τμήματα του κεφαλαίου, από την πολιτική της ΕΕ.
5. Το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι αρνητικό για τους λαούς. Αναδεικνύει την ανάγκη της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος και της ισχυροποίησης των ΚΚ και μαζικών λαϊκών κινημάτων, σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Η διάχυτη λαϊκή αντίθεση στην ΕΕ, στην πολιτική και τους θεσμούς της, που εκφράστηκε και με τη μαζική αποχή από τις ευρωεκλογές σε πολλά κράτη - μέλη, ως αποτέλεσμα της πολύχρονης εμπειρίας των λαών της ΕΕ, αντί να αποκτά αντιμονοπωλιακό και αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, παγιδεύεται σε συντηρητικά, αντιδραστικά κόμματα, σε εθνικιστικές και ρατσιστικές δυνάμεις, φασιστικές οργανώσεις, του λεγόμενου «ευρωσκεπτικισμού», τα οποία υπηρετούν επιδιώξεις διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου. Αυτά τα τμήματα του κεφαλαίου επιζητούν την αναμόρφωση της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ακόμη και με αποχώρηση χωρών από αυτήν, προκειμένου να υπηρετήσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Τα κόμματα αυτά δεν αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική, την ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την ένταξη σε κάποιας μορφής ιμπεριαλιστική συμμαχία. Συνεπώς δεν αποτελούν λύση για τους λαούς της Ευρώπης.
Ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση έχουν και τα κόμματα που συσπειρώνονται στο «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς», όπου ανήκει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και Κομμουνιστικά Κόμματα που έχουν εγκαταλείψει την πάλη ενάντια στην ΕΕ και την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Τα κόμματα αυτά, με την πολιτική εξωραϊσμού της ΕΕ, τη συμβιβαστική στάση τους στο κίνημα, με τη συμμετοχή τους σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, ζημίωσαν το εργατικό - λαϊκό κίνημα στις χώρες τους, το οδήγησαν σε ήττα, αφήνοντας τους εργαζόμενους σε αυτές τις χώρες εκτεθειμένους στο λαϊκισμό αντιδραστικών και φασιστικών κομμάτων.
6. Το κλίμα της αντιπαράθεσης καλλιεργείται και εστιάζεται, αμέσως μετά τις εκλογές, στην απόπειρα εγκλωβισμού στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση θα έχει τη μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα» εντός των τειχών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις παγίδες της αναμονής και του μικρότερου δήθεν κακού, που παγιώνουν τον σημερινό αντιλαϊκό συσχετισμό.
Το ΚΚΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, όπως έκανε και το προηγούμενο διάστημα με τις προτάσεις του για την ανακούφιση των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών κ.λπ. Θα δυναμώσει τις προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας, για να ισχυροποιηθεί η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση της πάλης και της συσπείρωσης δυνάμεων.
Με τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές, δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους θα δώσει μάχες για να αποκαλύψει στο λαό τα αντιλαϊκά σχέδια που εξυφαίνονται τόσο στην Ευρωβουλή όσο και στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια. Θα αντιπαλέψει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των τοπικών και περιφερειακών οργάνων που τη στηρίζουν.
Θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να κερδίσει έδαφος η αλληλεγγύη, η κοινή πάλη των λαών ενάντια στους πολέμους που εξαπολύουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, σε βάρος των λαών, ιδιαίτερα σήμερα που καταγράφονται επικίνδυνες εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή, από τη Θράκη και την Κύπρο, μέχρι τη Συρία και την Ουκρανία. Για να δυναμώνει η πάλη για το σοσιαλισμό, που θα απαλλάξει τους εργαζόμενους και τους λαούς από την εκμετάλλευση και την καταπίεση.
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δίνει προοπτική να απαλλαγούν η χώρα και ο λαός από τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας και όλο το χρέος, ανατρέποντας τους ιδιοκτήτες του συσσωρευμένου πλούτου. Λαός κυρίαρχος, ικανός να αναδείξει τη δική του διακυβέρνηση, της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, σημαίνει λαός ικανός να πάρει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει, να τον κάνει λαϊκή περιουσία για τη δική του ευημερία. Τότε γίνεται πράξη ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας υπέρ του λαού, οι σχέσεις με λαούς και χώρες αναπτύσσονται με κριτήριο το αμοιβαίο συμφέρον.
26 Μάη 2014

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και του β' γύρου των τοπικών εκλογών

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχετικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και του β' γύρου των τοπικών εκλογών επισήμανε: 
«Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους και εκείνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ, συμπορεύτηκαν μαζί του, ψήφισαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στους 4 δήμους που ήμασταν στο δεύτερο γύρο.
Θεωρούμε ότι έγινε ένα μικρό βήμα σήμερα με το αποτέλεσμα που κατέγραψε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, με ποσοστό, μέχρι αυτή τη στιγμή, που κυμαίνεται πάνω από το 6% και που μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και την εκλογή, με βάση αυτό το αποτέλεσμα, 2 ευρωβουλευτών.
Αποτελεί συνέχεια του θετικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής στις 13 περιφέρειες της χώρας που συγκεντρώνουν το 8,8% των ψήφων.
Αυτή η τάση, περισσότερο ή λιγότερο, εκφράστηκε και στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στους δήμους όλης της επικράτειας, όπου κατέγραψαν μια σημαντική παρουσία.
Την πρώτη Κυριακή, σε 214 δήμους είχαμε αύξηση ποσοστών, ενώ σε πάνω από 50 δήμους πήραμε ποσοστό πάνω από 10%.
Στους 4 δήμους που περάσαμε στο δεύτερο γύρο: Ήδη έχουν βγει τα αποτελέσματα σε 3 δήμους όπου πανηγυρικά οι υποψήφιοι του ΚΚΕ κέρδισαν τη μάχη: Σε Πάτρα, Πετρούπολη και Χαϊδάρι, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση στην Ικαρία. Όπως ενημερώθηκα πριν από λίγο κερδίζεται και η μάχη στην Ικαρία. Όπως ξέρετε, στις προηγούμενες εκλογές είχαμε 1 δήμο, την Πετρούπολη.
Είναι θετικό το γεγονός ότι σε αυτές τις συνθήκες πλειοψηφήσαμε σε αυτούς τους δήμους, με δεδομένη τη ριζικά διαφορετική πολιτική γραμμή που εκφράζει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σε αντίθεση με όλους τους άλλους συνδυασμούς των κομμάτων που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και στην Τοπική Διοίκηση.
Το συνολικό αποτέλεσμα δεν δείχνει ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού, δεν συνιστά "νέο πολιτικό σκηνικό" προς όφελος του λαού.
Βεβαίως, καταγράφεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που σήκωσαν το βάρος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του ευρωμονόδρομου.
Αν και σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσαν σε αυτή την επιλογή έναν αριστερό προσανατολισμό, ωστόσο η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ισχυροποίηση της αριστερής, ριζοσπαστικής, αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει, έστω και συνθηματολογικά την εναντίωση με τα μονοπώλια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.
Το εκλογικό αποτέλεσμα κυρίως των ευρωεκλογών δείχνει ότι στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, που ξεκίνησε τον Ιούνη του '12, ενισχύεται η τάση υποκατάστασης του χρεοκοπημένου ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα παρουσιάζεται ρευστή η κατάσταση ως προς την πορεία άλλων σοσιαλδημοκρατικών σχημάτων, π.χ. της ΕΛΙΑΣ, που ήταν το βασικό εκλογικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συσπείρωσε κάποιες δυνάμεις, όμως σε μικρότερο εκλογικό ποσοστό από τον Ιούνη του '12, ενώ υποχώρησε το εκλογικό ποσοστό της ΔΗΜΑΡ, προς όφελος του νέου σχήματος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, που εμφανίστηκε με περισσότερο ασαφή και πολύ λιγότερο σοσιαλδημοκρατικά συνθήματα.
Αν και είναι θετική η τάση επανασυσπείρωσης κυρίως νέων ψήφων υπέρ του ΚΚΕ, τα συνολικά εκλογικά αποτελέσματα δεν εκφράζουν μια σημαντική τάση χειραφέτησης εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, των συμφερόντων του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.
Η πιο ακραία έκφραση αυτής της αναντιστοιχίας είναι το υψηλό ποσοστό της Χρυσής Αυγής.
Η άρχουσα τάξη και το πολιτικό σύστημα διαθέτει ακόμα, δυστυχώς, σοβαρές εφεδρείες να αλλάζει ο Μανωλιός και να βάζει τα ρούχα του αλλιώς, με βάση τις ψήφους και τα προγράμματα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΕΛΙΑΣ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Συνολικά είναι σε εξέλιξη η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, η δημιουργία νέων αναχωμάτων στη ριζοσπαστικοποίηση, κάτι που πρέπει συγκεκριμένα να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα. Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά, αφού ακόμα ο ίδιος ο λαός δεν έχει χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του.
Το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα στις χώρες της ΕΕ δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικό για τους λαούς. Είναι αναγκαίο πλέον σε κάθε χώρα, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, να αναπτυχθεί κίνημα ρήξης, αποδέσμευσης από την ΕΕ και πάλης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτό το κίνημα με αυτούς τους στόχους μπορεί να αντιμετωπίσει, να τσακίσει το φασισμό - ναζισμό σε κάθε χώρα και στην Ευρώπη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέσα σ’ αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο είναι θετικό που το ΚΚΕ στην Ελλάδα παρουσιάζει αυτή την τάση, έστω μικρής ανάκαμψης, μετά την ισχυρή πίεση που δέχτηκε τον Ιούνη του 2012.
Αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η αναγκαιότητα ανάκαμψης και ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, μακριά από το θανάσιμο εναγκαλισμό του με τη σοσιαλδημοκρατία, την ωραιοποίηση της ΕΕ και την πολιτική ενσωμάτωσης και συμμετοχής στην αστική αντιλαϊκή διαχείριση.
Οι ψήφοι του ΚΚΕ να είστε σίγουροι θα κατατεθούν από αύριο το πρωί, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία, στις σχολές για να εμποδιστούν νέα μέτρα, για να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης για τους ανέργους, για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, για την κοινωνική Λαϊκή Συμμαχία.
Ο λαός χρειάζεται να συσπειρωθεί στους μαζικούς, ριζοσπαστικούς αγώνες, γύρω από την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, να οργανωθεί, να αντιμετωπίσει τα αντιλαϊκά μέτρα που παραμένουν και να χαράξει τη δική του πορεία, για διακυβέρνηση και εξουσία, των δικών του ταξικών συμφερόντων. Να συσπειρωθεί στην πολιτική ρήξης με την ΕΕ.
Αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία, μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση και εργατικό - λαϊκό κίνημα αναγεννημένο, που θα αντιμετωπίσει το καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ, τα μονοπώλια, την εξουσία τους, χαράσσοντας νικηφόρα πορεία υπέρ του λαού.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δείχνει το δρόμο της πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου για το λαό μας, μαζί με την ετοιμότητα, από αύριο κιόλας, για σκληρή αναμέτρηση και αγώνα για ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, όλων όσοι υποφέρουν.
Καλούμε το λαό να συνεχίσει να αντιστέκεται στα ψεύτικα διλήμματα "σταθεροποίηση και ανάκαμψη" ή "αποσταθεροποίηση", στις ψεύτικες προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού η σταθερότητα και ανάκαμψη θα αφορά το μεγάλο κεφάλαιο και όχι το λαό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη μεριά, ούτε θέλει ούτε μπορεί να σώσει το λαό, να ανοίξει δρόμο ανατροπής.
Ο λαός να δείξει εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, που έγκαιρα προειδοποίησε και πάλεψε, δεν έμεινε μόνο σε συνθήματα και λόγια, που δεν δεσμεύεται από αντιλαϊκές αποφάσεις, ανέντιμες υπογραφές και επικίνδυνες συναινέσεις, όπως άλλα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του λαού και θέλουν είτε να συνεχίσουν το αντιλαϊκό τους έργο, είτε να σπέρνουν αυταπάτες και ψεύτικες προσδοκίες.
Από αύριο πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να χτίζονται οι προϋποθέσεις αναγέννησης του κινήματος, του λαού, συγκέντρωσης δυνάμεων, σε όφελος του λαού.
Επαναλαμβάνουμε και απόψε ότι έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας, να συμβάλουμε πιο αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση, τη μαχητικότητα και μαζικότητα του εργατικού λαϊκού κινήματος, στην οργάνωση της καθημερινής πάλης του λαού, στη δημιουργία μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, με το ΚΚΕ ισχυρό παντού, για να αποτρέψουμε χειρότερα μέτρα από αντιλαϊκές τοπικές διοικήσεις στους δήμους και περιφέρειες, για να αποτρέψουμε νέα κυβερνητικά αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, να ανοίξουμε το δρόμο, με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων, για να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων, των κυβερνήσεών τους, όπως κι αν αυτές ονομάζονται».

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΚΚΕ

1. Αν ψηφίσω ΚΚΕ, μπορεί να μην πέσει η κυβέρνηση. Μήπως έτσι πάει χαμένη η ψήφος μου;
Το ΚΚΕ παλεύει με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Και όχι μόνο, αλλά ενάντια συνολικά στην εξουσία των μονοπωλίων. Λέει στο λαό ότι ο πραγματικός του αντίπαλος είναι τα μονοπώλια που έχουν στα χέρια τους την οικονομία και την εξουσία. Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός, δεν είναι να συνεχίσουν να εναλλάσσονται στην κυβέρνηση κόμματα που υπηρετούν την ίδια στρατηγική, έστω και με άλλο μείγμα, αλλά η ριζική αλλαγή πολιτικής.
Υπάρχει πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί: Τι άλλαξε προς το καλύτερο για το λαό από την εναλλαγή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, για πάνω από 30 χρόνια στην Ελλάδα; Τι πρόσφερε στο λαό η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάδειξή του ως αξιωματική αντιπολίτευση; Εμποδίστηκαν μήπως αντιλαϊκά μέτρα; Η ενίσχυση του ενός πόλου του συστήματος σε βάρος του άλλου, στην προκειμένη περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΝΔ, δεν μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις θετικές για το λαό. Πολύ απλά, γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο και την ΕΕ.
Γι' αυτό το λόγο, αυτό που έχει σημασία για το λαό την επομένη των εκλογών δεν είναι η εναλλαγή κυβερνήσεων που κινούνται στο ίδιο αντιλαϊκό πλαίσιο παρά τις διαφορές τους.
Σημαντικό για το λαό είναι πως η ψήφος του θα συμβάλει να βρεθεί ο ίδιος σε καλύτερη θέση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ψήφος του θα μεταγγιστεί στην ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος, της Λαϊκής Συμμαχίας. Της μόνης, δηλαδή, δύναμης που μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Πως η ψήφος του θα δώσει μήνυμα χειραφέτησης από την πολιτική του κεφαλαίου. Πως θα «πονέσει» τον πραγματικό του εχθρό το κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Πως θα εκφράσει την αντίθεσή του στην ΕΕ. Πως πάνω από όλα θα συμβάλει ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις όχι για να φύγει ο ένας διαχειριστής και να έρθει ένας άλλος, αλλά να αποκτήσει ο λαός πίστη στη δύναμή του ότι μπορεί να ξαποστείλει συνολικά το κεφάλαιο, την εξουσία του, τις κυβερνήσεις του. Αυτή λοιπόν δεν είναι χαμένη ψήφος, η ψήφος στο ΚΚΕ.
2. Το ΚΚΕ τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό. Μήπως με τη στάση του δίνει ανάσα στα κόμματα που κυβερνάνε;
Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση αγώνων για να εμποδιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να ανακουφιστεί ο λαός. Καταθέτει προτάσεις νόμου στη Βουλή για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, για την κατάργηση των διοδίων για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, τους ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Πρωτοστατεί στη δράση για τη διεκδίκηση λύσης στα λαϊκά προβλήματα. Αλήθεια, γιατί αυτές οι προτάσεις δεν υιοθετήθηκαν από άλλα κόμματα, αφού για να υλοποιηθούν δε χρειάζονται ούτε λαϊκή εξουσία, ούτε σοσιαλισμό; Γιατί, απλώς απαιτούν σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου. Χωρίς γραμμή σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την ΕΕ δεν μπορείς να «σώσεις το λαό». Η γραμμή υποταγής είναι που δίνει ανάσα όχι μόνο στα κόμματα που κυβερνούν, αλλά συνολικά στο σάπιο σύστημα.
Τα άλλα κόμματα, που υπόσχονται ότι θα ασκήσουν φιλολαϊκή πολιτική αν κυβερνήσουν, τι ακριβώς εξαγγέλλουν; Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι οποιαδήποτε αποκατάσταση εισοδημάτων και ανακούφιση θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας. Δηλαδή, από το πόσο θα το επιτρέψουν το κεφάλαιο και η κερδοφορία του. Δε δεσμεύεται για κανένα φιλολαϊκό μέτρο, εκτός από ορισμένα ψίχουλα διαχείρισης της φτώχειας. Αυτή η πολιτική δε δίνει διέξοδο στο λαό, τον αφήνει εγκλωβισμένο μέσα στην αντιλαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα ποιος κυβερνάει, ηττοπαθή, συμβιβασμένο με μειωμένες απαιτήσεις.
Το ΚΚΕ, βεβαίως, λέει και κάτι άλλο, ότι το ζήτημα για το λαό είναι να ζήσει ανθρώπινα με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της παραγωγής. Αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο η παραγωγή γίνεται με στόχο τα κέρδη των καπιταλιστών. Για να μπορέσει λοιπόν ο λαός να ζει τη ζωή που του αξίζει και όχι να επιβιώνει όπως - όπως χρειάζεται μια άλλη οργάνωση, της οικονομίας, της παραγωγής με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.
3. Το ΚΚΕ δε θέλει να κυβερνήσει. Αν συμμετείχε σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δε θα γινόταν κάτι καλύτερο για το λαό;
Δεν υπάρχει κανένα κόμμα που να μη διεκδικεί την εξουσία. Το ΚΚΕ, από την ίδρυσή του, είναι το κόμμα που παλεύει για να οδηγήσει την εργατική τάξη στην εξουσία, σε συνεργασία και κοινή πάλη με τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτή η εξουσία, που θα συγκροτείται από λαογέννητους θεσμούς, δημιουργημένους μέσα στην εργατική - λαϊκή πάλη, θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, θα προωθήσει τον παραγωγικό συνεταιρισμό στην αγροτική παραγωγή. Με κεντρικό σχεδιασμό θα οργανώσει την παραγωγή σε όλη τη χώρα με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών - εργατικών αναγκών. Θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, θα διαγράψει μονομερώς όλο το χρέος. Σε αυτήν την εξουσία, στη «λαϊκή διακυβέρνηση» αυτής της εξουσίας, το ΚΚΕ θα δώσει το «παρών» με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση - όργανο της εξουσίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ενώ ο πλούτος που παράγεται, τα κλειδιά της οικονομίας θα βρίσκονται στα χέρια των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών κ.τ.λ. Η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση δε θα εξασφαλίσει τίποτα θετικό για το λαό, για τους εργαζόμενους. Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο λαός θα ήταν με δεμένα τα χέρια. Ούτε μέτρα ανακούφισης θα μπορούσε να πάρει υπέρ των εργαζομένων. Γι' αυτό, άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για το ποιο κόμμα θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση, γιατί ξέρει ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση στο σημερινό πλαίσιο εκ των πραγμάτων θα ασκήσει διαχείριση υπέρ των συμφερόντων των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, ανεξάρτητα από διακηρύξεις. Αυτή η λογική έχει δοκιμαστεί (π.χ., με τη συμμετοχή ΚΚ σε κυβερνήσεις, στη Γαλλία, στην Ιταλία κ.α.), και συνοδεύτηκε από κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων (γιατί αυτό απαιτούσαν οι ανάγκες του κεφαλαίου), από περαιτέρω αφοπλισμό και υποχώρηση του λαϊκού κινήματος, απογοήτευση και συμβιβασμό. Αυτό, άλλωστε, δείχνει και το πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου. Ο λαός σήμερα δεν πρέπει να «παραμυθιάζεται» ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση, χωρίς ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, που θα υλοποιήσει πολιτική υπέρ του λαού.
4. Γιατί να μην ψηφίσουμε για μια αλλαγή στην Ευρώπη σαν αυτή που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η ΕΕ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει από τη σκοπιά των συμφερόντων των λαών, γιατί τόσο η ΕΕ, όσο και η ΕΟΚ παλιότερα έχουν στο πιστοποιητικό της γέννησής τους την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καπιταλιστών. Δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε ως ιμπεριαλιστικό κέντρο στον ανταγωνισμό του με άλλα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία κ.λπ.
Γι' αυτό, άλλωστε, ήδη από τη δεκαετία του 1950 τόσο το ΚΚΕ, όσο όμως και η ΕΔΑ, αποκάλυψαν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΟΚ και τάχθηκαν εναντίον της ένταξης της Ελλάδας σε αυτήν.
Η σημερινή πολιτική της ΕΕ δεν είναι διαστρέβλωση των «αρχών συγκρότησής της» ούτε αποτέλεσμα των «νεοφιλελεύθερων δογμάτων», όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύοντας το λαό. Ολη η πορεία της είναι μια αλυσίδα αντιλαϊκών κρίκων στήριξης του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν η ΕΕ να γίνει φιλολαϊκή;
  • Οταν η ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ, η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, την οποία ο ΣΥΝ ψήφισε μαζί με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε, περιλάμβανε την «ελευθερία κίνησης κεφαλαίων», την αρχή της «οικονομίας της ανοιχτής αγοράς» και του «ελεύθερου ανταγωνισμού»; Αυτό σημαίνει πλήρης απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου με σκοπό την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων κερδών, προϋποθέτοντας βεβαίως επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
  • Οταν το πρόγραμμα Σύγκλισης για την Οικονομική Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) το 1996, με βάση το οποίο ιδρύθηκε η «Ευρωζώνη», περιλάμβανε κανόνες εποπτείας και επιτήρησης των καπιταλιστικών οικονομιών στην τήρηση αντιλαϊκών στόχων.
  • Οταν με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ το 1999, στην οποία ο ΣΥΝ - βασικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ - ψήφισε λευκό, καθιερώθηκε το «Σύμφωνο Σταθερότητας» ορίστηκαν ακόμα πιο συγκεκριμένοι δείκτες εποπτείας των κρατών που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη, άνοιξε όλη η ατζέντα της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, στις Συλλογικές Συμβάσεις, στους μισθούς, η ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων κ. ά.
  • Οταν στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν όλες οι επόμενες σύνοδοι και συμφωνίες από τη Στρατηγική της Λισαβόνας για την ανταγωνιστικότητα το 2000 μέχρι σήμερα, περιλαμβάνοντας στο αντιλαϊκό μενού όλο και περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα: «Ελαστικοποίηση» εργασιακών σχέσεων, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, περικοπές μισθών - συντάξεων κ.λπ.
  • Οταν, παράλληλα με τις κεντρικές συνθήκες, διαμορφώνονταν και άλλες αντιλαϊκές συμφωνίες για την αγροτική παραγωγή (Κοινή Αγροτική Παραγωγή), την ενίσχυση στρατιωτικών και κατασταλτικών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τον Ευρωστρατό κ.λπ.
Οσοι αμφισβητούσαν ότι ο καπιταλιστικός «ευρωμονόδρομος» θα φέρει δεινά στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν παρά να κοιτάξουν όχι μόνο την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και την κατεδάφιση εργατικών δικαιωμάτων σε ισχυρά μάλιστα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης. Στη Γερμανία, π.χ., χωρίς μεγάλο χρέος, μνημόνια και εποπτείες έχουν εφαρμοστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνονται στην τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα! Για παράδειγμα, πάνω από 7,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθό 400 ευρώ.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Προκαλούν και κοροϊδεύουν τους αγρότες

Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση «θυμήθηκε» να μοιράσει προγράμματα κοινωνικού τουρισμού στους αγρότες! Ο ΟΓΑ και ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης παρουσίασαν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της Αγροτικής Εστίας. Πρόκειται για άλλη μια πρόκληση σε βάρος των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών που ξεκληρίζονται μαζικά από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ανακοινώνονται «προγράμματα τουρισμού», τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και συνταξιούχοι δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να επιβιώσουν. Ποιες διακοπές και ξεκούραση τους υπόσχεται λοιπόν η κυβέρνηση; Ομως δεν είναι μόνο αυτό. Καταρχήν για τα προγράμματα αυτά, οι αγρότες υποχρεώνονται να καταβάλλουν εισφορά και στην Αγροτική Εστία. Η κάλυψη των προγραμμάτων αφορά μόνο το 10% των αγροτών (ασφαλισμένων και συνταξιούχων), δηλαδή μόλις 115.000 από 1,1 εκατομμύριο και πλέον που αριθμούν οι αγρότες.
Ακόμα, η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της Αγροτικής Εστίας περιορίζεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ για φέτος, δηλαδή αντιστοιχούν 10 μόλις ευρώ για κάθε αγρότη! Με άλλα λόγια, το κράτος δίνει αυτά τα 10 ευρώ, ενώ έκοψε την 13η και 14η σύνταξη των συνταξιούχων αγροτών και μείωσε τις συντάξεις τους, αφαιρώντας ακόμα και απ' αυτούς που λάμβαναν την κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ, πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο και ακόμα περισσότερα από όσους συνταξιούχους λάμβαναν μεγαλύτερες συντάξεις. Την ίδια ώρα, κυνηγάει τους εν ενεργεία αγρότες που δεν μπορούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, φτάνοντας μέχρι την κατάσχεση των αγροτικών επιδοτήσεων που δικαιούνται. Αυτή είναι η «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης για τους αγρότες, οι οποίοι, την Κυριακή, πηγαίνοντας στην κάλπη των ευρωεκλογών με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, μπορούν να της δώσουν την απάντηση που της αρμόζει.

ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική του έχει εφαρμοστεί

Η
 αριστερά δεν έχει κυβερνήσει ποτέ, δικαιούται μια ευκαιρία»! Το επιχείρημα είναι αληθοφανές, όχι όμως αληθινό. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα ο λαός, οι εργαζόμενοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ στην εξουσία, ότι όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει έχουν κυβερνήσει προς όφελος του κεφαλαίου. Οταν λες αριστερά στην Ελλάδα, ο νους πάει στις παραδόσεις του εργατικού κινήματος, των κομμουνιστών κ.λπ. Βεβαίως, λοιπόν το εργατικό κίνημα δεν κατέκτησε ποτέ την εξουσία στην Ελλάδα.
Ομως, η πολιτική που ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει κάτω από την έννοια «αριστερά» δεν είναι μια νέα πολιτική, αδοκίμαστη στην Ελλάδα, στον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή οι δυνάμεις που τον συνθέτουν μπορεί να μην έχουν ασκήσει κυβερνητική εξουσία - όσοι βεβαίως δεν έχουν διατελέσει κυβερνητικοί βουλευτές, υπουργοί, γραμματείς οργανισμών στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων δεκαετιών - όμως η πολιτική που πρεσβεύει σήμερα έχει εφαρμοστεί ξανά και ξανά και μάλιστα σε πολλά επίπεδα.

Η
 πολιτική που θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζεται ήδη: «Τι θα κάνουμε με το χρέος; Το αυτονόητο. Αυτό που προτείνει το Διεθνές Ταμείο για όλον τον κόσμο» (Γ. Δραγασάκης).
«Δεδομένης της δομής της Ευρωζώνης (...) θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική (...) Και η χθεσινή ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, ήταν μια ομιλία που είχε (...) ένα συνολικά προοδευτικό προσανατολισμό, την ίδια στιγμή που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κυριαρχούν συντηρητικές τοποθετήσεις» (Αλ. Τσίπρας).
Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς ποιος ωφελείται απ' την ...προοδευτικού προσανατολισμού πολιτική της αμερικάνικης κυβέρνησης. Πάντως, όχι ο λαός της που δυστυχεί.

Η
 πολιτική που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόστηκε και μάλιστα από ομόαιμες δυνάμεις σε χώρες της Ευρώπης. Και δε χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο. Σήμερα, ασκούν διοίκηση σε κρατίδια της Γερμανίας, στηρίζουν τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνησης της Δανίας, συμμετέχουν στην τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας. Τι δείχνει αυτή η εμπειρία; Οτι, ανεξάρτητα από διακηρύξεις, στην πραγματική ζωή, κανενός είδους διαχειριστής δεν μπορεί να παρεκκλίνει ούτε κατ' ελάχιστο απ' τα σύγχρονα προτάγματα της καπιταλιστικής οικονομίας για συμπίεση στο μη περαιτέρω της τιμής της εργατικής δύναμης, για αφαίρεση δικαιωμάτων, κατακτήσεων κ.λπ. Ούτε καν όταν η εκμετάλλευση παίρνει το πιο αποκρουστικό της πρόσωπο, αυτό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Γι' αυτό οι «κολλητοί» του ΣΥΡΙΖΑ στη Γαλλία στήριξαν στη Βουλή τη στρατιωτική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Οσον αφορά δε τα περί στόχου του «σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία», που είπε ο Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του, να θυμίσουμε ότι για δεκαετίες από τις αρχές του 20ού αιώνα ανάλογες με το ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις προσπαθούν να πείσουν τους εργάτες ότι δε χρειάζεται σύγκρουση με το κεφαλαίο και την εξουσία του αλλά ότι σιγά - σιγά ο καπιταλισμός θα γίνει σοσιαλισμός, πουθενά βεβαίως δεν το κατάφεραν. Αντίθετα, με αυτό το σύνθημα βοήθησαν το σάπιο σύστημα να δυναμώσει.

Δ
οκιμάστηκαν, όμως, η αντίληψή του, η πρότασή του, τα στελέχη του και στην Ελλάδα. Ασκησαν διοίκηση σε ουκ ολίγους δήμους, κατά μόνας ή παρέα με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ. Τι έκαναν εκεί; Εφάρμοσαν όσα και οι διοικήσεις οι προσκείμενες αμιγώς στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Υπηρέτησαν με αφοσίωση το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως μοχλού αποκέντρωσης και υλοποίησής της σε τοπικό επίπεδο της πολιτικής που τσακίζει το λαό και ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που «πρώτη φορά» θα κυβερνήσουν, οι εργαζόμενοι τα ξέρουν απ' την καλή και απ' την ανάποδη σαν τους συνοδοιπόρους των προδοτικών πλειοψηφιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, σαν ομοτράπεζους του ΣΕΒ στους «κοινωνικούς διαλόγους», σαν φλογερούς κήρυκες της ταξικής συνεργασίας που ισοδυναμεί με υποταγή της εργατικής τάξης στην αστική.Υπηρέτησαν κι απ' τη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος την τάξη που θέλουν σήμερα να υπηρετήσουν από την αναβαθμισμένη θέση της κυβέρνησης.
Δοκιμάστηκαν, επίσης, από τη στάση που πήραν μπροστά σε πολύ κρίσιμες αποφάσεις για τον ελληνικό λαό όπως π.χ. στην ένταξη στην ΕΕ, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ΟΝΕ κ.ά. Στήριξαν όλη αυτή την αντιλαϊκή πορεία και ας λένε ότι θέλουν εκ των υστέρων. Ο,τι γράφει δεν ξεγράφει.
Να μη θαμπώσουν, λοιπόν, τα ταξικά «γυαλιά». Με οδηγό τα συμφέροντά του, ο λαός έχει μόνο μία επιλογή: Ισχυρό ΚΚΕ.

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Κεντρική ομιλία ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Παλαμά

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ
Χαιρετίζουμε την παρουσία σας στην σημερινή μας συγκέντρωση.
Οι φετινές εκλογές γίνονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για το λαό, για τον δήμο αλλά και για την περιοχή μας.
Εργάτες, επαγγελματίες, αγρότες , νεολαία , δέχονται μια συντονισμένη επίθεση στο εισόδημα τους , στα δικαιώματά τους.
Βιώνουμε μια αντιλαϊκή πολιτική που στην κυριολεξία ξεκληρίζει τους χιλιάδες αγρότες ,κλείνει τα καταστήματα το ένα μετά το άλλο, ρίχνει στην απόγνωση τους εργαζόμενους  και στην νέα γενιά  της στερεί το δικαίωμα να ελπίζει να κάνει όνειρα, να έχει κάποια προοπτική.
Βιώνουμε την κρίση του συστήματος . Δυστυχώς οι υπεύθυνοι της κρίσης – οικονομικοί  όμιλοι , τραπεζίτες , εφοπλιστές – όχι μόνο δεν λογοδοτούν, αντίθετα αποκομίζουν ακόμα περισσότερα κέρδη , παροχές δικαιώματα και ασυδοσία . Αντίθετα , τα υποζύγια του συστήματος – αγρότες , εργάτες , βιοτέχνες , μικρέμποροι – καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης για την οποία άλλοι ευθύνονται.
Τα μνημόνια , η αντιλαϊκή , καταστροφική για το λαό πολιτική της Ε.Ε. , της συγκυβέρνησης , της πλουτοκρατίας , επιδεινώνει  δραματικά το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ανθρώπων. Μόνο ο οργανωμένος αγώνας των λαϊκών δυνάμεων μπορεί να βάλει φρένο σ΄αυτήν την πολιτική.
ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ
Η αποψινή προεκλογική συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στέλνει ελπιδοφόρο αγωνιστικό μήνυμα σ΄όλη την περιοχή μας.
Είμαστε βέβαιοι ότι στην κάλπη στις 18 Μαΐου θα αναδείξουμε την Λ.Σ. σαν μια ισχυρή δύναμη με προοπτική για το λαό.
Δηλώνουμε απ΄αυτό το βήμα ότι θα είμαστε μια αγωνιστική δύναμη που με αποφασιστικότητα, θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα οράματα της νέας γενιάς , του αγρότη , του εργάτη , του επαγγελματία , του βιοτέχνη. Η Λαϊκή Συσπείρωση μ΄όλες τις δυνάμεις της θα αντιπαλέψει το ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Θα αντισταθεί στον αφανισμό των μικρεμπόρων , επαγγελματιών , βιοτεχνών. Θα αγωνιστεί στο πλευρό του εργάτη και του νέου για δικαιώματα , για προοπτική.
Θα αντισταθούμε σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης , της κεντρικής εξουσίας. Θα σταθούμε στο πλευρό του λαού για δωρεάν υγεία , για δωρεάν παιδεία , για περίθαλψη σ΄ όλο τον λαό, θα είμαστε σταθερά στο πλευρό των απόμαχων της δουλειάς .
ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ
Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των εκλογών. Το βλέπουμε στα πρόσωπα και στις καρδιές των ανθρώπων της περιοχής μας, το βιώνουμε στις καθημερινές επισκέψεις σ΄όλα τα χωριά της περιοχής μας.
Όμως χρειάζεται προσοχή :
¨       Κανένας εφησυχασμός !
¨       Καμία επανάπαυση !
¨       Ούτε ένα λεπτό χαμένο !
Το ψηφοδέλτιο να φτάσει σε κάθε σπίτι , σ΄όλους τους πολίτες . Η διακήρυξή μας , το συμβόλαιό μας , να γίνει όπλο στα χέρια όλων των πολιτών
Αγαπητοί φίλοι
Είμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές του «Καλλικράτη» κι όμως ο λαός που καλείται να ψηφίσει δεν γνωρίζει βασικά πράγματα! Κάποια μισόλογα , μερικές γρήγορες αναφορές , όμως η ουσία  κρύβεται . Για ποιο λόγο ;
Εμείς θα το πούμε καθαρά ότι με τον «Καλλικράτη» που απαγοήτευσε και τους πιο  ένθερμους υποστηρικτές του επιδίωξαν και επιδιώκουν:
1.      Να αφαιρέσουν και τις τελευταίες δυνατότητες που έμειναν στον διεκδικητικό χαρακτήρα των Δήμων. Θέλουν την Τ.Α. αναπόσπαστο τμήμα του κρατικού μηχανισμού, μέσα από το οποίο θα διοχετεύουν απαρέγκλιτα οι κυβερνήσεις τις αντιλαϊκές πολιτικές που θα αποφασίζουν. Με δύο λόγια δεν  έχουμε «αυτοδιοίκηση» αλλά «τοπική κρατική διοίκηση» 
2.      Να διευκολύνουν από εδώ και στο εξής τις κυβερνήσεις ώστε να μεταφέρουν τις ευθύνες τους και ότι έχει σχέση με την ικανοποίηση κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών, στους Δήμους και στα περιφερειακά όργανα . Για να μην υπάρχουν ισχυρά διεκδικητικά κινήματα για την υγεία , την παιδεία , την πρόνοια , το περιβάλλον , να περιορίζονται οι διεκδικήσεις μόνο σε τοπικό επίπεδο.
3.      Να χρησιμοποιηθεί η επαφή που έχουν οι Δήμοι με το Λαό , προκειμένου να διαμορφώνουν στους δημότες τη λογική και τη συνείδηση ότι για να έχει κάποιος υπηρεσίες πρέπει να ξαναπληρώσει φόρους έξω και πέρα από αυτούς που δίνει  ήδη στο κεντρικό κράτος.
4.      Να οργανωθούν οι  λίγοι Δήμοι σε βάση επιχειρηματική , με δείκτες ανταποδοτικότητας και επιχειρηματικότητας , να εκχωρήσουν σε ιδιώτες ολόκληρους τομείς των δραστηριοτήτων τους , να χαθεί κάθε δημόσιος και δημοτικός χαρακτήρας που έχουν μέχρι και σήμερα .Να χαθεί η έννοια του κοινωνικού αγαθού .
5.      Να μπορούν τώρα όλοι οι  Δήμοι να έχουν αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα για να αναπτύσσουν συνεργασίες με μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους , οι οποίες συνεργασίες κατά τα πρότυπα του κεντρικού κράτους να επιτρέπουν στους ομίλους αυτούς να κατασκευάζουν έργα με συμβάσεις παραχώρησης με ΣΔΙΤ. ΄Ετσι ο λαός ,έργα και υπηρεσίες, θα τα χρυσοπληρώνει μια ως φορολογούμενος και μια ως χρήστης , ενώ κάποιοι θα θησαυρίζουν. Αυτό γίνεται με τους περίφημους δρόμους και τα διόδια που θα αναφέρουμε πιο κάτω .
6.      Στο όνομα της κρίσης σαρώνουν όλα τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των  εργαζομένων σε ιδιωτικό τομέα, δημόσιο και δήμους . Η πρόσφατη ιστορία καταγράφει ότι οι δήμοι και οι νομαρχίες υπήρξαν στυλοβάτες των ελαστικών σχέσεων εργασίας (τοπικά σύμφωνα απασχόλησης , μερική απασχόληση , stage , οι εργαζόμενοι με τα μπλοκάκια κλπ). Τώρα αυτά θέλουν να τα κάνουν καθεστώς , να γίνει κανόνας η πρόσληψη συμβασιούχων παντού και όχι μόνιμου προσωπικού . Δεν θέλουν τους εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να μπορούν να τους εκβιάζουν ανά πάσα στιγμή .
Ποιοι όμως προώθησαν και υπηρετούν  τον «Καλλικράτη» ; ποιοι ισχυρίζονται ότι ο    «Καλλικράτης» είναι η προοπτική ; Θα το πούμε καθαρά :
ü  Είναι εκείνες οι δυνάμεις που μας έλεγαν ότι οι αγρότες θα γίνουν επαγγελματίες και θα «τρώνε με χρυσά κουτάλια» , ότι τα προϊόντα μας θα έχουν σίγουρη αγορά στην Ευρώπη .
ü Είναι εκείνες οι δυνάμεις που υπόσχονται τον Αχελώο εδώ και πολλές δεκαετίες , αλλά καθυστερούν το έργο για να ξεκληριστούν οι αγρότες , είναι οι δυνάμεις που ισχυρίζονται ξεδιάντροπα ότι αν πάει νερό του Αχελώου στον κάμπο θα καταστραφεί το περιβάλλον .
ü Είναι εκείνες οι δυνάμεις που στα κεντρικά όργανα της ΚΕΔΕ υιοθέτησαν το σχέδιο «Καλλικράτης» , εναρμονιζόμενοι πλήρως με τις οδηγίες της Ε.Ε.
ü Είναι οι ίδιες οι δυνάμεις που υπόσχονταν πριν από τον «Καλλικράτη»  ότι ο «Καποδίστριας» θα δώσει λύση στα προβλήματά μας.
Τελικά διαπιστώνουμε ότι όλες αυτές οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι καταστράφηκαν , χωριά ερήμωσαν, ενώ οι μικρέμποροι οδηγούνται στον αφανισμό .
Ο λαός της περιοχής μας , πρέπει να δώσει την απάντησή τους σ΄αυτή την καταστροφική πολιτική και μόνο η ψήφος στην Λ.Σ. αποτελεί καταδίκη αυτής της πολιτικής .
Φίλοι αγρότες
Ποιοι διεκδικούν την ψήφο μας σ΄αυτές τις εκλογές ;  Εμείς που είμαστε στα μπλόκα έχουμε πρόσθετες εμπειρίες . Γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα .
Ø  Θυμόμαστε τις προτροπές και τις απειλές των κυβερνητικών παραγόντων να μην παρεμποδίζουμε την διέλευση γιατί «πλήττεται» η εθνική οικονομία και «διαταράσσεται» η κοινωνική ζωή της χώρας .
Ø  Θυμόμαστε την αποστολή των ΜΑΤ που με την βία  εγκλώβιζαν τα Τρακτέρ στους παράδρομους της ΠΑΘΕ.
Ø  Θυμόμαστε όμως και τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης που έρχονταν στα μπλόκα αλλά  στις δηλώσεις τους προωθούσαν τα αιτήματα του πολιτικού τους χώρου και όχι των αγωνιζόμενων αγροτών . Ευθυγραμμίζονταν πλήρως με την πολιτική της Ε.Ε. όπως και οι  σημερινοί υποψήφιοι των δύο άλλων συνδυασμών ήταν απόντες από τους αγώνες και τα αιτήματα των αγροτών και οφείλουμε να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση την Κυριακή ώστε ο κάθε κατεργάτης να πάει στον πάγκο του . 
ΣΥΝΔΗΜΟΤΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ
Στην περιοχή μας ο αγροτικός τομέας είναι η κινητήρια δύναμη. Εδώ και χρόνια η αγροτιά οδηγείται στην καταστροφή με οδυνηρές συνέπειες για τους αγρότες αλλά και για τα άλλα στρώματα. Οι αγρότες δέχονται καθημερινά ισχυρά χτυπήματα και τώρα με την οικονομική κρίση οι συνέπειες είναι πιο οδυνηρές :Με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ , την ψήφιση νόμων για το ποιο γρήγορο ξεκλήρισμα της αγροτιάς , όπως αυτό του μητρώου αγροτών , του κυβερνητικού αγροτικού συνδικαλισμού καθώς και με την αλλαγή χρήσης γης , της υψηλής παραγωγικότητας για φωτοβολταϊκά , αγροτουρισμό ,  η κατάσταση έγινε χειρότερη.
Αυτή την αντιαγροτική πολιτική την στηρίζουν οι υποψήφιοι που αυτοαποκαλούνται «ανεξάρτητοι» , ενώ υποστηρίζουν τις πολιτικές της συγκυβέρνησης και των μνημονίων , οφείλουν ωστόσο να δώσουν απαντήσεις στα καυτά προβλήματα της αγροτιάς όπως :
Για το διαχωρισμό των αγροτών σε «κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», που στοχεύει να ξεκάνει τους μικρούς αγρότες που , για να ζήσουν , κάνουν και μερικά μεροκάματα σε άλλες δουλειές και τον οποίο  διαχωρισμό τον βαφτίσανε σε ενεργό ή μη ενεργό αγρότη.
* Το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης στη Λάρισα και τις αυταπάτες για  βιοαιθανόλη και άλλα παρόμοια , που έσπερναν και πόσοι εξαπατηθήκαμε από την καλλιέργεια  της αγριοαγκινάρας.                                                       
* Τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας στο όνομα αύξησης της επιδότησης , και την κοπή των επιδοτήσεων κατά 50% με την νέα ΚΑΠ από το 2015.   Με την ευκαιρία , ν'αναφερθώ στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν , φέτος , οι βαμβακοπαραγωγοί, λόγω των τεράστιων ζημιών που-έχουν  προκαλέσει  οι συνεχείς βροχοπτώσεις. Η συγκυβέρνηση αρνείται τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Ένας ακόμα λόγος για τον αγροτικό κόσμο να τους καταψηφίσει.
* Την επί 40 χρόνια κοροϊδία με την εκτροπή του Αχελώου.
*Την καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων για πακτωλό χρημάτων από την ΕΕ , δια μέσου διάφορων προγραμμάτων, ( προγράμματα νέων αγροτών - νιτρορύπανση - ορθή γεωργική καλλιέργεια - βιοκαλλιέργειες - φωτοβολταϊκά- γομαράγκαθα,  σαλιγκάρια κ.λ.π.) που δεν ήταν και δεν είναι τίποτα άλλο παρά το «τυρί στη φάκα» για το μαζικό ξεκλήρισμα της αγροτιάς,                                                                       
* Τη συκοφαντία και την υπονόμευση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς .      Θα πρέπει .επιπλέον , όλοι αυτοί να απολογηθούν και για την στήριξη που παρέχουν - με την σιωπή τους- στα νέα βαριά οικονομικά μέτρα της συγκυβέρνησης κατά των αγροτών.
Όπως:  
* Η αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος , κατά 45% επί της προηγούμενης αύξησης το 2012.
* Η αύξηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  στον ΟΓΑ, με την ταυτόχρονη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
* Η αύξηση  των εισφορών στον ΕΛΓΑ.
* Η πώληση της ΑΤΕ και η μη χορήγηση  των ΑΔΑ-  κατάργηση των καλλιεργητικών δανείων
* Το «βαρύ χαράτσι» για τις γεωτρήσεις , που μπορεί να φτάσει μέχρι και 1.500 ευρώ για κάθε αγρότη και την τοποθέτηση υδρόμετρων στις πομόνες , προφανώς για να χρεώνουν και το νερό για το πότισμα.
* Η παρακράτηση 1% από την ενιαία ενίσχυση για την πληρωμή των «αγροτικών συμβούλων».
* Η ηλεκτρονική σήμανση στα ζώα , που κοστίζει πάνω από 5 ευρώ για το καθένα. Απειλή στο κεφάλι μας επικρέμεται και το ενδεχόμενο , που δεν έχει αποκλειστεί , να γίνει μεταφορά αγροτικών μέσων και εφοδίων από τον φορολογικό συντελεστή 11% στον φορολογικό συντελεστή 23% , που θα δώσει τη «χαριστική βολή» στους μικρομεσαίους αγρότες , καθώς θα διογκώσει κι άλλο το, ήδη, υπέρογκο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το πλαίσιο πάλης της ΠΑΣΥ.
Κάνουμε κριτική στη σημερινή Δημοτική Αρχή διότι τους προϋπολογισμούς τους συνέτασσε  κομμένους και ραμμένους σε μνημονιακά πλαίσια και κατευθύνσεις .
Επειδή πάντα υπήρχε η απειλή της ένταξης του Δήμου σε παρατηρητήριο τόσο η πλειοψηφία όσο και η μείζονα μειοψηφία ψήφιζαν αναμορφώσεις σε κάθε σχεδόν , δημοτικό συμβούλιο . Εδώ αναφέρουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Δ.Ε.Η.  Από 175.000 Ευρώ που χρωστάει ο Δήμος για κάθε μηνιαία δόση , ο προϋπολογισμός του είναι  μόνο 40.000 Ευρώ .
Ο Δήμος μας κατάντησε μόνιμος θαμώνας δικαστηρίων για οφειλές προς εργολάβους , προμηθευτές και εργαζομένους από τις παράτυπες ενέργειες της σημερινής δημοτικής Αρχής .
Κάνουμε  κριτική στην σημερινή δημοτική αρχή διότι τους δύο οργανισμούς ΔΗΚΕΠΑ και ΔΟΠΑΠΑΠ θα έπρεπε να τους ενσωματώσει στο Δήμο αλλά δεν έχουν την πολιτική βούληση για ευνόητους λόγους. Υπάρχουν βλέπετε οι μισθωτές θέσεις των προέδρων . Ειδικά η ΔΗΚΕΠΑ δεν έχει αντικείμενο .
Η ΔΕΥΑΠ  θα μπορούσε να είναι ενσωματωμένη και αυτή στο  Δήμο . Η προώθηση να ενταχθεί η ύδρευση  στα χωριά σε ενιαίο τιμολόγιο θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί το τέλος ύδρευσης κατά 80 %.
Προτείναμε ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  κατά την τρέχουσα Δημοτική Περίοδο την ένταξη των παραπάνω υπηρεσιών στο Δήμο αλλά δεν δέχθηκαν και οι δύο παρατάξεις , πλειοψηφία και μείζονα αντιπολίτευση.
Κάνουμε κριτική στη σημερινή Δημοτική Αρχή διότι επέβαλε τέλη νεκροταφείου στις τοπικές κοινότητες . έστω και τα (5) πέντε ευρώ διότι δεν προσφέρει καμία υπηρεσία ο Δήμος στα νεκροταφεία των χωριών . H παράταξή μας ήταν αντίθετη στο τέλος των Νεκροταφείων .
Προτείναμε ψήφισμα για να μην επιβληθούν τα 5 Ευρώ στα Κέντρα Υγείας που αργότερα θα αυξηθούν και η μείζονα αντιπολίτευση το καταψήφισε .
Κάνουμε κριτική στη Δημοτική Αρχή διότι οι εργαζόμενοι στη Βοήθεια στο σπίτι είναι απλήρωτοι αρκετούς μήνες με κίνδυνο να καταργηθεί η υπηρεσία αυτή  και ο Δήμος δείχνει πλήρη αδιαφορία . Καταργήθηκαν  τρεις υπηρεσίες στο Δήμο μας όπως η ΔΟΥ, το Ειρηνοδικείο και το ΙΚΑ και η σημερινή Δημοτική Αρχή όπως και οι σημερινοί υποψήφιοι  αδιαφόρησαν  εναρμονιζόμενοι πλήρως στις επιλογές της κεντρικής διοίκησης.
ΣΥΝΔΗΜΟΤΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ  ΣΑΝ ΛΑΊΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Για την περιοχή μας διεκδικούμε και στοχεύουμε :
1) Στην δημόσιου χαρακτήρα παιδεία, και να μην επιτρέψουμε να κλείσουν άλλα σχολεία και να χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα κα έγκαιρα οι μετακινήσεις  των μαθητών. Επίσης διεκδικούμε και στοχεύουμε στην δημόσια υγεία και  κοινωνική  πρόνοια , για τα παιδιά μας και τον λαό . Θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και υγείας και παράλληλα θα  αγωνιστούμε και θα διεκδικήσουμε την ολοκληρωμένη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Παλαμά , με παράλληλη διεκδίκηση ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Υγείας στο Δήμο Σελλάνων και την καθημερινή λειτουργία των αγροτικών ιατρείων .
2)Στην σύνταξη μελετών για ύδρευση και άρδευση της περιοχής μας από την λίμνη Σμοκόβου και επέκταση του δικτύου στους Δήμους Σελλάνων και Φύλλου με ταυτόχρονη άμεση λήψη μέτρων για την επαρκή υδροδότηση των κοινοτήτων του Δήμου Σελλάνων και στην πλήρη αποπεράτωση των έργων της εκτροπής του Αχελώου για την πλήρη άρδευση της περιοχής μας .
3)Στην αποπεράτωση και άμεση λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού  σ΄όλο τον οικισμό του Παλαμά  , χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του δημότη  για την σύνδεση.
4)Στον πλήρη αγροτικό εξηλεκτρισμό  και στην κατασκευή βασικών υποδομών  , όπως ικανό δίκτυο αγροτικής οδοποιίας και στην σύνταξη μελέτης για την κατασκευή κλειστών αγωγών άρδευσης.
5)Στην ενεργοποίηση και υλοποίηση της μελέτης για την διαπλάτυνση του δρόμου Δέλτα - Παλαμά - όρια Νομού προς Φαρκαδώνα.
6)Στην βελτίωση λειτουργίας των υπαρχόντων Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και όχι στην κατάργησή τους όπως μεθοδεύεται . Την δημιουργία νέων ΚΑΠΗ όπως π.χ. στην Μαραθέα και όπου οι ανάγκες το επιβάλλουν.
7)Στη συνέχιση του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» με πλήρη εξασφάλιση πόρων και με πλήρη εργασιακή εξασφάλιση των εργαζομένων.
8)Στην βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την πολύπλευρη ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
9)Στην διατήρηση και ενίσχυση των πολιτιστικών δρώμενων στην περιοχή μας και στην ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας, κύρια από την νεολαία μας όπως θέατρο , ζωγραφική κ.λ.π.
10)Θα βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τους φορείς του  Δήμου και θα παρέχουμε την πλήρη στήριξή μας στα δίκαια αιτήματα τους , με παράλληλη ενεργοποίηση και σύγκλιση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων για την ανάδειξη και την προώθηση για επίλυση των τοπικών προβλημάτων,
11)Θα αναλάβουμε σημαντικές πρωτοβουλίες και θα προωθήσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και μολύνουν το περιβάλλον στην περιοχή μας όπως υδάτινες πηγές και στους ποταμούς Καλέντζη , Πηνειό και Εννιπέα , αλλά και ταυτόχρονα θα αγωνιστούμε για την διατήρηση του δημοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας , ύδρευσης , άρδευσης και αποχέτευσης χωρίς επί πλέον φορολογίες . Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών.
12)Θα λάβουμε μέτρα για την στήριξη των επαγγελματιών όπως η μη επιβολή τέλους του 0,5% στους καταστηματάρχες αλλά και θα διεκδικήσουμε με τους αγροτικούς συνδικαλιστικούς φορείς την κατάργηση της παρακράτησης από το τσέκ το 8% που ήδη έγινε 13% σε ποσά από 5.000 ευρώ και πάνω .
13)Θα διεκδικήσουμε και θα συμπαραταχθούμε και με άλλους κοινωνικούς φορείς για την κατάργηση των διοδίων στους οδικούς άξονες της χώρας . Να μην μπούν διόδια στην Ε65 μετά την ολοκλήρωσή του.
14)Και τέλος θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να πάρουμε μέτρα ώστε να υπάρχει εύκολη επικοινωνία μεταξύ των δημοτών , των κοινοτήτων και με την έδρα του Δήμου με την λειτουργία ανάλογης συγκοινωνίας .
  Αγαπητοί φίλοι
Έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να δοθεί λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της διατροφής αφού είμαστε σε θέση να παράγουμε φτηνά, υγιεινά και καλής ποιότητας αγροκτηνοτροφικά προϊόντα. Μπορούν τα παιδιά μας να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια στο σχολείο, δεδομένου ότι χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές βρίσκονται στο περιθώριο. Μπορούμε να έχουμε καλύτερη περίθαλψη στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας δεδομένου ότι χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιούνται.
Πιστεύουμε ότι αιτία για την μη προώθηση των ζωτικών αυτών αιτημάτων, είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης και από την σημερινή συγκυβέρνηση όσο και από τις προηγούμενες.
Θεωρούμε ότι στα πλαίσια μιας λαϊκής εξουσίας και με επιστημονικό τρόπο σχεδιασμένης οικονομίας μπορούν να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα μας.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν έρχεται από το πουθενά. Οι ρίζες της είναι στους αγώνες του λαού, στα συλλαλητήρια της αγροτιάς, στις κινητοποιήσεις της νεολαίας και στις διεκδικήσεις της Τ.Α. Εμείς δεν υποκρινόμαστε  στο λαό όπως οι άλλοι υποψήφιοι που δηλώνουν τάχα ανεξάρτητοι  και μετά τις εκλογές   εφαρμόζουν πιστά κυβερνητικές ,   αντιλαϊκές και μνημονιακές πολιτικές. Εμείς το λέμε καθαρά , ότι μας στηρίζει το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας  όπως όλους τους συνδυασμούς  της Λαϊκής Συσπείρωσης στις Δημοτικές  και Περιφερειακές  Εκλογές.
Εμείς πήραμε την σκυτάλη από άξιους αγωνιστές από καταξιωμένους στην κοινωνία παράγοντες. Την σημαία του αγώνα που πήραμε στα χέρια μας θα την κρατήσουμε ψηλά, δεν θα γίνουμε ριψάσπιδες.
Την σημαία αυτή θα την σηκώσουμε πιο ψηλά όσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη που θα μας δώσει ο λαός του Παλαμά.
Καλούμε το λαό όλης της περιοχής να αντισταθεί στους εκβιασμούς, στις πιέσεις , στις κάλπικες υποσχέσεις 
Μόνο η ψήφος στην Λ.Σ. βάζει εμπόδιο σ' αυτήν την πολιτική, καταδικάζει την πολιτική των μνημονίων  απορρίπτει την συνολική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της συγκυβέρνησης και όλων των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου.
Η ψήφος στην Λ.Σ. είναι ανταποδοτική:
Όσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη μας τόσο καλύτερα για το λαό. Είναι η μόνη που μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική.       
Είμαστε αισιόδοξοι. Πιστεύουμε στην σωστή κρίση των δημοτών. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Την Κυριακή όλοι μαζί ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ!

Γειά σας.