Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΜΕ: Χαιρετίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των αγροτών που ξεκίνησαν από χτες εκφράζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καλεί εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες σε κοινή συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ:

<<Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, δεκάδες συνδικάτα και συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουμε την αγωνιστική μας αλληλεγγύη και συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών που ξεκινούν από τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη. Κινητοποιήσεις που έχουν στο στόχαστρό τους την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Στο πλαίσιο των αποφάσεων και νέων μέτρων της ΚΑΠ και της ΕΕ, η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς χειροτερεύει με γοργούς και δραματικούς ρυθμούς. Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα περικόψει επιδοτήσεις, θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίους αγρότες συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή στα χέρια επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών.

Αυξάνει το κόστος παραγωγής, όμως οι τιμές του παραγωγού είναι εξευτελιστικές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα τα αγοράζουν πανάκριβα, αφού έμποροι και βιομήχανοι καταληστεύουν τον ιδρώτα των αγροτών και ταυτόχρονα οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή της παραγωγής τους είναι πολύμηνες.

Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά τους, η κυριαρχία των μονοπωλίων για να μας ξεζουμίζουν και να γεμίζουν τα μπαούλα τους με όλο και περισσότερα κέρδη. Τσακίζουν την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά με το νέο φορολογικό, τα χαράτσια. Τους αγρότες με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ. Χιλιάδες αγρότες παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αφού δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά στον ΟΓΑ. Οδηγούν την αγροτιά ουσιαστικά στην ανεργία και παραδίνουν τη γη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης. Οι εργατοϋπάλληλοι και η μικρομεσαία αγροτιά πρέπει να αναπτύξουμε κοινούς στόχους και αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να πετυχαίνουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Το "όλοι για έναν και ένας για όλους" ισχύει για το εργατικό και για το αγροτικό κίνημα.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά, με την ενεργή συμμετοχή των γυναικών και των νέων χρειάζεται να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους. Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι γυναίκες, η νεολαία, έχουμε καθήκον να ανατρέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα και να παλέψουμε για μια οικονομία που στο στόχαστρό της θα έχει την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, που θα απαλλαγούμε από το ζυγό, την εξουσία των μονοπωλίων και της ΕΕ».

Στον αέρα η μισθοδοσία των εργαζομένων στους δήμους

Στον αέρα είναι η μισθοδοσία και το δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων στους δήμους, καθώς δεν τους έχουν ακόμα καταβληθεί τα συμφωνηθέντα. Συγκεκριμένα οι δήμοι ανέμεναν την Παρασκευή να λάβουν την πρώτη δόση της ΣΑΤΑ, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ και την τρίτη δόση των παρακρατηθέντων πόρων, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Τα χρήματα δεν είχαν καταβληθεί, όπως ενημερώνει με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνης.

Επιβεβαιώνεται, εκ νέου, ότι αυτά που υπόσχεται κάθε φορά στους δήμους η κυβέρνηση, δεν αρκούν για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού και των λειτουργικών δαπανών των δήμων. Αναδεικνύεται και πάλι η υποχωρητικότητα, αν όχι συνέργεια της ΚΕΔΕ, σε μια πολιτική που καταδικάζει τους εργαζόμενους στην ανέχεια και την αβεβαιότητα. Το κύριο μέλημά της, να συμβάλει στην πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης, κρατώντας τους δήμους σε ένα επίπεδο στοιχειώδους λειτουργίας, όπως αποκαλύφθηκε ως στόχος της ΚΕΔΕ στο πρόσφατο συνέδριό της, όχι μόνο δεν κατοχυρώνει τους εργαζόμενους αλλά συμβάλλει στην επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου γενικότερα.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Πάρα πολύ μεγάλη συγκέντρωση αγροτών με τρακτέρ στην Καρδίτσα

Πάρα πολύ μεγάλη η συμμετοχή αγροτών με τα τρακτέρ τους στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Χαρακτηριστικό είναι ότι είχε γεμίσει η κεντρική πλατεία, αλλά και οι γύρω δρόμοι από αγρότες από όλο το νομό, ακόμη και από ορεινά χωριά.

«Σήμερα κάναμε την αρχή νέων αγώνων, που συμπίπτει με την αρχή νέας επίθεσης σε βάρος μας με το τρίτο μνημόνιο και την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ», τόνισε στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και στέλεχος της ΠΑΣΥ.

«Η επιθετικότητα κυβέρνησης – ΕΕ στόχο έχει να συντρίψει τους μικρομεσαίους αγρότες. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο για μας από δω και πέρα. Έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας, τα παιδιά και τις οικογένειές μας να συνεχίσουμε τον οργανωμένο αγώνα μας πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Μετά τις γιορτές, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, τον οποίο θα προετοιμάσουμε με περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά του νομού» επισήμανε ο Βαγγέλης Μπούτας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά και αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, της Γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, της ΕΛΜΕ, αλλά και δήμαρχοι.

902.gr

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Για τα ψηφίσματα της ΚΕΔΕ

Προσπάθεια να διαφοροποιηθούν από την τελική πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διά του προέδρου της, Κ. Ασκούνη (ΠΑΣΟΚ), στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριό της, κατέβαλαν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων που πρόσκειται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ. Τα δύο ψηφίσματα αφήνουν ουσιαστικά στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική που γεννά τα προβλήματα, ανάμεσα σε άλλα και αυτά στους δήμους, όπως το οικονομικό τους αδιέξοδο, η διαθεσιμότητα, οι απολύσεις και η επιτροπεία στην οικονομική τους λειτουργία που επιβάλλει το Μεσοπρόθεσμο. Οι διαφοροποιήσεις των δύο ψηφισμάτων αφορούσαν απλά στην ημερομηνία διεξαγωγής του νέου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Η ...σοβαρή αυτή διαφωνία, συμπληρώθηκε από την πρόταση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, στις 12 Δεκέμβρη να κλείσουν οι δήμοι. Την ημερομηνία αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει πανελλαδική συγκέντρωση αιρετών.

Κατά τα άλλα, αμφότερα τα ψηφίσματα εξέφρασαν την διαφωνία τους στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, στη συκοφάντηση του θεσμού της Τοπικής Διοίκησης και ζητούν να καταβληθούν μέχρι τέλος του χρόνου, η δόση της κρατικής χρηματοδότησης και τα 300 εκατ. ευρώ από πόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, χρήματα τα οποία επίσης δεν εγγυώνται την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού και των λειτουργικών δαπανών των δήμων. Απλά, «λειτουργούμε» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Ασκούνης. Ζήτησαν δε βελτίωση του «Καλλικράτη», που αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, καθώς ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση έργων και υπηρεσιών σε όφελος της επιχειρηματικής δράσης των μονοπωλιακών ομίλων.

Στον αντίποδα, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αφού εξέφρασαν τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις, ξεκαθάρισαν την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Τονίζουν χαρακτηριστικά στο ψήφισμά τους: «Η εμπειρία δείχνει τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ότι τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, οι κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές, δε συμβιβάζονται με κανένα μείγμα καπιταλιστικής διαχείρισης, γιατί παντού και πάντα υπηρετούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων και την ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος τους. Αρα, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είναι ανάγκη να αμφισβητηθεί στην πράξη. Με τους εργαζόμενους να παλέψουμε μαζί σε κοινή - συντονισμένη πάλη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στην ταξική γραμμή ρήξης και ανατροπής για την κατάργηση των "Μνημονίων Διαρκείας" και τη διεκδίκηση της Λαϊκής Εξουσίας».

Χ.Δ.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Παλαμάς Καρδίτσας: Μαζική σύσκεψη για την οργάνωση του συλλαλητηρίου των αγροτών

Με μαζική συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων από δεκάδες χωριά της Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας. Η σύσκεψη είχε στόχο την καλύτερη οργάνωση της  καθόδου των αγροτών με τα αγροτικά μηχανήματα στο συλλαλητήριο που θα γίνει τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας στις 11 π.μ.

Η διάθεση για αγώνα ήταν φανερή και διαπιστωνόταν όχι μόνο από τις τοποθετήσεις των αγροτών που ήρθαν στη σύσκεψη, την εκπροσώπηση μεγάλου αριθμού χωριών, αλλά και από το σημαντικό αριθμό τρακτέρ που είναι ήδη στις πλατείες των χωριών.

Από τις τοποθετήσεις του  Β.  Μπούτα, πρόεδρου της ΕΟΑΣΚ (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας) και του Κ. Τζέλλα, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά,  διαπιστώθηκε η αγανάκτηση των αγροτών για την άσχημη κατάσταση που βρίσκονται και η διάθεση για αγώνα για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές  που τους οδήγησαν εκεί.

Συζητήθηκαν ακόμα τα μέτρα που θα παρθούν για να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο της Δευτέρας. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής που θα «οργώσει» τα χωριά, με σκοπό την ενημέρωση των αγροτών και το κάλεσμά τους σε αγώνα σαν μοναδικό τρόπο διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση που με ιδιαίτερη αγριότητα  τους ξεκληρίζει.

Ποια επιστροφή στην ύπαιθρο;..

Σχέδιο δράσης για την «ενίσχυση» της επιστροφής από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο και την αγροτική παραγωγή ετοιμάζεται να ξεφουρνίσει η τρικομματική κυβέρνηση, σε μια εμφανώς επικοινωνιακή προσπάθεια να φτιασιδώσει την ολέθρια πολιτική των μνημονίων, που έχει οδηγήσει στη φτώχεια και την ανεργία εκατομμύρια Ελληνες.

***

Το τελευταίο διάστημα, επιχειρείται να δημιουργηθεί επικοινωνιακό κλίμα περί επιστροφής στη γεωργία σε μια εποχή που και οι αγρότες ξεκληρίζονται και τα λαϊκά στρώματα των πόλεων επίσης «ξεκληρίζονται», εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής που ακολουθείται. Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος δήλωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας - Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων καθώς και Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συνεργάζονται για να συνταχθεί σχέδιο δράσης για την επιστροφή στην ύπαιθρο και τη γεωργία και το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα.

Ο,τι και να διαλαλούν οι κυβερνώντες, είναι απόλυτα βέβαιο ότι με την ακολουθούμενη πολιτική, την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και των μονοπωλίων δεν πρόκειται να δοθεί λύση στην ανεργία και προοπτική αγροτικής ανάπτυξης σε όφελος των μικρών παραγωγών. Η πολιτική της ΕΕ και η ΚΑΠ, η πολιτική του κεφαλαίου διεθνώς, όχι μόνο δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον να στηρίξει τους αγρότες, ή να επιτρέψει την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τα συμφέροντα των λαϊκών μαζών, αλλά προωθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς τη συνολική καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής και των παραγωγικών σχέσεων που θα υπάρχουν σε αυτή. Οι αγρότες, μέχρι να έρθει η στιγμή της οριστικής τους έξωσης από τα χωράφια, θα στενάζουν κάτω από τα εμπόδια που προκαλεί η κυριαρχία του κεφαλαίου, με τις τιμές παραγωγού να κατρακυλούν, το κόστος παραγωγής να αυξάνεται συνεχώς και την παραγωγή να μένει απούλητη.

Στη χώρα μας, πράγματι, υπάρχουν ακαλλιέργητα, περίπου 3 εκατ. στρέμματα. Και μένουν ακαλλιέργητα, επειδή όλοι οι παράγοντες που συνδέονται με την παραγωγή, το κόστος της, τις προοπτικές διάθεσής της κ.ο.κ. συνθέτουν ένα απαγορευτικό πλαίσιο για την αξιοποίησή τους. Με απλά λόγια, δε συμφέρει τους αγρότες να τα καλλιεργήσουν, επειδή δεν βγάζουν το αναγκαίο για να επιβιώσουν εισόδημα!

***

Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί οι κυβερνώντες να εμφανίζουν την επιστροφή στην αγροκαλλιέργεια σαν αντίδοτο στην ανεργία που προκαλεί η κρίση στις πόλεις, όμως και το χωριό μαστίζεται από την ίδια ακριβώς οικονομική κρίση, τόσο, που καμιά προοπτική δεν ανοίγεται ακόμα και για εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά και τη γεωργία. Γιατί πέρα από τα λόγια τα παχιά, για να μπορέσουν οι «απόκληροι» της πόλης να στήσουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα τους εξασφαλίζουν το μεροκάματο της επιβίωσης, χρειάζονται πρώτα και κύρια κεφάλαιο, αλλά κι αυτό δε φτάνει. Για να υπάρξει μέλλον απαιτούνται εκτός των άλλων εγγυημένες τιμές παραγωγού, σταθερές τιμές εφοδίων, λιπασμάτων και καλλιεργητικών μέσων. Χρειάζεται προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές, απαιτείται εντελώς διαφορετικό σύστημα συγκέντρωσης της παραγωγής. Με δυο λόγια, χρειάζεται η εφαρμογή μιας... άλλης πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα είναι ριζικά διαφορετική, θα πηγαίνει κόντρα στη σημερινή. Δεν θα αμφισβητεί απλά, αλλά θα επιδιώκει την ανατροπή της.

***

Στο σημερινό αντιδραστικό και ιστορικά ξεπερασμένο σύστημα, οι εργαζόμενοι, οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου, οι νέοι και οι γυναίκες δεν έχουν καμιά προοπτική σωτηρίας, αφού η πολιτική ικανοποίησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, προϋποθέτει την οικονομική τους εξόντωση και την κοινωνική τους περιθωριοποίηση.

Κ. Δ.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Κατέθεσε πλαίσιο με βάση τις λαϊκές ανάγκες

Σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι δήμοι, διαμαρτυρόμενοι για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, τη διαθεσιμότητα στους εργαζόμενους, την απαγόρευση προσλήψεων και τον ασφυκτικό έλεγχο της λειτουργίας τους που επιβάλει το Παρατηρητήριο, συνέπειες της πολιτικής που βέβαια και οι ίδιοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία στήριξαν και στηρίζουν. Κάτω από την πίεση των εργαζομένων, αλλά και της κοινωνίας που υφίσταται παραπέρα εξαθλίωση από τη διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών, το έκτακτο Συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που συγκλήθηκε χτες αποφάσισε στις 12 Δεκέμβρη να διοργανωθεί πανελλαδική κινητοποίηση και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στις 19 Δεκέμβρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις κοινωνικές δομές στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα διοργανωθεί νέο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Η ημερομηνία της διεξαγωγής του συνεδρίου ήταν και η βασική διαφοροποίηση έτερου ψηφίσματος που κατέθεσε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και συνυπέγραψαν εκπρόσωποι ενώσεων δήμων της χώρας.

Την απόφαση για κινητοποιήσεις στήριξαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», διαφωνώντας στο πολιτικό πλαίσιο του ψηφίσματος. Στο ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση και τους συμμάχους της στην ΕΕ για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης με «Μνημόνια Διαρκείας» που οδηγεί τα πλατιά λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση, υποτάσσοντας τα πάντα στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Καταθέτει σειρά προτάσεων που απαντούν στις άμεσες ασφυκτικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, όπως: Να μη σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι των εργαζομένων προς διαθεσιμότητα. Να μην υπογραφούν διαπιστωτικές πράξεις. Να καταργηθεί η διάταξη για την απαγόρευση των προσλήψεων. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Να καταργηθεί η θεσμοθέτηση της οικονομικής αυτοτέλειας. Να μην επιβληθούν νέα χαράτσια και τέλη. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή για κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές. Απορρίπτουμε κάθε ιδιωτικοποίηση - εκποίηση κρατικής δημοτικής περιουσίας. Οι προϋπολογισμοί των δήμων του 2013 να δείξουν έμπρακτα την αντίθεση των αιρετών στο Μεσοπρόθεσμο και να απαιτήσουν πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

«Εξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Στο μεταξύ, απάντηση στο πώς θα λειτουργήσουν οι δήμοι, χωρίς χρήματα, έδωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης. Μιλώντας στο συνέδριο κάλεσε τους δημάρχους να υιοθετήσουν «έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία», δηλαδή να ξεπουλήσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο την ακίνητη περιουσία των δήμων, έως και τις σχολικές μονάδες, τα απορρίμματα, τα φωτοβολταϊκά... Αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στους δημάρχους, επειδή αποπλήρωσαν χρέη τους προς τις αγορές, συμβάλλοντας έτσι στους δημοσιονομικούς στόχους, τους ενημέρωσε ότι η «ωφέλεια», ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, από την παραπέρα εξαθλίωση του λαού, με τις περικοπές στους μισθούς και την κατάργηση των δώρων, θα επιστρέψει στους δήμους για να κάνουν αναπτυξιακό έργο!

Οι αιρετοί στο τελικό ψήφισμα της ΚΕΔΕ επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους στη διαθεσιμότητα και δηλώνουν ότι δεν θα υπογράψουν καμία διαπιστωτική πράξη.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τι μοντέλο Τοπικής Διοίκησης θέλουν

Οι εργασίες του έκτακτου Συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που διεξήχθη προχτές, επιβεβαίωσαν, ανάμεσα σε άλλα, τις σχεδιαζόμενες εδώ και καιρό προθέσεις τόσο της σημερινής όσο και προηγούμενων κυβερνήσεων σχετικά με το πώς θα λειτουργούν οι δήμοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδης, στην τοποθέτησή του αφού ξεκαθάρισε ότι λεφτά δεν υπάρχουν, τους παρότρυνε σε «έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία», καλώντας τους συγκεκριμένα να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους, έως και τις σχολικές μονάδες, τα απορρίμματα, τα φωτοβολταϊκά, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακας. «Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε έξυπνους τρόπους που θα δώσουν τα εργαλεία της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας», είπε χαρακτηριστικά. Με δεδομένη την τραγική οικονομική κατάσταση των δήμων, οι οποίοι έχουν υποστεί τουλάχιστον 60% μείωση στα έσοδά τους, αντιλαμβάνεται κανείς πως η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για κερδοσκοπία πάνω σε βασικές κοινωνικές υποδομές που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων, κλπ., όπως επίσης και σε βασικές υπηρεσίες, π.χ. καθαριότητα, πράσινο...

Οι προτάσεις του υπουργού δεν απέχουν πολύ από θέσεις δημάρχων, στελεχών και μελών της ΚΕΔΕ, η οποία σε πολλές περιπτώσεις - αλλά και πρόσφατα διά του προέδρου της, Κ. Ασκούνη, - έχει υπογραμμίσει την ανάγκη εξεύρεσης... εναλλακτικών τρόπων λειτουργίας των δήμων, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης. Προς επιβεβαίωση, ο Ευρ. Στυλιανίδης έδωσε χτες συγχαρητήρια στους δημάρχους, επειδή αποπλήρωσαν χρέη τους προς τις αγορές, συμβάλλοντας έτσι στους δημοσιονομικούς στόχους. Κάτι, για το οποίο επαίρεται και η ίδια η ΚΕΔΕ, όταν τονίζει, με... παράπονο, πως αν ανάλογες με αυτές στην Τοπική Διοίκηση περικοπές, είχαμε και σε άλλους φορείς του Δημοσίου, η χώρα θα είχε πλεόνασμα.

Προκλητικός ήταν ο Ευρ. Στυλιανίδης, όταν, ως αντιστάθμισμα στις συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων, σημείωσε την κυβερνητική πρόθεση να αποδοθεί σε αυτούς για αναπτυξιακά προγράμματα, η «ωφέλεια» που θα έχει το κράτος, ύψους 70 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των μισθών και την κατάργηση των συντάξεων. Ο ίδιος, απαντώντας στις αντιδράσεις εντός του Συνεδρίου για το Οικονομικό Παρατηρητήριο (σ.σ. το οποίο ελέγχει πλήρως την οικονομική λειτουργία των δήμων και επιβάλει φόρους στο λαό όταν οι προϋπολογισμοί τους ξεφεύγουν) ανέφερε ότι αν δεν σχηματιζόταν, θα μειωνόταν, κατ' απαίτηση της τρόικας επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση προς τους δήμους για το 2013...

Είναι προφανές πως οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και πως η διέξοδος δεν βρίσκεται σε μερεμέτια του τύπου «να πάρουμε λίγα χρήματα σήμερα για να κρατηθούμε οι δήμοι» - όπως ειπώθηκε στο Συνέδριο, αλλά στη ρήξη και διεκδίκηση με στόχο άμεσα να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Καταγγέλλουμε τη συγκυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και τους συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης με «Μνημόνια Διαρκείας» που οδηγεί τα πλατιά λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση, υποτάσσοντας τα πάντα στη εξυπηρέτηση των στρατηγικών επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων, για την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης για την άμεση εφαρμογή ακόμα πιο επαχθών μέτρων που θα υλοποιούνται με “ρήτρες αυτόματης διόρθωσης” κάθε φορά που θα υπάρχει απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, αποσκοπεί στην ενίσχυση του νομικού της οπλοστασίου για την απρόσκοπτη εφαρμογή του πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα του "Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής".

Με την πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου στους ΟΤΑ που θα αποκλίνουν από τους στόχους του προϋπολογισμού, τους επιβάλλεται υποχρεωτικό ψευδεπίγραφο πρόγραμμα «εξυγίανσης» που το πραγματικό του περιεχόμενο είναι: παραπέρα μείωση των Κρατικών πόρων για υπηρεσίες και έργα που έχει ανάγκη ο λαός, απολύσεις εργαζομένων, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ανταποδοτικότητα και μάλιστα πανάκριβη για το λαό, ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα στο κεφάλαιο υπηρεσιών και έργων και της περιουσίας των Δήμων.

Το Μεσοπρόθεσμο (ΜΠΔΣ) μεταξύ άλλων αναφέρει:

* Αναστολή προσλήψεων. Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται απαγόρευση προσλήψεων ΥΕ και ΔΕ σε όλους τους ΟΤΑ την περίοδο 2013 – 2016.

* Μείωση προσωπικού μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων. Άρα υποβάθμιση έως και κατάργηση παρεχόμενων υπηρεσιών.

* Αύξηση των τελών που επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια.

* Δραστική αύξηση, σε τοπικό επίπεδο, των κεντρικών κρατικών φόρων μέσα από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

* Απαγόρευση κάθε έργου από τους ΟΤΑ και περιορισμό των δαπανών τους στις απολύτως «ανελαστικές» λειτουργικές ανάγκες….

* Δημιουργείται Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας στο Υπουργείο Εσωτερικών που θα ελέγχει την «ορθή εφαρμογή» του προϋπολογισμού με βάση «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης» που περιλαμβάνει το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και τον ετήσιο προϋπολογισμό του κάθε ΟΤΑ των νομικών του προσώπων.

* Στην περίπτωση που το Παρατηρητήριο διαπιστώσει απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, παρέχει στο Δήμο υποχρεωτικές, ως προς την εφαρμογή τους, οδηγίες για τη διόρθωση της απόκλισης.

* Αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το Δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την «οικονομική εξυγίανσή» του. Ομοίως, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%!

Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελούν επιτάχυνση των μέτρων σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης που προβλέπονταν από τον ίδιο το νόμο – «Καλλικράτης» και εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αντιδραστικές αλλαγές στη διοικητική δομή του Κράτους είχαν σχεδιαστεί και εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες, τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί βασικό κρατικό εργαλείο στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Δηλαδή έχει αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τις απολύσεις των εργαζομένων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος της εργατικής λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών.

Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται και εξειδικεύεται σε βάρος του λαού από την συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών – στελεχών των κομμάτων του ευρωμονοδρόμου και διευκολύνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη λήψη νέων πιο βάρβαρων μέτρων φορολογικής επιδρομής, ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, έργων και υποδομών. Π.χ: διαχείριση απορριμμάτων, υδάτινων πόρων, ΑΠΕ - ενεργειακά ζητήματα, εκπαίδευση, υγεία-πρόνοια, τουρισμός, άθληση, πολιτισμός, κλπ.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε:

1.  Να μην σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι εργαζόμενων. Να μη γίνει καμία κατάργηση οργανικών θέσεων.  Η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και η κατάργηση των οργανικών θέσεων οδηγεί σε απολύσεις.  Δε δεχόμαστε τη σύνδεση του Πειθαρχικού Δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων με την πολιτική και συνδικαλιστική τους δράση. Για όποιον υπάλληλο υπάρχουν κατηγορίες κατάχρησης κλπ. υπάρχουν πειθαρχικά, υπάρχουν δικαστήρια, όπου κρίνεται η ενοχή ή η αθωότητά τους.

2.  Να μην υπογραφούν διαπιστωτικές πράξεις σε περίπτωση που σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

3.  Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την αντιδραστική αντίληψη περί «πλεονάζοντος προσωπικού», με την κινητικότητα των εργαζομένων που σημαίνει υποχρεωτικές μετατάξεις, διαθεσιμότητα και καταλήγει «μέσω της αξιολόγησης» στην υλοποίηση του δεύτερου κύματος δεκάδων χιλιάδων απολύσεων μέχρι το 2015.

4.  α. Να καταργηθεί η διάταξη για την απαγόρευση των προσλήψεων, όπως κι εκείνη που προβλέπει τη μείωση προσωπικού μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων που και αυτές θα οδηγήσουν σε διαθεσιμότητα και απολύσεις. Υποβάθμιση και κατάργηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τελικά παράδοσή τους σε ιδιώτες, με αιχμή την ιδιωτικοποίηση της «διαχείρισης των απορριμμάτων».

    β. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ζητάμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών των υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών των Δήμων.

5. Κατάργηση της θεσμοθέτησης της «Οικονομικής Αυτοτέλειας» που στοχεύει στην εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες και που με πρόσχημα την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους ΟΤΑ θα επιβάλλουν νέα χαράτσια και φόρους στη λαϊκή οικογένεια.

6.  Αρνούμαστε να επιβάλλουμε νέα χαράτσια και τέλη και θα προχωρήσουμε σε γενναίες μειώσεις των ανταποδοτικών τελών που αφορούν τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται και κατάργηση τελών σε ειδικές κατηγορίες ευπαθών ομάδων (άνεργοι, μονογονεϊκές – πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία κλπ.)

7.  Κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής με οποιοδήποτε τρόπο για κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές, υγείας, πρόνοιας, βρεφικοί - παιδικοί σταθμοί, παιδείας, αθλητισμού, πολιτισμού, προστασίας του περιβάλλοντος….

8.  Απορρίπτουμε κάθε ιδιωτικοποίηση – εκποίηση κάθε Κρατικής – Δημοτικής περιουσίας, καθώς και τη δημιουργία του Ειδικού Ταμείου γι΄ αυτό το σκοπό.

9. Οι Προϋπολογισμοί των Δήμων του 2013 να δείξουν έμπρακτα την αντίθεσή των αιρετών στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» και να απαιτήσουμε πλήρη και επαρκή Κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

Οι παραπάνω προτάσεις απαντούν σε άμεσες ασφυκτικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, των εξαθλιωμένων συνταξιούχων, ιδιαίτερα των ανέργων.

Η εμπειρία όμως δείχνει τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ότι τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, οι κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές, δε συμβιβάζονται με κανένα μείγμα καπιταλιστικής διαχείρισης, γιατί παντού και πάντα υπηρετούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων και την ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος τους.

Άρα, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είναι ανάγκη να αμφισβητηθεί στην πράξη. Με τους εργαζόμενους να παλέψουμε μαζί σε κοινή – συντονισμένη πάλη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην ταξική γραμμή ρήξης και ανατροπής για την κατάργηση των «Μνημονίων Διαρκείας» και τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας.

902.gr

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Επιταχύνονται τα αντιλαϊκά μέτρα στην τοπική διοίκηση - Παρέμβαση των εκλεγμένων με το ΚΚΕ

Στο ξενοδοχείο «DIVANI Caravel» πραγματοποιείται το Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης στην ομιλία του υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής και προανήγγειλε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δομών και των υπηρεσιών της τοπικής διοίκησης, κάνοντας λόγο για έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, για ανεκμετάλλευτη ακίνητη περιουσία και για ανάγκη αξιοποίησης μεταξύ άλλων ακόμα και σχολικών υποδομών. Προκλητικότατος μάλιστα, έκανε λόγο για ωφέλεια ύψους 70 εκ. ευρώ, από τις μειώσεις μισθών εργαζομένων και κατάργηση δώρων λέγοντας πως αυτή θα επιστρέψει στους δήμους, ως ρευστότητα για αναπτυξιακά έργα.

Η Ελπίδα Παντελάκη εκ μέρους των εκλεγμένων με το ΚΚΕ, σημείωσε ότι οι αντιλαϊκές εξελίξεις σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης φέρνουν και επιτάχυνση των μέτρων, που προβλέπονταν από τον «Καλλικράτη», ο οποίος αποδεικνύεται ότι αποτελεί βασικό κρατικό εργαλείο στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Επισήμανε ότι η πολιτική αυτή εφαρμόζεται και εξειδικεύεται σε βάρος του λαού, από τη συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών στελεχών των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ, θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι για να έχουν αποτελέσματα θα πρέπει να συγκρούονται με την πολιτική που χτυπά το σύνολο των εργαζομένων. Σημείωσε ότι το Συνέδριο πρέπει να πάρει απόφαση να μην υλοποιήσει τη διαθεσιμότητα και να ζητήσει την κατάργηση του νόμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε ψήφισμα στο προεδρείο όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Καταγγέλλουμε τη συγκυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και τους συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης με "Μνημόνια Διαρκείας" που οδηγεί τα πλατιά λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση, υποτάσσοντας τα πάντα στη εξυπηρέτηση των στρατηγικών επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων, για την αύξηση της κερδοφορίας τους».

(...) «Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε:

  1.       Να μην σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι εργαζόμενων.

  2. Να μην υπογραφούν διαπιστωτικές πράξεις

  3. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την αντιδραστική αντίληψη περί "πλεονάζοντος προσωπικού"

  4. Να καταργηθεί η διάταξη για την απαγόρευση των προσλήψεων

  5. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  6. Ζητάμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αρνούμαστε να επιβάλουμε νέα χαράτσια και τέλη. Απορρίπτουμε κάθε ιδιωτικοποίηση – εκποίηση

Η εμπειρία όμως δείχνει τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ότι τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, οι κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές, δε συμβιβάζονται με κανένα μείγμα καπιταλιστικής διαχείρισης, γιατί παντού και πάντα υπηρετούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων και την ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος τους.

Άρα, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είναι ανάγκη να αμφισβητηθεί στην πράξη. Με τους εργαζόμενους να παλέψουμε μαζί σε κοινή – συντονισμένη πάλη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην ταξική γραμμή ρήξης και ανατροπής για την κατάργηση των "Μνημονίων Διαρκείας" και τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας».

902.gr

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Οι ...«επίορκοι» και «καλοπληρωμένοι»

Πολύ κουβέντα έχει γίνει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο. Αναπαράγονται λογικές (επίορκοι, καλοπληρωμένοι κ.ά.) που πατάνε σε μια πραγματικότητα, αλλά έχουν σαν στόχο να αποπροσανατολίσουν και να δημιουργήσουν στο λαό τη συνείδηση ότι καλώς απολύονται όλοι οι εργαζόμενοι. Τέτοια λογική προσπάθησαν να περάσουν και με τις συντάξεις μαϊμού για να κόψουν όλες τις συντάξεις. Είναι όμως έτσι; Το θέμα με τις διαθεσιμότητε -απολύσεις εργαζομένων στους δήμους για παράδειγμα, αφορά μόνο τους ίδιους τους εργαζόμενους που θα απολυθούν;

Έχει σημασία να δούμε μερικά παραδείγματα.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Το να απολυθούν οι εργαζόμενοι και άρα να κλείσουν παιδικοί σταθμοί, όπως έχει ήδη, γίνει αφορά τα ίδια τα βρέφη, τα νήπια και τις οικογένειές τους. Γιατί, εάν κλείσει ο σταθμός ή μειωθεί το προσωπικό, οι γονείς δε θα μπορούν να βγουν στο μεροκάματο ή θα πρέπει να πληρώνουν για να μπορεί το παιδί να μένει σπίτι με κάποιον, ώστε να μπορούν να δουλέψουν. Μια κινητοποίηση λοιπόν των εργαζομένων στους σταθμούς, αφορά άμεσα και τους γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στους σταθμούς. Αφορά τον συνταξιούχο παππού ή γιαγιά των παιδιών, που συμμετέχουν όλο και περισσότερο στο μεγάλωμά τους, βοηθώντας την οικογένεια να βγει στο μεροκάματο.
Να γιατί πρέπει να υπάρχει κοινός και συντονισμένος αγώνας. Δεν μπορεί να λένε οι γονείς ότι δεν τους ενδιαφέρει το θέμα των εργαζομένων και το μόνο που τους νοιάζει είναι να λειτουργεί ο παιδικός σταθμός. Όπως, δεν μπορούν και οι βρεφονηπιοκόμοι και το παιδαγωγικό προσωπικό, απλά να μοιράζουν λίστες με τα απαραίτητα υλικά που χρειάζεται ο παιδικός σταθμός ή το νηπιαγωγείο για να τα αγοράσουν οι ίδιοι οι γονείς, επειδή ο δήμος δε δίνει λεφτά και να μην παίρνουν υπόψη τους την οικονομική κατάσταση των εργαζόμενων γονιών και το γεγονός ότι τα ίδια προβλήματα αφορούν και τους ίδιους.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: Λόγω της οικονομικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, των περικοπών και της έλλειψης προσωπικού στους δήμους, των επικείμενων απολύσεων, οι υπηρεσίες καθαριότητας υπολειτουργούν. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά, οι δρόμοι πήζουν στο σκουπίδι, οι κάδοι δεν καθαρίζονται με τη συχνότητα που πρέπει. Οι εργαζόμενοι παλεύουν για να μην απολυθούν αλλά και για να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, να μπορούν να παίρνουν τα απαραίτητα ρεπό και να ξεκουράζονται όσο πρέπει. Αυτός ο αγώνας αφορά μόνο τους ίδιους; Όχι. Αφορά το σύνολο των κατοίκων του δήμου. Αφορά την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους. Αφορά τους μικρούς καταστηματάρχες του δήμου. Δεν μπορεί να λέει ο μικρέμπορος που έχει ένα μαγαζάκι, να μαζέψουν τα σκουπίδια έστω και απλήρωτοι, έστω και με 10 ή 12 ώρες δουλειάς. Δεν μπορεί να λέει: «Ας έρθει ιδιώτης να τα μαζέψει», γιατί ιδιώτης σημαίνει αύξηση των τελών και των φόρων που θα πληρώνει στον ιδιώτη ο μικρέμπορος, κάτι που στις σημερινές συνθήκες θα τον εξοντώσει οικονομικά.
Το ότι δε χρηματοδοτεί το κράτοςτους δήμους και άρα δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι ή δε γίνονται προσλήψεις και δεν μπορεί να λειτουργήσει η καθαριότητα, έχει άμεση σχέση με την επίθεση που δέχονται και οι ίδιοι οι φτωχοί επαγγελματίες που φορολογούνται άγρια, που πληρώνουν υπέρογκα δημοτικά τέλη, που ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο. Είναι η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική που χτυπά αλύπητα και τους δύο για να βγουν ωφελημένοι οι επιχειρηματίες του τομέα καθαριότητας, οι μεγαλέμποροι και οι πολυεθνικές του κλάδου, το κεφάλαιο συνολικά.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: Πολλοί δήμοι έχουν μειώσει τη συχνότητα πλυσίματος των κάδων απορριμμάτων λόγω έλλειψης προσωπικού και χρημάτων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μολυσματικές ασθένειες. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά τους γιατρούς, το υγειονομικό προσωπικό ενός νοσοκομείου που βρίσκεται στα όρια του δήμου; Δεν αφορά τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους; Δεν αφορά τους εργαζόμενους του δήμου αλλά και το σύνολο των κατοίκων; Έχει νόημα να ψάχνει κάποιος από τους παραπάνω να βρει αν φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν πλένουν τους κάδους;

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Συνδικάτα, εργαζόμενοι, γονείς, κάτοικοι, πρέπει οργανωμένα να αντιδράσουν. Και να διεκδικήσουν να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου, είτε μέσω διαθεσιμότητας είτε με άλλο τρόπο και να υπάρξουν άμεσα μέτρα χρηματοδότησης των υπηρεσιών των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

902.gr

«Τελευταία μέτρα»...

Ας πάρουμε μία μόνο ρύθμιση. Αυτήν που αφορά στη μεταφορά στις πλάτες των δημοτών των χρεών των δήμων, αν σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι δήμοι «πέσουν έξω».

Δε φτάνει, δηλαδή, που οι δημότες όλης της χώρας είναι χιλιοχαρατσωμένοι από τις δημοτικές αρχές, που αποτελούν το τοπικό χέρι της κεντρικής πολιτικής αγριότητας και τους εντολοδόχους των φοροληστών άπασας της επικράτειας.

Δε φτάνει που ήδη με το πρώτο Μνημόνιο οι Δήμοι, δηλαδή οι δημότες, κλήθηκαν να εισφέρουν στο Μινώταυρο το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2010 - 2012.

Τώρα, το κράτος των «σωτήρων»,

αυτών που παρακρατούν πόρους και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ΟΤΑ που ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ,

που ακόμα και την περικομμένη κατά εκατοντάδες εκατομμύρια επιχορήγηση προς τους ΟΤΑ ούτε κι αυτή την αποδίδουν,

που μόνο με τον προϋπολογισμό του 2013 κόβουν σε σχέση με το 2011 περί τα 2,3 δισ. ευρώ από Δήμους και περιφέρειες,

έρχονται και λένε:

Νέα τέλη, νέοι δημοτικοί φόροι, νέα χαράτσια,

«αν» οι προϋπολογισμοί των Δήμων πέσουν έξω! Μόνο που δεν υπάρχει τίποτα πιο σίγουρο: οι Δήμοι θα «πέσουν έξω». Και αυτό γιατί τους «ρίχνουν έξω», εκείνοι που κατά τα λοιπά «δεν» θα επιβάλουν στο λαό άλλα μέτρα...